Güncelleme Tarihi:
Bahçelerde yahut balkonlarda ilkbaharda çiçek açmasıyla ortamı şenlendiren birçok çeşidi ve rengi bulunan süs bitkisine sardunya adı verilmektedir.
Sardunya Tohumu Nedir?
Sardunya süs bitkisi olarak ister çevre düzenlemede isterse ev ortamında yetiştirilebilen uzun süre çiçekli kalabilen bir bitkidir. Sardunya denilmesinin sebebi çoğunlukla bahçe ve balkonları sarmış gibi yoğun yaprakları ile çiçeklerinin olmasından kaynaklanmaktadır.
Sardunya Bitkisi ve Tohumu Nasıl Olur?
Sardunya bitkisi yapraklar hafif tüylü üç yaprak şeklinde olup yapraklara dokunulduğunda hoş bir koku bırakmaktadır. Çiçekleri 4 ile 5 küçük çiçeğin bir araya gelerek ince bir demet şeklinde oluşu gibi yaprakların üzerinde bir dalda bulunmaktadır. Sardunya bitkisi bahçede yetiştirildiğinde genişleyerek daha fazla alan kaplayabilen gösterişli bir süs bitkisidir.
Sardunya bitkisi sarmaşık sardunya, sakız sardunya ve normal sardunya olarak sarmaşık ve ya düz çeşitlere ayrılabilmektedir. Kolaylıkla yetiştirilebilen soğuğa karşı dayanıksız olan bir bitki olmaktadır.
Sardunya Tohumu Nereden Alınır ve Nerede Bulundur?
Sardunya bitkisi çok yaygın yetiştirilen süs bitkileri arasında bulunmaktadır. Peyzaj bitkilerinin satışa sunulduğu yerlerden alınabildiği gibi çiçekçiler de de bulunmaktadır.
Sardunya Tohumu Nasıl Ekilir?
Sardunya tohumu sardunya bitkisinin çiçek açan yapraklarının dökülmesiyle iplik şeklinde görülen tohumlardan oluşmaktadır. Sardunya tohumları ince iplik şeklinde alınarak toprağa ekilmesi ile sardunya yetiştirilmektedir.
Sardunya tohumu ekilmeden de çelik şeklinde yetiştirilmesi kolay bir bitkidir. Sardunya dallarının koparılarak bir müddet suda bekletilip köklendirilmesiyle de çoğaltılabilmektedir.
Sardunya Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir?
Sardunya tohumları sonbaharda alınarak hemen ekilip soğuk olmayan bir yerde yetiştirilebildiği gibi tohumlar uygun koşullarda saklanarak ilkbaharda da ekimi yapılabilmektedir.
Sardunya bitkisi dalından köklendirilip ilkbaharda toprağa ekimi yapılabilmektedir. Ev koşullarında ekimi veya dikimi her mevsimde yapılabilmektedir.
Sardunya Tohumu Kaç Günde Çimlenir?
Sardunya tohumu çimlenme süresi toprağın nemli tutulması sayesinde 15 ile 20 gün süresinde gerçekleşebilmektedir. Bitkinin dallarından koparılan kısımları ise 2 ile 3 gün sonra toprağa ekilebilmektedir.
Sardunya Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır?
Sardunya tohumu toprağın nem durumuna göre hafif nemli olacak kadar sürede sulanmalıdır. Tohumların çok sık sulanması tohumların çürümesine neden olabileceği için hafif nemli kalmaları yeterli olmaktadır.
Sardunya Tohumu Nasıl Saklanır?
Sardunya tohumu ince beyaz iplik şeklindedir. Saklama koşulları kuru ve nem içermeyen güneş görmeyen koşullarda mümkün olmaktadır. Bir zarf içerisinde saklanması kolay olabilmektedir.