Salatalık Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Salatalık Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?

Güncelleme Tarihi:

Salatalık Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir Salatalık Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2021 17:53

Salatalık (hıyar), sofraların, beslenmenin önemli parçalarından biridir. Muhteşem rayihası, serinlik vermesiyle sıklıkla tükettiğimiz meyvelerdendir. Salatalığın çoğaltılması, üretimi tohumları aracılığıyla yapılıyor. Salatalık tohumları hakkında bilgi sahip olup, kendi salatalığınızı üretebilirsiniz. Salatalık tohumları hakkında detaylı bilgileri derledik.

Haberin Devamı

Salatalık, kabakgiller familyasından (Cucurbitaceae) ailesindendir. Sürüngen bir yapıda olup, yeşil meyveleri yenen bir bitkidir. Meyvesinin içindeki çekirdekleri tohum olarak kullanılıp, çoğaltılıyor. Tohumluk olarak ayrılan salatalıklar bekletilerek, meyvenin iyice olgunlaşması bekleniyor. 

Salatalık Tohumu Nedir? 

Salatalık her ne kadar sebze olarak bilinse de, meyvesi yendiği için meyve grubundadır. Bitkinin meyvesi olan salatalığın içinde beyaz ince uzun tohumları bulunuyor. Taze salatalıklarda bu tohumlar rahatlıkla meyveyle birlikte yenebiliyor. 

 Salatalık Tohumu Nasıl Olur? 

 Salatalık tohumları elips şeklindedir. Büyüklükleri çeşit ve yetiştirme koşullarına bağlı olarak farklılık gösteriyor. Renkleri genellikle açık krem renkli olmakla birlikte beyaz, sarı, sütlü kahve renklerde de olabiliyor. 

Haberin Devamı

 Salatalık Tohumu Nereden Alınır ve Bulunur? 

 Salatalık tohumu zirai ürün satan işletmelerden, internette bu işi yapan sitelerden, salatalık yetiştiricilerinden satın alabilirsiniz. Salatalık tohumu satın alırken türüne dikkat etmelisiniz. Turşuluk veya yemeklik olarak kullanma amacınıza göre satın alabilirsiniz. 

 Salatalık tohumunu hazır alabileceğiniz gibi, kendiniz de yetiştirdiğiniz doğal salatalığın tohumunu elde edebilirsiniz. Tohum almak için bıraktığınız salatalığın rengi sararmaya döndüğünde koparınız. Ortadan ikiye kesiniz. Bir kaşık yardımıyla içindeki tohumları bir kaba çıkarın. Salatalığın ucundaki güçsüz tohumları ayırın. Tohumları bir kevgirde sallayarak, zarlarından ayırın. Tohumları serin bir yerde kurumaya bırakın. 

 Salatalık Tohumu Nasıl Ekilir? 

 Salatalık tohumu ekilmeden önce "ocak" adı verilen yuvaların hazırlanması gerekiyor. Her bir yuvanın derinliği 2-2,5, yuvaların sıra üzeri mesafesi 40-50, sıralar arası 120-130 cm olmalıdır. Tohumların çimlenme yüzdesini ve hızını artırmak istiyorsanız bir gün suda bekletebilirsiniz. Az sayıda tohum ekecekseniz nemli beze sararak da bekletebilirsiniz. 

 Tohumları ocaklara yerleştirin. Üzerlerini ince elenmiş toprakla 2-2,5 cm arasında örtünüz. Toprağı nemlendiriniz. Tohumların üzerini şeffaf bir naylonla kapatın. Periyodik olarak toprağı nemlendirmeyi unutmayın. 

Haberin Devamı

 Salatalık Tohumu Ne zaman Ekilir ve Dikilir? 

 Salatalık, tohum ve fide olarak ekilebiliyor. Tohum olarak ekilecekse en uygun Ekim ayıdır. Fide olarak ekilecekse Nisan ayının sonundan Haziran ayının sonuna kadar ekebilirsiniz. 

 Salatalık Tohumu Kaç Günde Çimlenir? 

 Salatalığı saksıda yetiştirmeye niyetliyseniz, nemli bir bezde veya su içinde çimlendirebilirsiniz. Nemli bir bez veya su içinde 3 gün içinde tohumunuz çimlenecektir. 

 Bahçede, tarlada salatalık yetiştirecekseniz, bir gün önceden suda beklettiğiniz tohumlar 8-10 gün içinde çimlenecektir. 

 Salatalık Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır? 

 Salatalık tohumlarını ektikten sonra bolca "can suyu" veriniz. Suyu verirken tohumların su üstüne çıkmamasına dikkat edin. Tohumlar, çimlenip fide çıkana kadar periyodik olarak toprağı nemlendirin. Dişi çiçek ve meyve oluşumu gözlenene kadar gerekmedikçe su vermeyin. 

Haberin Devamı

 Saksıda salatalık yetiştirecekseniz, delikli bir saksı kullanmalısınız. Tohumu ektikten sonra bolca can suyunu verin. Saksınızı güneş ışığı alan, rüzgardan korunaklı bir yere koyun. Tohumlar çimlenene kadar her gün sulayın. 

 Salatalık Tohumu Nasıl Saklanır? 

 Elinizdeki fazla salatalık tohumlarını veya kendi ürettiğiniz salatalıklardan elde ettiğiniz tohumları bir sonraki ekim zamanına kadar saklayabilirsiniz. Tohumları saklamak için belirli saklama koşulları bulunuyor. Geçmiş zamanlarda tohumları küle bulayıp, öyle saklıyorlarmış. 

 Salatalık tohumlarını saklarken, sıcaktan, nemden, ışıktan korumanız önemlidir. Tohumlara çimlenme ortamı hazırlamayın. Tohumlarınızı ışıksız, kuru, serin bir ortamda saklayın. Mümkünse vakumlayarak saklayabilirsiniz. Evinizde saklayacaksanız soba, kalorifer yanan ortamdan uzak tutmalısınız. 

Haberin Devamı

 Tohumlarınızı bir kavanozda saklayacaksanız, içine kil koyarak, nemini almasını sağlayabilirsiniz. Karanlık ve serin bir ortamda bekletebilirsiniz.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!