Güncelleme Tarihi:
Göbek Salata Kasesinde Çoban Salatası
4 kişilik
Malzemesi:
1 orta boy göbek salata
4 domates, 2 salatalık
1 kırmızı soğan
2 dal taze soğan, 3 sivri biber
Yarım demet maydanoz
2 diş sarımsak
4 çorba kaşığı zeytinyağı
3 çorba kaşığı limon suyu
Tuz, sumak, pulbiber
Domates ve salatalıkları temizleyip küp küp doğrayın. Kırmızı soğanı soyup piyazlık doğrayın. Üzerine bir tutam tuz serpip ovun. Taze soğanları temizleyip kıyın. Sivri biberleri ince ince doğrayın. Sarımsakları soyup ezin, maydanozu kıyın. Hazırladığınız malzemeleri büyük bir salata kasesinde harmanlayın. Zeytinyağı, limon suyu, sarımsak, bir tutam tuz, sumak ve pulbiberi bir kasede karıştırıp salatanın sosunu hazırlayın.
Göbek salatayı ortadan ikiye kesip 2-3 kat halinde yaprak yaprak ayırın. Elde ettiğiniz kase şeklindeki salata yapraklarının içine çoban salatayı paylaştırın. Salata sosunu üzerine gezdirip servis yapın.
Biber Salatası
4 kişilik
Malzemesi:
4 salçalık kırmızı biber
3 dal taze soğan
2-3 dal maydanoz
3 çorba kaşığı haşlanmış mısır
3 çorba kaşığı sirke
3 çorba kaşığı zeytinyağı
3 çorba kaşığı ufalanmış beyaz peynir
Tuz
Salçalık biberleri yıkayıp kurulayın. Çekirdekli kısımlarını temizleyip ince ince kıyın. Taze soğanları temizleyip doğrayın. Maydanozu kıyın.
Salçalık biber, taze soğan ve mısırı salata tabağına alın. Zeytinyağı, sirke ve tuzu bir kasede karıştırıp salatanın üzerine gezdirerek dökün. Beyaz peynir ve maydanozu serpiştirip servis yapın.
Kır Salatası
6-8 kişilik
Malzemesi:
1 demet roka
Yarım göbek marul
4 dal taze soğan
1 salatalık
3 çarliston biber
1 salçalık kırmızı biber
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
5 kiraz domates
3-4 küçük kırmızı turp
4 çorba kaşığı zeytinyağı
4 çorba kaşığı limon suyu
Tuz
Roka ve göbek salatayı temizleyip iri iri doğrayın. Taze soğanları temizleyip kıyın. Salatalığı ince ince dilimleyin. Çarliston ve salçalık kırmızı biberleri ince ince doğrayın. Maydanoz ve dereotunu kıyın. Domatesleri ortadan ikiye kesin. Turpları alacalı soyup dilimleyin. Malzemeleri geniş bir kapta harmanlayıp salata tabağına alın. Zeytinyağı, limon suyu ve tuzu bir kasede karıştırıp salatanın üzerine gezdirerek dökün. Zeytinlerle süsleyip servis yapın.
Yoğurtlu Bulgur Salatası
4 kişilik
Malzemesi:
2 su bardağı ince bulgur
2 su bardağı yoğurt
2 çorba kaşığı mayonez
5 dal taze soğan
Yarım demet maydanoz
1 çay bardağı zeytinyağı
Tuz, pulbiber
Bulguru yıkayıp süzün. Üzerine 2 bardak yoğurt döküp bulgur şişinceye kadar 3-4 saat bekletin.
Taze soğanları temizleyip ince ince doğrayın. Maydanozun birkaç yaprağını süsleme için ayırıp kalanı doğrayın. Taze soğan ve doğranmış maydanozu harmanlayın. Bulgura mayonez ve tuz ekleyip karıştırın. Şekilli ve derin bir kaba alıp kaşıkla bastırarak düzeltin. Servis tabağına ters çevirerek kalıptan çıkarın. Kenarlarını taze soğanlı karışımla süsleyin. Zeytinyağını tavada kızdırıp pulbiber ekleyin. Salatanın yağı özümsemesi için üzerini çatalla yer yer delin, biberli yağı gezdirin. Maydanoz yapraklarıyla süsleyip servis yapın.