Güncelleme Tarihi:
Ruh halini düzeltmek için egzersiz yapmak gerektiği zaten bilinen bir şey. Zinde bir vücut, ruh sağlığını korumaya yardımcı olur, değil mi? Aslında tam olarak değil. Her çeşit egzersiz vücudumuza fiziksel olarak yararlı olsa da, yanlış bir tür seçmek, hatta doğru egzersizi yanlış zamanda yapmak bile ruh sağlığımıza zarar verebilir.
Egzersiz rutininizden tam olarak fayda sağlamak istiyorsanız, egzersizi sadece fiziksel bir aktivite olarak algılamaktan vazgeçin. Çünkü hem vücudunuza, hem de ruhunuza uygun olan seçeneği bulmak, sizi sakinleştirir, enerji verir, rahatlatır ve konsantrasyonunuzu artırır. Fiziksel aktivite çok iyi bir stres savar olabilir, ama yüksek tansiyonun hakim olduğu bir iş yerinden çıkıp, daha yüksek tansiyonlu ve rekabetin ön planda olduğu bir spor salonuna giderseniz, sadece kaslarınızı çalıştırdığınızı zannetseniz bile, aslında beyninizi de yormuş olursunuz, işte fit bir vücut ve sağlıklı bir ruha sahip olabilmek için bilmeniz gerekenler.
BEYNİNİZİ YAVAŞLATMAK İÇİN
Egzersizler: Tai chi, pilates, yoga, tırmanma, jogging, bisiklet, yüzme.
Ayaklarınızın yere sağlam basmasını sağlayacak bir şey yapın. Tam konsantrasyon gerektiren her spor dalı uygun bir seçim olacaktır. Dağcılık veya yoga gibi detay ve denge gerektiren ya da tai chi gibi ritüeller içeren bir spor seçin. Böylece, 20 dakikalık bir egzersiz bile sizi sakinleştirip, beyninizin yavaşlamasını sağlar.
Ya da ritmik bir şey yapın. Bu sayede vücudunuzun temposu ve solunumunuz yavaşlar, beyniniz rahatlar. Aklınız nefes alıp veriş ritminize odaklanır ve başka bir şey düşünemezsiniz. Pilates yapmayı ya da kendinizi fazla yormayacak kadar bisiklete binmeyi veya kürek çekmeyi deneyin. Sürekli tekrar eden hareketler, yaratıcı düşüncelere yönelmeniz ve kendinizi dinlemeniz için idealdir. Yüzme bu etkiyi daha da artırır, çünkü bir yandan suyun üzerinde kalıp, bir yandan da kulaçlarla nefesi senkronize etmek, aklınızı tamamen bu spora vermenizi sağlar.
Çok fazla kas gücü kullanmaktan kaçının. Daha hızlı bir şey istiyorsanız, yarım saatliğine ve fazla hızlı olmamak kaydıyla jogging yapabilir (bu esnada hala nefes nefese kalmadan yanınızdakilerle konuşabiliyor olmalısınız) ya da yüzebilirsiniz. Bu egzersizler, beyninizi yavaşlatıp, vücut enerjinizi artırır ve kanınıza mutluluk hormonlarının karışmasını sağlar.
İpucu: Beyniniz çok yoğun çalışıyorsa, akşamları enerji gerektiren egzersizlerden kaçının çünkü uykunuzu kaçırırlar.
ENDİŞELERDEN ARINMAK İÇİN
Egzersizler: Yürüyüş, pinpon, squash, dans, aerobik.
Çoğu insan, koşmanın stres-savar olduğunu zanneder ama aslında tam tersidir. Çünkü vücudunuz yüksek tempolu sporları stres olarak algılar ve reaksiyon hormonu olan kortizol salgılar. Bu hormon fazla salgılandığında, kan şekeri seviyesi ve tansiyon yükselip, bağışıklık seviyesi düşer. Zaman içinde tiroit tembelleşir ve dolayısıyla bel çevresindeki yağlanma artar.
Eğer anksiyeteniz negatif düşünceler, kendine güvensizlik veya korkudan kaynaklanıyorsa, daha düşük yoğunluğu olan bir egzersizi tercih edin. Adrenalin seviyenizi artırmamaya dikkat edin.
