Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2015 15:55
Üstüne değişik malzemeler konularak yapılan İtalyan hamur işi yemeğinin birçok çeşidi var. Peki sürekli duyduğumuz bu İtalyan pizza isimlerini biliyor muyuz? İşinize yaracak pizza sözlüğünü sizler için hazırladık…
Pizza Al Taglio
Büyük dikdörtgen tepsilerde pişirilen ve dilim olarak satılan bir pizza çeşididir. Dilimler kilogram hesabına göre fiyatlandırılıp dikdörtgen veya kare olarak porsiyonlanır. Bu pizza ilk olarak Roma’da bulunmuş olsa da bugün tüm İtalya’da oldukça popülerdir. Genellikle restorant dışı, hızlı ve atıştırmalık tüketim için tercih edilir.
SfincioneÖzellikle Amerika’da Sicilya usulu pizza olarak tanınan bir çeşit olup temel özellikleri kare olarak hazırlanması, kalın bir hamura sahip olması ve üzerinde domates sos ile birlikte ançuez, ekmek kırıntıları, İtalya’nın bazı bölgelerinde yapılan aromatik, eskitilmiş, lifli özelliği olan bir tür olan caciocavallo peyniri kullanılmış olmasıdır.
FocacciaFocaccia, pizzanın temelini oluşturan, üzerinde peynir ve domates sosu bulunmayan İtalyan mutfağına özgü bir ekmek ve bu ekmeğin hamurdur. İtalya’nın farklı bölgelerine özgü çeşitleri vardır. Hamurunun içerisine biberiye, kekik gibi Akdeniz mutfağına has yemeklik kuru otlar, kurutulmuş domates, zeytin, zeytinyağı eklenerek hazırlanır. Üzerine iri deniz tuzu serpilir ve genellikle ılık olarak ve zeytinyağı ile servis yapılır.
Pizza BiancaPizza Bianca domates sosu içermeyen beyaz soslu genellikle sütlü veya fesleğenli bir pizzadır. Roma’da pizza Bianca denilen pizza, zeytinyağı ve tuzla pişirilmiş ekmek anlamına gelmektedir.