Salep Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Salep Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?
"Kış aylarında içinizi ısıtan salep ne şekilde üretildiğini merak ediyor musunuz? Dışarıdan aldığınız saleplerin katkı maddesini içerdiğini düşünerek kendi salebinizi üretmek istiyorsanız. Salep tohumu nereden alınır ve salep tohumu nasıl ekilir sorularının cevaplarını detayları ile derledik."
Salep tohumu yaban orkidelerinden elde edilmektedir. Salep yumrularından birçok üründe kullanılmaktadır.
Salep Tohumu Nedir?
Salep tohumu bitki türleri arasında orkidelere bağlıdır. Orkidelere bağlı olan salep köklü ve yeşil bir bitkidir. Salepten birçok ürün yapılabilmektedir ve hepsi insan vücuduna oldukça yararlıdır. Salep tohumu üretmek oldukça uzun sürmektedir. Bu nedenle salebin kilosu oldukça pahalıya satılmaktadır. Salep yazın yenilen dondurmaların ana malzemeleri arasında yer almaktadır.
Salep Tohumu Nasıl Olur?
Salep tohumu oluşması uzun bir süreçtir. Orkidelerin toz halinde bulunan tohumlarının dikilmesi ve büyütülmesiyle başlayan bir olaydır. Yaban orkideler büyürler ve toprağın alt kısmında köklerinden yumrular üretmeye başlarlar. Yumrular kendi aralarında isimlendirilmekte ve ayrılmaktadır. Salep olarak oluşan yumrular kullanılmaktadır. Yumruların boyutları ve şekilleri değişkenlik gösterebilmektedir. Yumrular ufak limonlara benzemektedir.
Salep Tohumu Nereden Alınır ve Bulunur?
Salep tohumu almak için en basit yöntem internet üzerinden alışveriş yapmaktır. İnternetten dilediğiniz adet salep tohumunu kapınıza kadar getirmektedirler. Salep tohumu almanın diğer bir yolu ise tohum satan yerlerden almanızdır. Salep tohumlarını dilerseniz yaban orkidelerinin altında sizlerde toplayabilirsiniz.
Salep Tohumu Nasıl Ekilir?
Salep tohumu ekmek için öncelikle düzgün toprak oluşturmalısınız. Oluşturacağınız toprağın etrafına tümsekler yapmalısınız. Toprak su tutmayacak bir toprak olmalı ve toprağı kireçle karıştırmalısınız. Salep tohumları kireçli toprakları sevmektedir. Salep yatakları oluşturulduktan sonra kireçli toprağa yanmış hayvan gübresi ve kum karışımı ilave edilmelidir. Bunun nedeni salep tohumlarının daha hızlı olgunlaşmasını sağlamaktır. Daha sonrasında salep tohumları ya da salep bitkileri çok derin olmayacak şekilde toprağın altına koyulur.
Salep Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir?
Salep tohumları ülkenin her tarafında ekilebilmektedir. Salep tohumları sonbahar aylarında toprağa ekilmektedir. Salep tohumu ekmenin en doğru ayları eylül ve ekim olarak bilinmektedir. Dış ortamda salep ekmeyi düşünüyorsanız doğru ayları beklemelisiniz. Salep tohumlarını evinizde de ekip büyütebilirsiniz. Salep tohumunu evinizde büyütmek için belirli bir mevsimi beklemenize gerek yoktur. Evde büyütülmek isteniyorsa soğuk bir ortamda tutulmalıdır. Salep tohumları soğuk ortamları sevmektedir.
Salep Tohumu Kaç Günde Çimlenir?
Salep tohumu ilkbahar aylarına doğru çimlenip büyümeye başlasa bile salep vermemektedir. Salep denilen ürün toprak altında çiçeğin oluşturduğu yumrular olduğu için salep tohumunun salep verebilmesi için 2 ve 4 yıl arasında bir zaman geçmesi gerekmektedir. İlk yıl oluşan yumru salep yapımında kullanılmadığı için ikinci oluşacak yumru salep yapımında kullanılmaktadır. İkinci yumrunun oluşması da 2 ile 4 yıl arasında değişkenlik gösterebilmektedir.
Salep Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır?
Salep tohumu yaban orkidelerinde elde edildiği için sıcak ortamı ve suyu sevmemektedir. Salep tohumları oldukça nadir sulanır ve su almaması için etrafına tümsekler yapılır. Olası bir durumda suyun salep tohumlarının üzerine gelmesini engellemek için etrafına tümsekler yapılmaktadır. Suyun üzerinde fazla durması ya da toprağın üzerinde suyu fazla tutması salep tohumuna zarar verecektir.
Salep Tohumu Nasıl Saklanır?
Salep tohumu da diğer bütün tohumlar gibi saklanmalıdır. Salep tohumları hava almayacak bir kaba konulmalıdır. Salep tohumları çiçek tohumlarına göre büyük yapıda olduklarından geniş plastik hava alamayan kaplara koyulmalıdır. Daha sonrasında o kap güneş olmayan ve nem görmeyen bir ortamda saklanmalıdır. Toprak altında bile su sevmeyen salep tohumları rutubetli ortamda kısa sürede bozulma yapacaktır.