Güncelleme Tarihi:
Temizlerken
* Hijyeninden emin değilseniz, çiğ sebze ve meyveleri yemekten kaçınmalısınız. Özellikle sıcak ülkelerde dikkatli olmanızda yarar var.
* Sebze ve meyveler derin bir kapta bol su içinde yıkanmalı. Ancak yüzeylerinin yıpranmamasına dikkat edilmeli.
* Yıkama işlemi esnasında gerekiyorsa bazı sebzelerde kalan toprak artıklarını bir fırça yardımıyla temizleyebilirsiniz.
* Sebzeleri ve kalın kabuklu meyveleri ilk yıkamadan sonra 20 dakika limonlu ya da sirkeli suda bekletmeniz iyi bir hijyen sağlar.
* Sebzeleri ve meyveleri su içinde kesmeniz, besin değerlerinin kayba uğramasını engeller.
* Aslında sebze ve meyveleri buzdolabına kaldırmadan hemen önce tüketmek en mükemmeli!
* İçerdikleri vitamin ve mineralleri kaybetmemeleri için tüm sebze ve meyveleri bir bütün olarak saklamalıyız; parçalara bölerek değil.
* Sebze ve meyvelerin derin dondurucuya konmaları son derece sağlıksız. Çünkü özel yöntemlerle dondurulmadıkları zaman vitamin kaybı yaşanıyor.
* Tüm sebze ve meyveler kullanımdan hemen önce yıkanmalı, alışverişten döndükten ve kullanmadan saatler önce değil.
* Yapraklı sebzeler ve üzüm, çilek gibi meyveler bir kese kağıdına sarılarak buzdolabının çekmecelerinde saklanmalı. Hava geçirmez kaplar da yine uzun süre saklamayı sağlayan alternatif bir yöntem.
* Sebze ve meyveler saklanırken metalle temas etmemelerine özen gösterilmeli.
* Kabuğu soyulacak olan sebze ve meyveler bile iyice yıkanmalı, çünkü soyma işlemi sırasında kabuktaki toksik maddeler yenilen kısma bulaşabilir.
Doğanın mucizesi sebze ve meyveler, buzdolabında vitaminlerini kaybetmiyorlar!
Pişirirken ve Yerken
* Sebzeleri pişirirken izlenebilecek en iyi yöntem, buharda pişirmek. Sebzeler buharda piştiklerinde içerdikleri zengin vitamin ve mineralleri suda kaybetmiyor ve özlerinde tutuyorlar.
* Sebzeleri ağzı sıkıca kapalı bir tencerenin içinde haşlamak da vitamin değerini koruyor. Ancak sebzeleri tencereye, su soğukken değil, tam kaynamak üzereyken atmak gerek.