Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2018 11:32
Son yıllarda yapılan araştırmalar sonucu popüler hale gelen paleo, taş devri diyeti gibi farklı isimlerle anılan diyet aslında temel olarak düşük karbonhidratlı, iyi yağların tüketimini destekleyen yüksek proteinli bir beslenme biçimi. İşte süt ürünlerinin yasak olduğu paleo diyeti hakkında merak edilenler...
Geleneksel olarak bolca tükettiğimiz buğday ve tahıl türevleri de doğal olarak gluten içerdiğinden insan vücudunun sindirim sistemini olumsuz yönde etkiliyor. Bu da şişkinlik, karın ağrısı, gaz ve bağırsak problemlerini beraberinde getiriyor.
Süt ve peynir alternatifleri
Süt ve süt ürünlerinin geleneksel beslenmemizde önemli bir yer tuttuğu düşünülürse onlar olmadan kahvaltı alternatifi arayanlar için seçenekler şu şekilde: Süt yerine bir gece önceden tuzlu su içerisinde beklettiğiniz 1 su bardağı çiğ kaju ya da bademi, 2 su bardağı su ile blenderdan geçirip suyunu süzdüğünüzde sağlıklı ve lezzetli bir bitkisel süt elde etmiş olursunuz. Ayrıca sütten arta kalan badem/ kaju posasını da limon, tuz ve çörekotu ekleyerek lor peyniri gibi tüketebilirsiniz.
Paleo beslenme düzenindeki yasaklar
Paleo diyetini uygulamak için öncelikle tahılları ve süt ürünlerini hayatınızdan çıkarmanız gerekiyor. Bununla birlikte işlenmiş gıdaların tümünden uzak durmalısınız. Sosis, salam, paketli meyve suları, bisküviler tüketmek paleo diyetinde kesin olarak yasaklılar listesinde. Bunun yanında çok fazla şeker içeren kayısı, muz, şeftali gibi meyveler de paleo diyetinde önerilmiyor.
Paleo için ideal besinler
Bu diyetteki ideal besinler işlenmemiş doğal gıdalardır. Doğal tereyağı, yumurta, yağlı kırmızı et, tavuk,
balık ve sakatat paleo diyetinin olmazsa olmazıdır. Bunun yanında mümkün olduğunca fazla yeşil yapraklı sebzeler ile az miktarda kereviz, havuç gibi kök sebzeler tüketebilirsiniz. Bunlar ile birlikte bir diğer paleo dostu yiyecek grubu da sağlıklı yağlardır. Karbonhidrat tüketimi çok sınırlı olduğundan, bu diyette enerji verici olarak yağlar kullanılır. Dolayısıyla diyetinizde avokado, çiğ yemişler, keten tohumu, hindistancevizi yağı,zeytinyağı gibi faydalı doğal yağları güvenle kullanabilirsiniz.