Şarap iç, brokoli ye!
"Şarap, brokoli ve köri kanseri yenmek için birebir..."
ABD'de gerçekleştirilen bir araştırma, şarap ve brokolinin kanser ile mücadelede 'önde gelen savaşçılar' olduğunu ortaya koydu. Araştırma, Illinois Üniversitesi'ne bağlı Chicago Eczacılık Fakültesi'nde yapıldı.Buna göre, brokoli yemek ve bir bardak şarap içmek ile kansere neden olan DNA hasarına karşı, vücudun biyokimyasal savunma mekanizmaları harekete geçiyor. Prof. Andrew Mesecar, brokolideki 'sulforaphane' ile şaraptaki 'resveratrol' maddelerinin kanseri önleyici etkileri olduğunu söyledi. Prof. Mesecar, 'Bunu, DNA hasarını önleyebilecek proteinlerin üretimi için vücuda sinyaller göndererek yapıyorlar' dedi. Prof. Mesecar, sinyallerin nasıl işlediği konusunda bilgi sahibi olduklarını da belirtti. Brokoli ve şarap tüketildiğinde 'anahtar' diye nitelenen Keap1 ve Nrf2 proteinleri, vücudun kansere karşı savunma sistemlerini harekete geçiriyor. Teksas Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmada ise körinin 'melanom' diye bilinen cilt kanserinde hastalıklı hücreleri kendi kendini imhaya zorladığı anlaşıldı.