GeriKadın Sağlığı Sağlıklı beslenme rehberi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Sağlıklı beslenme rehberi

"'Sağlıklı beslenin' denilip duruluyor; birçok tarifler çıkıyor, sürekli yeni bilgiler geliyor önümüze. Peki gerçekten ne demek bu sağlıklı beslenme? Verilen reçetelere uymak yerine nelere dikkat etmeliyiz? Doğru ile yanlış bilgiyi nasıl ayırt edeceğiz?"

Verilen reçeteler yerine, hangi kriterlere göre beslenmenizi düzenleyeceğinizi öğrenmek, kendi kararlarınızı doğru olarak vermenizi sağlayacaktır. Aşağıda buna yardımcı olacak bazı ipuçları yer alıyor:

* Her gün yediklerinizden en az beş çeşidi, taze meyve ya da yeşil sebze olsun.

* Her gün altı ya da daha fazla kez tahıl ve tahıl ürünleri yiyin.

* Porsiyonda 2 gramdan fazla doymuş yağ içeren gıdalardan kaçının. Bunun için etiketleri okuyun.

* Harcadığınız kadar yemeye çalışın.

* Hemen yağa dönüşen basit karbonhidratları çok olan ama besleyiciliği bulunmayan abur cuburdan uzak durun.

* Günde altı gramdan az tuz tüketin.

* Gıdaları yağda kızartacağınıza haşlayın, fırında, buharda pişirin ya da yakmadan ızgara yapın.

* Margarin, krema, tereyağı yerine sıvı bitkisel yağlar kullanın.

* Tavuk, hindi, balık, yağı ayıklanmış kırmızı et yiyin. Kümes hayvanlarının derisini soyun.

* Süt ürünlerinin az yağlı ya da yağsız olanlarını tüketin.

* Yüksek kalorili salata sosları ve mayonez yerine limon, sirke, mevsimine göre taze otları tercih edin.

Uz. Dr. Eren Eroğlu

False