Güncelleme Tarihi:
Trakya Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Edirne Tabip Odası Başkanı Yrd. Doç. Dr. Galip Ekuklu, Ramazan ayında yaşanan önemli sağlık sorunlarından birinin insanların uzun süren açlığın ardından aşırı biçimde yemek yemeleri ve dolayısıyla hem kilo alımı hem de ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşmaları olduğunu belirtti.Oruç sırasında uzun süreli açlığa bağlı olarak metabolizma hızının azaldığını ifade eden Uzmanlar, bu durumun kilo alımını kolaylaştırdığını belirtiyor. Bundan sakınmak için egzersiz, az ve sık beslenmenin tercih edilmesini öneren diyetisyenler, yaşanacak sağlık sorunlarının başında mide asidinin yemek borusuna kaçması, ülser ve kabızlık gibi problemlerin geldiğine dikkati çekiyorRamazan ayında yanlış beslenme alışkanlıkları yüzünden sağlıklı insanlar bile ciddi sorunlar yaşayabiliyor. Bu yıl Ramazan ayı sonbahar-kış sezonuna rastladığı için, grip, zatürree gibi sağlık sorunlara karşı bağışıklık sistemini güçlü kılacak beslenme tercih edilmesi öneriliyor. Uzmanlar, oruç tutan kişinin her besin grubunu yani, et, süt, tahıl, meyve, yağ ve şekeri gereksinimleri kadar tüketmelerini tavsiye ediyor.Başta kronik hastalıkları olanlar olmak üzere, iftarda fazla yemek yiyenlerin tok karnına ağır efor gerektiren sporlardan kaçınmaları gerektiğini dile getiren Doç. Dr. Galip Ekuklu, "Şeker, kalp, yüksek tansiyon, ülser, kronik böbrek rahatsızlığı olanların oruç tutması sağlıklarını olumsuz etkileyebilir" dedi. "İftarda çorba, hafif bir et yemeği, yoğurt, salata ve 1-2 dilim ekmek yenebilir" diyen Ekuklu, saat 19.00 gibi 1-2 porsiyon meyve, saat 21.00 gibi 1 porsiyon sebze yemeği ve yoğurt veya süt, saat 23.00 gibi 1 porsiyon meyve yenilmesini, sahurda ise peynir, ekmek, zeytin, domates ve salatalıktan oluşan bir kahvaltının tercih edilmesini önerdi.