Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2014 15:21
Dr. İlker Abcı, 'Ramazanda yaşadığınız kabızlığı önemseyin' diyerek Ramazan ayında kabızlığa karşı alınması gereken önlemleri anlattı...
Kabızlığın hangi hastalıklara yol açabileceğini ve Ramazan’da kabızlıktan korunmak için neler yapılması gerektiğini Hisar Intercontinental Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İlker Abcı’dan öğrendik.
Kabızlığın, büyük tuvalette uzun süre kalma, acı baharatlı gıda tüketme ve diğer nedenlerle makatta normalde de bulunan toplardamar ağlarının sarkarak pake (meme) haline gelmesiyle hemoroide neden olduğunu dile getiren Op. Dr. Abcı; ‘Bu pakeler makattan sarkarak büyük tuvalet sonrasında kırmızı renkli kanama ve ağrı şikayetleriyle birlikte iç ya da dış hemoroid adını alır. Özellikle ileri yaşlı hastalarda, kanama şikayetine kalın barsak kanserlerinin de sebep olabileceği akıldan çıkarılmamalı ve gerektiğinde kolonoskopi ile kalın barsak incelemesi yapılmalıdır. Kabızlığın neden olabileceği bir diğer sık görülen hastalık da anal fissür yani makatta görülen çatlaklardır. Makatın çıkışında meydana gelen bu çatlak, dışkılama sırasında ve sonrasında şiddetli ağrıya ve kanamaya neden olur. Görünüş olarak küçük bir lezyon olmasına karşın belirgin rahatsızlık verirler. Anal fissürün tıbbi tedavisinde kabızlıktan korunma çok önemlidir.
Diyet, dışkı yumuşatıcı ilaçlar, kısa süreli topikal kremler, sıcak su oturma banyolarına üç hafta kadar devam edilmeli, ağrı varsa ağrı kesiciler verilmelidir. Bunun dışında botoks enjeksiyonları ve gerekirse cerrahi tedavi uygulanır.
Sindirim sistemi hastalıkları yaşamak istemiyorsanız...
• Bol sebze ve meyve yiyin.
• Ekmek, makarna ve beyaz pirinç yerine tam tahıllı ürünleri tercih edin.
• Çözünmüş liflerden zengin olan kuru erik gibi doğal laksatifler içeren ve kolesterolün düşürülmesine de yardımcı olan besinler tüketin.
• Günlük en az 20 gram lif tüketmeye çalışın.
• Bol su tüketin; ancak aşırı kahve ve çaydan kaçının.
• Egzersizi hayatınızın başköşesine oturtun. Egzersiz, bağırsak hareketlerinin düzenli olmasına yardımcı olur ve stresi azaltır. Gıdaları sindirmek için vücudunuza zaman verin ve
yemek yedikten en az bir saat sonra egzersiz yapın.
• Beslenmenize ve egzersizinize dikkat ettiğiniz halde uzayan bir kabızlığınız söz konusuysa bu az çalışan tiroid bezi, diyabet ya da kullandığınız ilaçların yan etkilerinin habercisi olabilir. Ayrıca iki haftadan uzun süren kabızlıklarda dışkıda kan görülüyorsa ve açıklanamayan kilo kaybı varsa mutlaka bir hekime başvurulmalıdır.