Güncelleme Tarihi:
Taze sebze ve meyve yeme sözünün kulağa çok "sağlıklı" gelmesine takılmadan, onları renklerine ve estetik görünümlerine göre kategorize etmek daha eğlenceli değil mi? Kıpkırmızı domatesler, güneş sarısı muzlar, bordo renkli üzümler... Hem göze hem mideye hitap ediyor, hem de iştah açıyorlar. Doğanın bize sunduğu bu renklerin ağırlıklı olduğu sebze ve meyveler, aynı zamanda vücudun koruma mekanizmasını da güçlendiriyor. Vücudu anti-oksidan özellikleriyle hastalıklardan korudukları da artık bilimsel bir gerçek.
Beslenme uzmanları günde beş porsiyon sebze ve meyve yememiz gerektiğini belirtiyorlar; üç porsiyon (400 gr) sebze ve iki porsiyon (250 gr) meyve... Üstelik yediğimiz "her rengin" metabolizmaya farklı bir yararı bulunuyor.
Beyaz: Kuşkonmaz, beyaz lahana, mantar, soğan ve sarmısak...
Sarmısak ile soğanda bulunan ve kokularını aldıkları allicin, kanseri önleyici etkisiyle öne çıkıyor. Mantardaki anti-oksidan ergothionien, özellikle kuşkonmaz ve beyaz lahanada bulunan flavonoid de kanser riskini azaltıyor ve kalp hastalıklarını önlüyor.
Mor: Patlıcan, üzüm, mürdüm eriği, incir, kırmızı soğan, böğürtlen, frenk üzümü...
Sebze ve meyvelerdeki mor renk, anti-oksidan polifenolden geliyor. Bu madde özellikle cildin erken yaşlanmasını önlemede oldukça etkili... Polifenol kanser riskini de azaltıyor. Kırmızı soğanın anti-bakteriyel etkisi, böğürtlenin ise bağışıklık sistemini koruyucu etkisi bulunuyor.
Turuncu: Havuç, kayısı, portakal, mandalina, kavun, kabak, tatlı patates, papaya...
A vitamini içeren beta-karoten kelimesinin gücü, turuncu renkli sebze ve meyvelerde gizli... Neon renkli meyve ve sebzelerdeki anti-oksidan, bağışıklık sistemini koruyucu bir film tabakası oluşturuyor. Ayrıca kemikleri, gözleri ve cildi UV ışınlarının zararlarına karşı koruyor. Bu yüzden özellikle yaz aylarında bu renkteki sebze ve meyveleri bolca tüketmek gerekiyor. Sigara içenler dikkat! Fazla beta-karoten nikotinle buluştuğunda kansere neden olabiliyor!
Sarı: Mısır, muz, limon, ananas...
C vitamini bilinen en ünlü anti-oksidan. Tüm sarı meyveler ve sebzelerde bulunuyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Hücrelerin yenilenmesini sağlıyor. Ayrıca C vitamini güçlü bir cilt gençleştiricisi; bağ dokusunu güçlendiriyor.
Kırmızı: Domates, kırmızı turp, çilek, kiraz, taze biber, pembe greyfurt, karpuz, elma...
Domates, karpuz, turp ve greyfurtta bulunan likopen, kan dolaşımı hastalıkları riskini azaltıyor. Ayrıca domates cildin zararlı güneş ışınlarından korunmasını sağlıyor. Serbest radikalleri etkisiz hale getirerek cilde rengini veriyor. Bu arada kırmızı meyvelerde bulunan C vitamini de bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Yeşil: Kivi, brokoli, ıspanak, avokado, marul, Brüksel lahanası...
Yeşilde bulunan karoten bileşenleri, özellikle görme duyusu üzerinde etkili. Körlük riskini azaltıcı etkisi bulunuyor. Kivi ve ıspanak da zengin C vitamini içerikleriyle oldukça sağlıklı.