Güncelleme Tarihi:
Ankara Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV) Başkanı Dr. Üstün Ezer, kanser hastalığından korunmak için doğal, organik ve lif oranı yüksek gıdalarla beslenmeyi, alkol, sigara ve kırmızı etten kaçınmayı, yağlı yiyeceklerin azaltılmasını öneriyor. LÖSEV Başkanı Dr. Üstün Ezer, Türkiye'de yaklaşık 150 bin kanser hastası bulunduğunu belirterek, dünyada her yıl 10 milyon kişinin kansere yakalandığını ve 2000 yılında günde 16 bin 500 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Kanser hastalığının ülkelerin ekonomileri üzerinde de büyük bir yük olduğunu anlatan Ezer, kansere yakalanan bir kişinin tedavi maliyetinin ortalama 100 bin dolar olduğunu anlattı. Dolaylı yollardan uğranan kayıp ile birlikte bir hastanın ekonomiye verdiği maddi zararın ise 275 bin doları bulduğunu belirten Ezer, Türkiye'de 150 bin kanser hastası bulunduğunu ve bunun Türk ekonomisine maliyetinin yaklaşık 61.8 katrilyon lira olduğunu söyledi. Gelişmiş ülkelerde aşırı beslenme ve sağlıksız gıda üretimi, az gelişmiş ülkelerde ise tek yönlü ve yetersiz beslenmenin kanser riskini artırdığını ifade eden LÖSEV Başkanı Dr. Üstün Ezer, sigara kullanımı, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz yapma gibi üç temel noktaya dikkat edilmesi durumunda, kanser vakalarında yüzde 33 oranında azalma sağlandığını belirtti.LÖSEV olarak 0-2 yaş grubu çocuklara ve hamile kadınların beslenmelerine büyük önem verdiklerini belirten Ezer, söz konusu dönemlerde sağlıklı ve kanserojen maddeler içermeyen gıda maddeleriyle beslenilmesi durumunda hastalığın ilerleme hızının duracağını söyledi. Ezer, konuşmasına şöyle devam etti: "70 Kilogramlık erişkin bir vücutta, kimyasalların veya aşırı hormonların yapısına girdiği bir elmanın etkisi görülmese de, 7 kilogramlık bebeğe aynı elmanın etkisi kat kat fazla olacaktır. Ne yazık ki sigarada olduğu gibi birçok madde ticari firmalar tarafından özendirilmekte ve çocukların temel besin maddeleri arasına sokulmaktadır. Yakın zamanda birçok gıda maddesine 'Sağlığa Zararlıdır' yazılmasına rağmen, büyükler tarafından alınmaya, çocuklar tarafından ise tüketilmeye devam ederse şaşırmayalım."Kanser hastalığına yakalanmamak için beslenmenin önemini vurgulayan Ezer, doğal ve organik gıdalarla beslenilmesi, yiyeceklere lif oranı yüksek gıdaların katılması, alkol ve kırmızı etten kaçınılması, yağlı yiyeceklerin azaltılması gibi konulara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.