Güncelleme Tarihi:
Malzemeler:
Tavuk 1 adet Su 2 1/2 su bardağı
Pirinç 1 1/2 su bardağı Margarin 3 yemek kaşığı
Tavuk ciğeri 1 adet Çam fıstığı 3 yemek kaşığı
Kuş üzümü 3 yemek kaşığı Karabiber 1/2 tatlı kaşığı
Domates salçası 1 yemek kaşığı Sarımsak 1 diş
Tuz
Hazırlanışı:
1 Tavuk temizlenir, yıkanır, bir tencereye su ve tuz da konarak 35 dakika kadar pişirilir Tavuğun etli kısımlarının şekli bozulmadan kemiklerinden ayrılır
2 Bir tencereye margarin konur, eritilir, küçük küp şeklinde doğranmış ciğer ve fıstıklar konur, karıştırılarak fıstıklar sararıncaya kadar kavrulur 3 Yıkanmış ve süzülmüş pirinç ilave edilir
4 Tavuk suyuna sıcak su eklenerek 2 1/2 su bardağına tamamlanır, bu su ve tuz pirince eklenir, karıştırılır
5 Ayıklanmış ve yıkanmış kuş üzümü de eklenir, kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir
6 Karabiber serpilir, üzerine peçete koyup 20 dakika dinlendirilir
7 Tavuk hazırlanan bu pilavın bir kısmı ile doldurulur, fırın tepsisine ters çevrilerek konur
8 Salça 2 yemek kaşığı su ile ezilir, buna ezilmiş sarımsak ilave edilir ve tavuğun üzerine sürülür
9 Önceden ısıtılmış orta sıcaklıktaki fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir Servis tabağına alınır ve etrafına kalan pilav konur
Not: Bu yemek, eskiden saraylarda yapıldığından bu adı almıştır Tavuk yerine hindi de kullanılabilir
Yapılışı:
1 Kıyma ve bulgur karıştırılır, tuz ve kırmızı biber ilave edilerek iyice yoğrulur Fındık büyüklüğünde parçalar alınarak yuvarlanır
2 İnce doğranmış soğan yağda hafif pembeleştirilirken salça ilave edilir Daha sonra tencere yarı yarıya su ile doldurulur Su kaynatılır
3 Su kaynadığında tuz ilave edilerek köfteler salınır
4 Köftelerin pişmesine yakın sumak suyu ve reyhan ilave edilir Bir iki taşım kaynadıktan sonra ateşten alınır
Not: l- Sumak suyu yerine l limonun suyu da kullanılabilir
2- Bitlis yöresi Ramazan yemeklerindendir.