Salatalar hakkında bilmediklerimiz!

Güncelleme Tarihi:

Salatalar hakkında bilmediklerimiz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2013 16:59

Birkaç kilo vermek ve daha sağlıklı beslenmek için, her zaman imdadımıza yetişen ilk yiyecek salata olur. Ama salatanın kalorili olamayacağını düşünüyorsanız, bu bilgilere bir kez daha göz atmalısınız.

Haberin Devamı

İşte salatayla ilgili 5 mit;

1. Salata, bir hamburgere göre her zaman daha az kalorilidir

Bu, tamamen yanlış bir bilgi. Salatanın üzerine eklenen soslar oldukça yüksek kalorili olabilir. Üstelik zeytinyağı da sağlıklı olduğu gerekçesiyle salatalarda bolca tüketilir. Fakat zeytinyağının yüksek kalori değerlerine sahip olması çoğu zaman atlanan bir gerçektir. Bu yüzden sıradan bir hamburgere göre yoğun soslu ve zeytinyağlı bir salatanın kalorisi daha fazla olabilir. Ancak diyette kontrollü olarak salata yemek çok yararlı olabilir. Çünkü salata için kullanılan sebze ve yeşillikler lif yönünden zengindir. Bu besinler mide ve bağırsakları fazladan çalıştırarak kalori yakımını hızlandırır.

Salatalar hakkında bilmediklerimiz

Haberin Devamı

2. Düşük kalorili sebzeler daha iyidir

Salatanızı analiz edeceğiniz zaman içindeki besleyici öğelere ve enerji sağlayan kalori değerlerine dikkat edin. Örneğin kerevizi az kalorili olduğu için tercih ediyor olabilirsiniz ama bu sebzenin size kazandırdığı enerji de düşüktür. Kereviz gibi açık renkli sebzeler diğer sebzelere göre daha az lif, vitamin ve mineral içerirler. Bu nedenle bol sebzeli salata tercih edeceğiniz zaman kırmızıbiber, brokoli, havuç, bezelye ve patlıcana ağırlık verin.

Salatalar hakkında bilmediklerimiz

3. Yapraklı sebzelerin hepsinin besleyici değerleri aynıdır

Yapraklı sebzelerin renkleri açıldıkça besleyici öğeleri de bir o kadar azalır. Açık renkli bir atom salata düşük derecede A, C vitaminleri, demir ve lif değerlerine sahiptir. Koyu yeşil renkteki ıspanak yapraklarında ise yüksek derecede magnezyum, demir ve kalsiyum vardır. Ispanağın antioksidan değerleri de yüksektir.

Salatalar hakkında bilmediklerimiz

Haberin Devamı

4. Salatanızın üstüne eklediğiniz kızarmış tavuk ya da et kalori değerini artırmaz

Eğer salatanız bir ana yemeğe eşlik etmiyorsa, doyurucu olması için üzerine tavuk, balık ya da et ekleyebilirsiniz. Ama dikkat! İşte bu noktada salatanız masumiyetini kaybediyor ve bir kalori deposu haline gelebiliyor. Bu nedenle eğer salatanıza protein değeri kazandırmak istiyorsanız, haşlanmış ya da yağsız tavada pişirilmiş et ya da tavuğu tercih etmelisiniz.

Salatalar hakkında bilmediklerimiz

5. Organik yeşillikler her zaman için çok daha sağlıklıdır

Araştırmalar; organik besinlerin besleyici öğelerinin kimyasallardan uzak olarak yetiştirilen sebze ve meyvelere göre çok da üstün olmadığını gösteriyor. Bu nedenle sadece organik sebze yemeniz gerektiğini de düşünmemelisiniz.

Haberin Devamı

Salatalar hakkında bilmediklerimiz

BAKMADAN GEÇME!