Güncelleme Tarihi:
Pizza sanılanın aksine kilo aldırmıyor. Hele akıllı bir diyetle tüketilirse kiloları eritiyor. Bir porsiyon pizza yaklaşık 500-600 kalori içeriyor. Bu nedenle haftada birkaç gün hatta her gün yenilebilir.
Ancak pizza pişirirken mayalama ve ile pişme süresine özen göstermeli ve ilave edilen malzemeler titizlikle seçilmeli. Diyet için en ideal pizza çeşitleri; peynirli, domatesli, soğanlı, tavuklu, mantarlı ve deniz ürünlü olanlardır. Baharat olarak kekik, fesleğen, maydanoz kullanabilirsiniz. Ancak sosis, yumurta, salam, konserve ton balığı gibi malzemeler yağ ve kalori miktarının artmasına yol açacaktır.
Pizzayı evde hazırlayın
Pizza yapmak için kusursuz bir aşçı olmanız gerekmiyor. Doğru malzemeleri seçip miktarlara ve pişme süresine dikkat etmeniz yeterli. Evde hazırladığınız pizza hamurunun dışarıda yedikleriniz gibi incecik, yumuşacık ve tam kıvamında olmasını istiyorsanız tarifimizi dikkatle uygulayın.
Peynirli pizza
4 kişilik
Hamur malzemesi (600 gr)
3.5 su bardağı un, 1 kibrit kutusu kadar yaş maya, 1 çay kaşığı tozşeker, 2 su bardağı ılık su, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, Bir tutam kaşığı tuz
Üzeri için:
1 su bardağu domates püresi, 250 gr doğranmış dil peyniri
Hazırlanışı:
Maya ve tozşekeri bir bardak ılık suda eritin. Kabarıncaya kadar yaklaşık 10 dakika bekletin. Unu hamur tahtasına alıp ortasını havuz gibi açın. Maya, zeytinyağı, tuz ve kalan suyu ilave edip yoğurun. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edince top şeklinde kapatıp üzerini nemli bir bezle örtün ve 15 dakika bekletin. Fırını 220 dereceye ayarlayıp ısıtın. Hamuru dörde bölüp herbirini merdane ile açarak inceltin. Hamurları hafifçe yağlanmış fırın tepsisine yerleştirip üzerlerine domates püresi sürün. Tepsiyi fırına verin, fırın ayarını 180 dereceye düşürüp 10 dakika pişirin. Fırından çıkarıp peyniri ekleyin ve 5 - 6 dakika daha pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Şimdi sıra diyet programında...
Kahvaltı
Her gün için:
1 su bardağı light süt, 1 kase kahvaltı gevreği, 1 elma
Pazartesi
Öğle:
200 gr peynirli pizza, 1 porsiyon yeşil salata, 1 bardak taze portakal suyu
Akşam:
120 gr ızgara balık, yarım domates, Bir küçük haşlanmış patates, 200 gr haşlanmış ıspanak, 1 dilim ekmek
Salı
Öğle:
200 gr kıymalı börek ( 25 gr kıyma ile hazırlanmış), 150 gr havuç salatası, 1 su bardağı greyfurt suyu
Akşam:
60 gr biberli ve domatesli makarna, 70 gr dil peyniri, 200 gr közlenmiş karışık sebze
Çarşamba
Öğle:
200 gr peynirli börek, 200 gr domates salatası, 2 kivi
Akşam:
120 gr ızgara tavuk, 1 dilim ekmek, 200 gr karnabahar salatası
Perşembe
Öğle:
200 gr ıspanaklı ve lor peynirli börek, 1 porsiyon yeşil salata, 1 elma
Akşam:
120 gr ızgara balık, 1 dilim ekmek, 200 gr közlenmiş biber
Cuma
Öğle:
200 gr domatesli pizza, 1 porsiyon karışık salata, 1 su bardağı portakal suyu
Akşam:
Izgara hindi (140 gr), 2 haşlanmış patates, 1 çorba kasesi meyve salatası
Cumartesi
Öğle:
1 kase sebze çorbası, 200 gr közlenmiş karışık sebze, 1 armut
Akşam:
200 gr sebzeli pizza, 1 porsiyon karışık salata, 1 kase sütlaç
Pazar
Öğle:
140 gr mantı, 200 gr közlenmiş karışık sebze, 100 gr meyve salatası
Akşam:
100 gr ızgara et, 200 gr zytinli pizza, 150 gr havuç salatası.