Güncelleme Tarihi:
Ramazanda cinsellik soruları artarken beslenme düzeni değişmesi nedeniyle oluşan idrar yaparken yanma, sızı gibi şikayetler en çok oruç zamanı ortaya çıkıyor.
Aile Sağlığı Araştırma Derneği Başkanı Prof. Dr. Halim Hattat’ın verdiği bilgilere göre son yıllarda yapılan çalışmalar sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma sızı gibi şikayetlerin cinsel performansı düşürdüğünü, sertleşme sorunu yarattığını gösteriyor.
Yani idrar yolu enfeksiyonları idrar yolu sıkıntılarına yol açmakla kalmıyor, cinsel performansı da düşürüyor. Prof Dr. Halim Hattat idrar yolu şikayetlerinin ortadan kaldırılmasının cinsel mutluluğunuzu da arttıracağını belirtiyor ve şöyle devam ediyor: “ Yaz aylarında özellikle sıvı alımının yeterli olmaması enfeksiyonların barınması için uygun ortam hazırlıyor. Cinsel bölge temizliğine dikkat edilmemesi, yüzme sonrası mayo değiştirilmemesi de riski arttırıyor. İdrar yolu enfeksiyonları aslında hafif ve kolay tedavi edilen hastalıklar. Ancak ihmal edildiklerinde böbreklere kadar uzanıp kalıcı hasarlar bırakabiliyorlar.
TEDAVİYİ GECİKTİRMEYİN
Prof. Dr. Halim Hattat idrar yolu enfeksiyonlarının tanısı için İdrar tetkiki ve idrar kültürünün çoğu zaman yeterli olduğunu belirtiyor. Sık tekrarlayan veya tedaviye dirençli olan enfeksiyonlarda ise idrar akımı ölçüm testleri (sistometri), sistoskopi (ışıklı bir boru ile mesanenin incelenmesi) ve IVP (ilaçlı böbrek filmi) gibi tetkikler istenebiliyor. Çoğu vaka antibiyotik tedavisine yanıt veriyor. Bol sıvı almak tedaviyi hızlandırıyor. Kasık bölgesine uygulanacak sıcak kompresler de idrar yaparken duyulan yanma hissini azaltıyor. Ancak enfeksiyon böbreklere ulaşmış ise hastaneye yatarak damardan antibiyotik tedavisi gerekebiliyor. Tekrarlayan enfeksiyonlarda ise altta yatan nedeni düzeltmek için ameliyat önerilebiliyor.
BU ŞİKAYETLERE DİKKAT!
Prof. Dr. Halim Hattat özellikle dikkat etmek gereken şikayetleri şöyle sıralıyor:
- İdrara çıkmak için kuvvetli bir istek
- İdrar yaparken yanma
- Kötü kokulu idrar
- Bulanık idrar
- Sık ve az miktarda idrara çıkma
- Kasık ağrısı
- Ateş
- Kanlı idrar
- Böğür ağrısı
ERKEKLERDE RİSKİ BUNLAR ARTTIRIYOR!
Prof. Dr. Halim Hattat özellikle riski arttıran faktörleri de şöyle sıralıyor:
- Böbrek Taşı: Böbreklerden dışarıya doğru ilerleyen taşın yarattığı küçük travmalar ve kısa süreli tıkanıklıklar enfeksiyon nedenidir .
- Prostat Büyümesi: Prostat büyümesi mesane içinde idrar birikimine yol açarak enfeksiyon riskini arttırır.
- Zayıf Bağışıklık: Diyabet ve diğer kronik hastalıklar bağışıklık sistemini zayıflatıp enfeksiyonları sıklaştırabilir.
- İleri Yaş: Her beş kadından biri hayatının herhangi bir döneminde idrar yolu enfeksiyonuna yakalanır. Bu risk ilerleyen yaşlarda artar. 65 yaşın üzerindeki erkeklerin yaklaşık %10’unda da idrarda bakteri görülmektedir. Ancak ileri yaşlarda enfeksiyon, idrar yolu belirtisi vermeyebilir. Bu durum yanlış veya geç tanıya neden olabilir.
- Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar: Bel soğukluğu ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar idrar yolunu etkileyebilir.
- Dış Nedenler: Cerrahi girişimler, sonda takılması, vajinal krem, kayganlaştırıcı gibi maddelere karşı gelişen alerjik durumlar idrar yolu enfeksiyonu yaratabilir.
- Kabızlık: Kronik kabızlıkta lenf yoluyla idrar kanalına patojen geçebilir.
İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARINDAN KORUNMA YOLLARI
Prof. Dr. Halim Hattat’ın verdiği korunma reçetesi burada:
- Günde 6-8 bardak su içmeye gayret edin.
- Alkol ve kafein içeren içecekleri aşırı tüketmeyin.
- İdrarınızı tutmayın, tuvalete gitmek için idrar hissini gelmesi beklemeyin ve her 3-4 saatte bir idrara çıkmaya çalışın.
- Cinsel bölgenizi temiz tutun, günlük olarak hafif sabunlu suyla temizleyin ve temizlik için sentetik kimyasal maddelerin kullanmayın.
- Naylon yerine pamuklu çamaşır kullanın.
- Cinsel bölgenizin uzun süre nemli kalmasına izin vermeyin. Denizden çıkınca ıslak mayo ile kalmayın, mutlaka aralarda mayonuzu değiştirin.
- Cinsel ilişkiden sonraki on dakika içerisinde idrarınızı yapmaya çalışın.
(Sözcü)