Güncelleme Tarihi:
Petunya yazın uzun süre çiçekli kalan mis kokulu bir bitkidir. Yazın en çok tercih edilen bitkilerinden olan petunya, rengarenk açan çiçekleriyle tanınır.
Petunya Tohumu Nedir?
Petunya tohumu, karışık renkli petunya bitkisinin oluşumunu sağlar. Bahçede dikime elverişli olan petunya tohumu daha çok evlerde saksılarda tercih edilir. Petunya çiçeklerinin yaprakları hafif tüylü ve yapışkan olur. Tek yıllık bir bitki olan petunya, iyi ve düzenli bakımla daha uzun yıllar dayanma özelliğine sahiptir.
Petunya Tohumu Nasıl Olur?
Petunya, patlıcangiller familyasına ait bir bitkidir ve "umudunu kaybetme" anlamına gelen bir mesaj verir. Kültür bitkisi olarak yetiştirilen petunya kahkaha çiçeği veya boru çiçeği olarak da bilinir.
Petunya Tohumu Nereden Alınır ve Bulunur?
Petunya tohumuna; çiçekçilerden, fidanlıklardan, tohum bankalarından ve internet mağazalarından ulaşmak mümkündür.
Petunya Tohumu Nasıl Ekilir?
Petunya tohumunun şubat ayından sonra baharın ilk aylarıyla birlikte ekilmesi daha uygun olur. Bahar ayları boyunca petunya ekimi yapılabilir. İlk başta yastıklara ekilen petunya tohumları mayıs ve haziran aylarında saksıya ya da bahçeye aktarılabilir.
Petunya Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir?
Petunya tohumundan petunya üretmek oldukça kolaydır. Dikimden önce petunya tohumlarının sıcak yastıklara atılması gerekir. Fide ekimi bahar aylarında yapılabilir. Bu nedenle mart başından itibaren tohum hazırlığına başlanmalıdır. Mart ayında yastıklara ekilen petunya tohumu, mayıs ve haziran aylarında saksıya ya da bahçeye ekilebilir. Bahçeye ekim işlemi sırasında fideler arasında 25-30 cm boşluk bırakılması önerilir.
Petunya Tohumu Kaç Günde Çimlenir?
Petunya hızlı bir çimlenme süresine sahiptir. Petunya tohumu 2 haftada çimlenir. Bazen tohumun sağlığına ve bakımına göre çimlenme süresinde ufak değişiklikler olabilir.
Petunya Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır?
Petunya tohumunda toprağın kurumasına neden olmayacak şekilde orta seviye sulama gelişim için yeterlidir.
Petunya Tohumu Nasıl Saklanır?
Petunya tohumunun nemsiz, kuru ve ışık almayan ortamda mümkünse cam kaplarda saklanması tohum verimliliği açısından oldukça önemlidir. Elverişsiz ortamlarda saklanan tohumlarda verim alma potansiyeli düşer. Sezon sonu kuruyan çiçek başlarından alınan tohumlar gazeteye sarılarak cam bi kavanozda veya hava almayan kapta ışıksız ve nemsiz ortamda 3-4 yıl kadar bekletilebilir.