Güncelleme Tarihi:
Verilen reçeteler yerine, hangi kriterlere göre beslenmenizi düzenleyeceğinizi öğrenmek, kendi kararlarınızı doğru olarak vermenizi sağlayacaktır. Aşağıda buna yardımcı olacak bazı ipuçları yer alıyor:
* Her gün yediklerinizden en az beş çeşidi, taze meyve ya da yeşil sebze olsun.
* Her gün altı ya da daha fazla kez tahıl ve tahıl ürünleri yiyin.
* Porsiyonda 2 gramdan fazla doymuş yağ içeren gıdalardan kaçının. Bunun için etiketleri okuyun.
* Harcadığınız kadar yemeye çalışın.
* Hemen yağa dönüşen basit karbonhidratları çok olan ama besleyiciliği bulunmayan abur cuburdan uzak durun.
* Günde altı gramdan az tuz tüketin.
* Gıdaları yağda kızartacağınıza haşlayın, fırında, buharda pişirin ya da yakmadan ızgara yapın.
* Margarin, krema, tereyağı yerine sıvı bitkisel yağlar kullanın.
* Tavuk, hindi, balık, yağı ayıklanmış kırmızı et yiyin. Kümes hayvanlarının derisini soyun.
* Süt ürünlerinin az yağlı ya da yağsız olanlarını tüketin.
* Yüksek kalorili salata sosları ve mayonez yerine limon, sirke, mevsimine göre taze otları tercih edin.
Uz. Dr. Eren Eroğlu