Yürüyüş uygun bir seçim olacaktır. Fazla hızlı olmayan yürüyüş tansiyonu düşürür, depresyona, öfkeye ve yorgunluğa iyi gelir. Açık havada egzersiz yapmak, egzersizin pozitif etkilerini artırır ve yaratıcı düşünmeyi destekler.
Çok yoğun çalışan beyninizi, koordinasyon ve çeviklik isteyen pinpon, squash, dans ve aerobik gibi sporlarla yavaşlatıp rahatlatabilirsiniz. Bu sporlar, adrenalin seviyesini yükseltir, bu da hislerinizi keskinleştirip, karar verme becerinizi geliştirir.
İpucu: Endişeli bir ruh hali, genelde motivasyondan yoksundur, özel bir spor hocası ya da spor arkadaşı, motive ve konsantre olmanızı sağlayabilir. Ayrıca, egzersizinizi sabah kalkar kalkmaz yapmalısınız. Bu sayede ruh haliniz iyileşir, gerginliğiniz azalır, kendinize olan saygınız artar.
ENERJİNİZİ ARTIRMAK İÇİN
Egzersizler: Yoga, pilates, stretching.
Yorgunken yapmak isteyeceğiniz en son şey olsa da, yarım saatlik hafif bir egzersiz biten pillerinizi şarj edecektir. Enerji toplamak için enerji harcamak gerekir. Düzenli olarak spor yapmak enerji seviyenizi yükseltir. Spor, açlık ve susuzluğu da artırır, bu da enerjiyi yükseltir. Yoga veya pilates gibi nefesin temel öğe olduğu egzersizler, tüm vücuda kısa süreli enerji veren oksijeni sağlarlar. Hafif esneme ve kas çalıştırma egzersizleri de kan dolaşımını ve sindirimi hızlandıran enerjiyi üretmemiz için birebirdir. Kobra duruşu, ideal bir enerji artırıcı yoga hareketidir.
İpucu: Her kas grubunu ayrı ayrı çalıştırmak hormon sistemini güçlendirir. Uzun süreli ve güçlü egzersizler yapan kadınların vücutlarındaki testosteron seviyesi yükselir. Bu nedenle daha güçlü kaslara, kemiklere ve libidoya sahip olurlar.
HUZURSUZ VÜCUDU SAKİNLEŞTİRMEK İÇİN
Egzersizler: Dövüş sanatları, boks.
Vücudunuzda enerji fazlası olduğunda, bunu harcamanız gerekir. Eğer kendinizi fiziksel olarak huzursuz hissediyorsanız, (kalp çarpıntısı, terleme, tansiyon sorunları) yüksek efor gerektiren bir spor yapın. Tae bo, kickboxing, dövüş sanatları ya da kum torbası içeren her çeşit sporu deneyebilirsiniz. Ayrıca spor yaparken bol bol bağırırsanız, harcadığınız enerji miktarı artar.
İpucu: Eğer beyniniz çok çalışıyor ama vücudunuz onun hızına yetişemiyorsa, hafif tempolu bir yürüyüş işinize yarayacaktır.
DAHA İYİ BİR UYKU İÇİN
Egzersizler: önemli olan tek şey egzersizi ne zaman yaptığınızdır.
Modern yaşam, daha fazla düşünmemize ve daha az egzersiz yapmamıza neden oluyor. Bu nedenle gerektiği şekilde uyuyamıyoruz. Egzersizin sağladığı enerji boşaltımı tam da bu noktada işe yarıyor; kaslar dinlenip, vücut sakinleştirici hormonlarla doluyor.
Uyku problemleri yaşıyorsanız, mutlaka en geç gece yatmadan iki saat önce egzersiz yapın. Eğer çok yoğun bir işte çalışıyorsanız, bunu dört saate çıkarın.
İpucu: Yüksek enerji harcatan sporlar yapıyorsanız, sabah saatlerini tercih edin. Araştırmalar, erken saatlerde egzersiz yapan kadınların, akşam saatlerinde egzersiz yapanlara göre daha iyi uyku kalitesine sahip olduklarını gösteriyor. Ama zorlu bir günün ardından ille de bir şeyler yapmak istiyorsanız, hafif stretching ya da yoga yapın.