Sağlıklı bir yaşam için Top 10

Güncelleme Tarihi:

Sağlıklı bir yaşam için Top 10
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2003 07:00

Sağlığınızın kıymetini biliyor musunuz? Birçoğumuz buna "evet" diyebilir. Sözümüz kıymet bilmeyenlere...

Haberin Devamı

İyi uyu

İnsanoğlu gece uyumak, gündüz uyanık olmak üzere programlanmıştır. Gece uykusuyla gündüz uykusu çok farklıdır. Melotinin beynimizden salgılanır, kolesterolünüz gece yapılır. Böbrek üstü beziniz de kortizonu sabaha karşı salgılar. Bu nedenle hormon salgısının en düşük olduğu saat 11'de uyursanız çok yorgun olursunuz. Aslında uyku ritüeldir. Örneğin uyku saatiniz saat 23 ise 21'den itibaren uyku ritüeline girin. Işıkları hafifletip kitap okuyun, rahatlatıcı papatya çayı için. Uykudan üç saat önce yiyecekleri, yarım saat önce sıvıyı , iki saat önce de egzersizi kesin.

Dengeli beslen

Beslenmek, doymak, çok yemek yada pahalı ve zor bulunanı yemek değildir. Doğal beslenmekten uzaklaştıkça yaşam süremiz kısalır. Yeterli ve dengeli beslenmenin zenginlikle hiç ilgisi yoktur, tam tersine insan zenginleştikçe kötü beslenir. Yemekleri zamana yayın, lokmalarınızı iyi çiğneyin. Salatayı öğle, yoğurdu akşam yemeğinde yiyin. Makarnayı, pilavı öğle yemeğinde tüketin. Makarnaya yağ koymazsanız fevkalade hassasiyetli bir Akdeniz yemeğidir. Kalorisi sınırlı, besin değeri ve bağırsak çalıştırıcı özelliği yüksek olduğu için diyabetle dosttur. Yağsız pirinç de ayni şekilde tavsiyeye şayandır. Akşam yemeğini 20'den önce bitirin ki, uyku saatiyle arası uzun olsun. Meyveyi kesinlikle yemeklerden iki saat sonra yiyin. Çünkü alkolleşirken oluşturduğu kalori hem çok etkili hem de vücuda yerleşir.

Hareketli ol

Mutlaka sürekli hareket halinde olun. Her gün en az yarım saat dakikada 110 adımın altına düşmeyecek şekilde hafif yürüyüş yapın. Yürüyüş yemeklerden en az ayım saat sonra tercihen sabahları yapılmalıdır.

Stresten uzak dur

Stresle başetme tekniklerini öğrenmeniz şart. Bedeniniz hangi streslerden maksimum etkilendiğini bulun. Hangi stresleri sünger gibi emip yok edebileceğinize, hangilerini ikinci planda tutabileceğinize, hangilerini geciktire bileceğinize karar verin.

Günde 2 litre su iç

Günde en az 2 litre sıvı almak şart. Bunu ne kadar düz su olarak alırsanız o kadar yararlı. Dünyamız gibi insanoğlunun da dörtte üçü su. Hücrelerimiz, dokularımız susuzluk konusunda çok duyarlı.

Sigara ve alkolden uzak dur

Sigara ve alkolden kesinlikle uzak durun. Sosyal zorunluluklarda kırmızı şarap efsanesinden yararlanabilirsiniz. En fazla iki kadeh kırmızı şarap benim özel tavsiyemdir. Kırmızı şarap insan sağlığı için yararlı elemanlar içeren tek alkollü içkidir. Özellikle içindeki "Proantosiyanidin" maddesi şu anda bilinen en güçlü antioksidan. Siyah üzüm çekirdeğindeki bu madde E, C vitaminlerinden elli kat daha etkili. Fransızlar bu konuyu öylesine abartılar ki ellerinde kalan kırmızı şaraplarla çiftliklerde turistlere banyo yaptırıyorlar.

Kendine zaman ayır

Sağlıklı olmak için mutlaka tutacak, yutacak bir şey aramayın. Organ ve sistemlerinizin verimli sorunsuz çalışması için, dengeli bir ruh hali de şart ruhsal ve bedensel sorunlarınıza hesaplaşmak, onlara çözüm aramak için kendinize zaman ayırın. Yeterince dinlenin, gülün, okuyun, müzik dinleyin. Kendinizi zaman zaman ödüllendirin, en azından kendinize çiçek alın. Planlı değil rastgele iyilik yapın.

Sağlığını kontrol ettir

Belli aralıklarla düzenli sağlık kontrolleri yaptırmayı kesinlikle ihmal etmeyin. Bunun yansıra belirlenmiş sağlık sorunlarınızın takip ve tedavisinde gerekli özeni gösterin.

Doğal destek al

Doğal vitaminlerin guatra, kansızlığa, romatizmal hastalıklara, alzheimera çok etkili olduğunu bütün dünya biliyor. Belirli yaşlarda ihtiyacınız olan vitamin, mineral ve gıda desteklerini öğrenin ve bunları doğal yollarla alın.

Gereksiz ilaç kullanma

Gereksiz ilaç, kimyasal, gıda katkısı, enerji verici destekleyiciler kullanmayın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!