Rus Mutfağı'ndan Pelmeni
"Çok farklı kültür ve damak tatlarına sahip Rusya, imparatorluk döneminin ihtişamını sergileyen zengin mutfağıyla ünlüdür. Gelin bu zengin mutfağın bir üyesi olan Pelmeni'nin tadına bakalım..."
4 Kişilik
Gerekli Malzemeler:
Yarım su bardağı ılık su
Yarım su bardağı ılık süt
2 yumurta
Tuz, aldığı kadar un
İç harcı için:
300 gr kıyma
1 soğan
Kimyon
Karabiber ve tuz
Üzeri için:
200 gr tereyağı
Kıyılmış dereotu
4 yemek kaşığı ekşi krema
Hazırlanışı:
Hamuru yoğuracağınız kabın içerisine süt ve suyu alıp yumurtaları ekleyin ve iyice karıştırın. Tuz ekleyin. Alabildiğince unu azar azar ilave ederek yoğurun. Hamuru bezeler halinde parçalara bölün. Üzerine buzdolabı poşeti ya da bir bez örterek en az 30 dakika dinlenmeye bırakın. Bu arada içini hazırlamak için, kıymaya rendelenmiş soğan ekleyin. Kimyon, karabiber, tuz ilave ederek karıştırın.
Bezelerin her birini un serpilmiş tezgah üzerinde, oklava ya da merdane ile hazır yufkadan daha kalın olacak şekilde açın. Hamurun rahat açılması için, üzerine sık sık az miktarda un serpiştirin. Bardak ağzı ya da yuvarlak kalıp ile parçalar kesin ve kıymalı harcı içlerine paylaştırın. Yarım ay şeklinde kapatıp kenarlarını bastırın ve uç kısımlarını alta doğru birleştirin.
Kaynamış suya biraz tuz attıktan sonra pelmenileri yumuşayıncaya kadar haşlayın. Suyunu süzün. Tereyağını geniş bir tencere ya da tavada eritin.
Suyu süzülmüş pelmenileri tereyağına ekleyip birkaç dakika soteleyin. Servis tabaklarına alıp ekşi krema ve kıyılmış dereotu ile servis yapın.
Rus Mutfağı Hakkında:
Çok farklı kültür ve damak tatlarına sahip Rusya, imparatorluk döneminin ihtişamını sergileyen zengin mutfağıyla ünlüdür. Çok geniş topraklara yayılmasına rağmen ortak özelliği aromatik otlar ve baharattır. Dereotu, anason, nane, soğan, sarımsak gibi aromatik bitki ve sebzelerin yanı sıra tarçın, tarhun otu, karabiber, safran gibi baharat, tatlı ve tuzlu su balık yemekleri, et ve sebze yemekleri mutfağın karakteristik özelliğini belirler. Diğer bir ortak özellikleri de ekşi krema ve tereyağıyla hazırlanan soslar. Çorba, sebze, et, tavuk ve balık çeşitlerinde genellikle bu soslar tercih ediliyor.
Kaynak: Lezzet Dergisi