Portakalın Bilinmeyen Faydaları ve Çeşitli Kullanım Alanları
"Kış aylarının sevilen meyvelerinden portakal, yüksek bir antioksidan ve C vitamini kaynağı. Birçok hastalığı önlemesiyle bilinen bu harika meyvenin faydalarına ve farklı kullanım alanlarına yakından bakalım."
Portakalın çok fazla bilinmeyen faydaları
- Portakal bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bir kış meyvesi olan portakal, soğuk havalarda özellikle grip tedavisinde kullanılıyor.
- Sadece C vitamini değil, B vitamini, magnezyum, kalsiyum, lifler ve doğal şeker açısından da zengin bir içeriğe sahip.
- Yapılan araştırmalara göre, portakal ve portakal suyu tüketmek lösemini riskini azaltıyor. Ayrıca portakal, kansere sebep olabilecek hücrelerle de savaşıyor.
- Zengin içeriği ile kalp sağlığını destekliyor. Bu meyve, kalbe kan pompalanmasına da yardımcı oluyor.
- Portakal bol miktarda demir, çinko, bakır ve vitamin içeriği ile depresyona iyi geliyor. Stresle başa çıkmaya yardımcı oluyor.
- İçeriğindeki magnezyum ile bağırsakların ve kasların daha iyi çalışmasını sağlıyor. Sindirim sistemini güçlendiriyor.
- C vitamini kaynağı olan portakal, cilt sağlığına da fayda sağlıyor. Akne tedavisinde ve siyah noktaların giderilmesinde de kullanılıyor.
MANDALİNA YERKEN BUNLARA DİKKAT EDİN!
Portakalın çeşitli kullanım alanları
Portakalı sadece meyve niyetine tüketebileceğiniz gibi suyunu sıkabilir, reçelini yapabilir, kek ve kurabiyelerinize ekleyebilir, smoothie’nize dahil edebilir ve salatalarınızda da kullanabilirsiniz.
Şekersiz portakal reçeli tarifi
Malzemeler:
- 10 adet portakal
- 3 tatlı kaşığı bal
- 2 adet kabuk tarçın ve vanilya (isteğe bağlı)
- 9-10 adet karanfil
Hazırlanışı:
Portakalları iyice yıkayın. 6 tanesini soyun kalan 4 tanesinin ise suyunu sıkın. Soyduğunuz portakalların kabuklarını yaklaşık 10 dakika haşlayın. Haşlanan kabuklara balı ilave edin ve rondodan geçirin. Elde ettiğiniz karışımı bir tencereye alın. Kabuklarını soyduğunuz portakalları küçük küçük doğrayarak tencereye ilave edin. Portakal suyunu da ekledikten sonra yaklaşık 20 dakika kaynatın. Tarçın, karanfil ve vanilyayı da ilave ettikten sonra birkaç dakika daha kaynatın. Reçel iyice soğuduktan sonra kavanozlara doldurabilirsiniz.
MAHMURE ÖZEL