Güncelleme Tarihi:
Müftüoğlu'nun Yaşasın Hayat uzmanları ile birlikte hazırladığı 'Kolay Diyet' kitabı (Doğan Kitap) evinizde, işinizde hatta tatildeyken bile uygulayabileceğiniz kolay ve etkili bilgiler içeriyor.
Kilo vermenin 4 altın kuralı
1) Düşük yağlı, orta düzeyde protein ve yeterli miktarda karbonhidrat içeren diyet. Kek, kurabiye, bisküvi, şeker ve tatlı yerine meyve, sebze, bulgur, makarna ve kepekli ürünler tercih edilebilir.
2) Egzersiz olmadan olmaz. Kilo yönetimi programı yaşam koşullarınıza uygun size özel hazırlanmış bir egzersiz planını mutlaka içermelidir. Verdikleri kiloyu başarılı bir şekilde koruyanların sırrı günde 30 ila 45 dakika yürüyüştür.
3) Vazgeçilmez öğün kahvaltı. Atlanan bir kahvaltının ardından yeterli, dengeli ve çeşitli bir öğle yemeği genellikle yapılamaz.
4)Porsiyon kontrolünün, edinilmesi gereken önemli bir alışkanlık olduğunu unutmayın! Bu sayede kilo kontrolü artık sizin elinizdedir.
Kilo tuzakları
Yanlış 1: Diyet ve light ürünler kilo aldırmaz!
Yanlış 2: Şok diyetler daha çok yağ kaybettirir!
Yanlış 3: Bitki hapları, hızlı kilo verdirir!
Yanlış 4: Limon-greyfurt, ananas zayıflatır!
Yanlış 5: Yağ kıran aletlerden faydalanalım!
Yanlış 6: Masajla kaslara elektrik vermekle, yağ kaybediliyor!
Diyetin sessiz katilleri >>>
Diyetin sessiz katilleri
Izgara et yemek için gittiğiniz lokantalarda ikram edilen ara sıcaklar. (Yağda kızartılmış soğan halkaları gibi.)
Büyük, çok büyük hamburger menüleri. (Hem karbonhidrat hem de sodyum alımını artırıyor)
Balık ile salatanın mükemmel birlikteliğini bozan yağlı-soslu mezeler. (Kızartılmış karides, midye, kalamar gibi)
Bir kahve molasını 400-500 kalori ilave yaparak kâbusa çeviren kekler, kurabiyeler.
Diyeti bozan içecekler, aşırı miktarda kahve kreması ve şekerle tatlandırılmış büyük bardak (330 ml) kahve çeşitleri.
Hızlı kilo kaybı tehlikelidir
Kilo fazlalığı, özellikle obezite, sağlığın temel düşmanlarından biridir. Fazla kilolardan mutlaka kurtulmak ama bunu doğru bir planla başarmak gerekiyor. Bütün dünyada araştırmalar hangi yaş ve kiloda olursanız olun sağlıklı bir vücudun ayda 2-4 kilodan daha fazla kaybı kabullenmekte güçlük çekeceğini gösteriyor.
Bunlar çok önemli
Tuz kullanımını azaltın. Günde 2-3 gramı geçmeyecek miktarda tuz tüketmeye çalışın.
Yemeklerinize potasyum bakımından zengin, maydanoz, nane, kekik, dereotu, soğan, limon gibi tat vericileri kullanmaya özen gösterin.
Kansere karşı koruyucu etkisi olan sarımsak, sofranızda mutlaka yer alsın.
Bitkisel sıvı yağları tercih edin.
Bol bol tere, roka, yeşil soğan, maydanoz tüketin.
Peynirinizi tuzsuz alın ya da suda bekletin.
Zeytin tüketimini günde 4-5 adet olacak şekilde sınırlayın.
Günde 3-5 porsiyon meyve-sebze tüketin.
Turşu, salamura ve ev salçası tüketimini azaltın.
Alkollü içki hiç kullanmayın.
Tereyağı, margarin, kuyrukyağı ve içyağı kullanmayın.
Alışverişe çıktığınızda sepete bir şey koymadan önce düşünün. Etiketleri okuyun.
Lezzetli, sağlıklı ve hafif pişirme önerileri
Yiyecekler aşırı derecede pişirilmemeli. Çünkü bütün besin değerleri kaybolabilir. En sağlıksız pişirme şekillerinden biri mangaldır. Besinlerin eriyen yağları ateşin üstüne aktıkça yanarlar ve tehlikeli kanserojen madde üretirler. Kızartılırken yanan veya kahverengileşen ekmekler de tehlike oluşturur. Yemek pişirilecek tencere cam ya da paslanmaz çelikten olmalı. Yemeği tatlandırmak için kokulu bitkiler, baharatlar, yağsız yoğurt, tuzu azaltılmış soya sosu, limon ya da sirke kullanabilirsiniz.