Sağlam bir ev seçmenin kuralları

Güncelleme Tarihi:

Sağlam bir ev seçmenin kuralları
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2010 06:00

Bir ev alıcısı olarak yapı ile ilgili aklınıza gelen / gelmeyen soruların yanıtlarını ve sağlam binalar seçmenin püf noktalarını bilmelisiniz.

Haberin Devamı

İlk bakışta görünmeyen ama uzun vadede alıcının rahatına, sağlığına ve hatta hayatına mal olabilecek detaylar çok önem taşır.

Bir evde hem gizli, hem de gözle görülür hatalar olabilir. Gizli hatalar profesyonel bir göz gerektirir.

Ancak çıplak gözle görülecek hataları tespit etmek için sorulması gereken bir takım sorular ve ipuçları vardır:

* Genel yapıya baktığınızda sormanız gereken sorular; "Gözle görünür çatlaklar var mı? Binanın orijinal halinden ayırt edilebilen değişiklikler yapılmış mı?" olmalıdır.
* Çatıyı kontrol ederken; " Yeni mi, eski mi yoksa yaşını tahmin etmek zor mu? Genel durumu nasıl?" diye bakılmalı. Çatının sızıntı yapması bakteri ve küf oluşumuna sebep olacağından, çatıda su ve ısı yalıtımı yapılmış olduğunu kontrol edin. Yağmur suyu tahliye borularının sağlıklı olduğundan emin olun.
* Herhangi bir sızıntı belirtisi olup olmadığını anlamak için tavanların ve pencere kenarlarının gözden geçirilmesi gerekir. Tavanda ve duvarlarda su izleri, rutubet kokusu ipucu verir; "Aynı binada yaşayan kişilerin duvarlarında terleme veya küflenme var mı? Binanın dışa bakan duvarlarında ısı yalıtımı var mı?" diye düşünülmelidir. Bodrum kattaki nem oranı, yalıtım sisteminin yeterliliği önemlidir. Bodrumda perde duvar, kiriş ya da kolonlarda nemden kaynaklanan siyah lekeler ya da pamukçuklar su yalıtım problemini gösterir. Su yalıtımı iyi yapılmış binaların bakım masrafları da az olur. Betonun ve demirlerin taşıma özelliğini korumasına yardımcı olduğundan depreme karşı önlem sağlar.
* Isı yalıtımı, kışın ısınmak yazın serinlemek için tüketeceğiniz enerjiden tasarruf edilmesini sağlar. Yalıtım yapılıp yapılmadığı satıcıya danışılabilir. En iyi gösterge bir yakıt faturasıdır. Faturanın yüksekliği yalıtım yapılmadığını gösterir.
* Görünürde çalışmayan ya da sorunlu elektrik tesisatı için en önemli ipuçları, olağandışı sesler duyulup duyulmadığı, görünürde damlayan musluk ya da sızdıran bir boru olup olmadığıdır.
* Pencerelerde kullanılan camın tek veya çift cam olması ısı kayıplarını yarı yarıya azaltır. Geniş ara boşluklu (12 veya 16 mm) çift cam ünitelerinin kullanımı ve iki cam arasındaki boşluğa hava yerine argon gazının doldurulması, çift cam ünitesinin ısı yalıtım özelliğini iyileştirir. Pencerelerde hava ve su sızıntısı olup olmadığına dikkat edilmelidir.
* Isıtma ve soğutma tesisatına bakılırken, radyatörlerin üzerinin kapalı olup olmaması, ısıtma tesisat borularının yalıtımlı olması dikkati çeker. Tesisat yalıtımı enerji kayıp veya kazançları dışında, hattı oluşturan boruların yoğuşma (terleme) sebebiyle korozyona uğramasını ve ileride daha büyük bir soruna yol açmasını önler.
* Kullanılan malzemelerin yanıcılık dereceleri, yangın merdiveninin ihmal edilmemesine özen gösterilmelidir. " Yangından Korunma Yönetmeliği"ne uyulmuş olması gerekir.
* Binanın ses yalıtımının olup olmadığına dair, " Pencereler kapalıyken gürültü içeri giriyor mu? Komşu dairelerden konuşma ve ayak sesleri duyuluyor mu?" sorularını sorabilirsiniz.
* Zemin etüdü ve deprem yönetmeliği hakkındaki detayları araştırmak gerekir. Projeleri kimin hazırladığı ve denetlenip denetlenmediği, binanın kullanım izni ve ruhsatının bulunup bulunmadığı, malzemenin standartlara uygun inşa edilip edilmediğini ve temellerde su yalıtımı yapılıp yapılmadığını kontrol ettirmek gerekir.

Kaynak: Evim Dergisi
Hazırlayan: Sevda Barandır


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!