Güncelleme Tarihi:
1-FİYATA KARAR VERİN
“Doldurma” olarak tabir edilen parfümleri 5 liraya dahi alabilirken yüzlerce hatta binlerce liralık parfümler de var. Alışverişe çıkmadan önce parfüm için ne kadar para harcamak istediğinizi, bütçenizi ne kadar esnetebileceğinizi kafanızda belirlemiş olun. Bunu yapmanız almayacağınız fiyatta olan parfümler arasında zaman kaybetmenizi engelleyecektir.
2-KALICILIĞINA DİKKAT EDİN
Parfümlerin kalıcılıklarına göre farklı isimleri vardır. Şişenin ön yüzünde genellikle parfümün adının altına bakarak alacağınız kokunun kalıcılığı hakkında bir fikir edinebilirsiniz.
Eau de cologne: En düşük koku yoğunluğuna sahiptir. Yaklaşık iki saat süren bu kokuların su ve alkol karışımında yaklaşık %3-5 oranında yağ vardır.
Eau de toilette: Eau de cologne ile kıyaslandığında biraz daha konsantre bir parfüm türüdür. 3-5 saat süren bir kalıcılığı vardır ve karışımında %4-8 oranında yağa sahiptir.
Eau de parfum: Yaklaşık 6 saat kalıcılığa sahiptir ve alkolle karıştırılmış %15-18 yağdır.
En yüksek konsantrasyona sahip parfüm sadece “parfume” ya da “parfum” olarak geçer ve kalıcılığı bir gün boyunca devam eder. Karışımındaki yağ oranı %15 ila 30 arasında değişir.
3-SEVDİĞİNİZ KOKULARI GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURUN
Parfümler genellikle 4 ana kategoriye ayrılırlar. Hangi kokuları daha çok sevdiğinizi göz önünde bulundurarak baskın olacak kategoriyi seçmeniz işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.
- Çiçeksi/Tatlı Parfümler: Genellikle lavanta, gül, karanfil, portakal çiçeği esanslı parfümlerdir. Tatlı ve kadınsı kokusundan dolayı kadın parfümlerinde en popüler olan çiçeksi parfümlerdir.
- Narenciye/Meyveli Parfümler: Ortak tonlar portakal, greyfurt ve limon gibi turunçgiller, ayrıca kayısı, elma veya şeftali gibi diğer meyvelerdir.
- Oryantal/ Baharatlı Parfümler: Birçoğu yıldız anason, tarçın ve vanilya gibi baharat tonları içerir.
- Odunsu Parfümler: Odunsu parfümlerin çoğu bergamot, meşe ve paçuli gibi kokular içerir.
4-PARFÜM ALIŞVERİŞİNE GİDERKEN BAŞKA KOKULAR KULLANMAYIN
Her ne kadar her an güzel kokmak isteseniz de parfüm alışverişine giderken vücut losyonu, başka bir parfüm, deodorant hatta kokulu krem bile kullanmayın. Kullandığınız bu kokulu ürünler yeni denediğiniz ürünün kokusunu bulandıracak ve seçim yapmanızı oldukça zorlaştıracaktır.
5-CİLDİNİZDE DENEYİN
İlk olarak şişeden kokladığınız parfümü bileğinizde ya da dirseğinizde de deneyin. Sıktıktan sonra alkolün uçması için 10 saniye kadar bekleyin. Parfüm cildinizle temas ettiğinde hafif bir değişime uğrayacaktır. Bu yüzden parfümü kesinlikle cildinizde deneyerek almalısınız.