Güncelleme Tarihi:
Ağızda biriken mikropların, besin parçalarından asit açığa çıkarması sonucunda diş ve dişeti hastalıkları ortaya çıkıyor. Bu hastalıklardan en iyi korunma yöntemi ise düzenli fırçalama ile yapılan ağız temizliği.Dişleri fırçalamanın yanı sıra tüketilen bazı besinlerin de diş çürüklerini önlediğini ifade eden diş hekimleri, şu noktalara dikkat çekiyorlar: - Peynir, yapısındaki kalsiyum fosfat ve peptitler ile ağızdaki asit miktarını azaltarak, dişin yapısını güçlendirir. Peynir, ayrıca tükrük akışını uyararak asit ortamını azaltmakta ve mekanik temizliğe yardımcı olmaktadır. - Süt, içeriğindeki kazein, kalsiyum, laktat, iyonize kalsiyum, fosfat iyonları, yağ ve vitaminler ile diş çürüklerini engellemektedir. Ancak, süte katılan şeker çürük riskini artırır. - Yer fıstığı, fosfat ve kakao, tannik asit içeriği ile ağız sağlığının korunmasına yardımcı olur. - Kepekli unun içinde bakterilerin asit oluşturmasını engelleyen maddeler vardır. - Elma ve havuç gibi meyveler ise ısırarak yenildiğinde dişlerin mekanik olarak temizlenmesine ve dişeti sağlının korunmasına yardımcı olur. - Şekersiz veya xylitol, karbamid, bicarbonat, flor, kalsiyum ve fosfat içeren sakızlar da tükrük akışını hızlandırarak plak birikimini azaltır ve diş çürümelerini engeller.