Okullar açıldı beslenmeye dikkat!

Güncelleme Tarihi:

Okullar açıldı beslenmeye dikkat
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2003 07:00

Okul çağı çocuklarında sağlıklı gelişim için dengeli beslenme çok önemli. Çocuklarınızın zekâ ve başarı düzeylerinin yüksek olması için, okul dönüşünde onları iştah açıcı ve besinsel değeri yüksek yiyeceklerle karşılayın. Öyle ki siz hazırlarken, o da yerken keyif alsın.

Haberin Devamı

Bilinçsiz beslenme, sağlıksız nesiller yetişmesine neden oluyor. Kalp hastalıkları, bazı kanser türleri ve osteoporoz gibi pek çok ciddi hastalığın temeli çocuklukta atılıyor. Bu nedenle çocuklarınız daha küçük yaşlardayken onlara düzenli beslenmeyi öğretin. Beslenme eğitimi ne kadar erken başlarsa çocuğun gelişim, zekâ düzeyi ve bağışıklık sistemi de o denli güçlenir.

Bu konuda özellikle biz annelere çok iş düşüyor. Okul çağına kadar çocukların beslenmesini kontrol altında tutmak mümkün. Ancak okula giden çocuğun nasıl beslendiğini izlemek zor. Beslenme programını düzenlerken, çocuğunuzun, damak eğilimlerini gözardı etmeden, günlük ihtiyaçlarına yanıt verebilecek aynı zamanda öğrenme yeteneğini artıracak bir program olmasına özellikle dikkat edin. Onun okulda nasıl ve ne kadar beslendiğini izleyebilmek için öğretmen ve okul aile birliği ile sürekli temas halinde olun. Öğle yemeklerini okulda yiyiyorsa yemek listesi elinizde olmalı. Böylece okuldaki beslenme programının eksikliklerini sabah kahvaltısı, ikindi ve akşam yemekleriyle dengeleyerek tamamlayabilirsiniz. Örneğin çocuğunuz okulda et yemiyorsa ikindi ve akşam öğünlerinde bol proteinli (balık, et gibi) yemekler pişirin. Sebze yemiyorsa ikindide mücver ya da sebze köfteli sandviçler hazırlayın. Akşam öğününde mutlaka sebze çorbası ya da zeytinyağlı bir yemek yedirin. Çocuğunuzun günde üç ana öğün ve iki ara öğün yemek yemesini, ana öğünlerde her besin grubundan yeterli miktarda tüketmesini sağlayın.

Kahvaltı çok önemli

Uzmanlara göre beynin performansı için en önemli öğün kahvaltı. Yapılan araştırmalarda kahvaltı etmeden okula giden çocukların, düzenli kahvaltı yapanlara göre daha zor öğrendikleri, derslere karşı ilgisiz kaldıkları ve başarı düzeyinin düşük olduğu ortaya çıkmıştır.

Okul çağındaki çocuklarınıza öncelikle sabah kahvaltısının önemini anlatın. Kahvaltı asla atlanmaması gereken bir öğün. 1 bardak süt veya meyve suyu ile geçiştirilmemeli. Kahvaltıya en az 15 dakika ayırmalı. İdeal bir kahvaltı için; 1 bardak süt veya meyve suyu, 1 yumurta, peynir, zeytin, bal ve ekmek yeterli. Veya domatesli, peynirli omlet, 2 dilim ekmek ve 1 bardak meyve suyu gibi...

Ara öğün olan okuldaki beslenme saatine önem verin. Bir meyve, 1 havuç, yoğurt, evde yapılmış bir dilim kek, domates ve salatalık gibi besinlerle beslenme çantasını hazırlayabilirsiniz. Çocuğunuz eğer güçlü bir kahvaltı yapmamışsa beslenme çantasını protein ve karbonhidratlı gıdalarla hazırlayın. Mesela peynir, tavuk ve salata ile hazırlanmış bir sandviç olabilir. Ya da kıymalı bir poğaça ya da börek. Öğle yemeğini okulda değil de evde yiyiyorsa bir gün et, bir gün balık verebilirsiniz. Yanında sebzeli makarna veya pilav olabilir. Sütlü veya meyveli tatlı ile öğün tamamlanmalı. İkindi öğünleri okul dönüşüne rastladığı için bu saatlerde meydana gelen enerji kaybını karşılayacak nitelikte yemekler hazırlayın. Ev yapımı kek, pasta, börek veya tonbalıklı bir sandviç olabilir. Yanında mutlaka taze meyve suyu olmalı. Çikolata soslu krepler hazırlayabilirsiniz. Akşam öğünü ise çorba, bir et çeşidi ve salatadan ya da etli sebze yemeği ve pilav olabilir.

Süt ürünleri eksik olmasın

Özellikle büyüme ve gelişme, kemik ve dişler için kalsiyum alımı şarttır. En iyi kalsiyum kaynağı da süt ve süt ürünleri olan yoğurt ve peynirdir. Eğer süt veya ayran içmiyor, yoğurt yemiyorsa çocuğunuzun seveceği sütlü tatlılar (muhallebi, sütlaç, puding gibi) pişirebilir, kakaolu sıcak içecekler hazırlayabilir ya da mevsime göre köftenin yanında cacık yedirebilirsiniz.

Abur cubura dikkat!

Maalesef bütün çocuklar cips, kraker, çikolata ve şekerlemeleri çok seviyor. Zaten bunlar da çocuklar için üretiliyor ama her konuda olduğu gibi bunların da azı karar çoğu zarar. Bu tip yiyeceklerin sıkça ve fazla tüketilmesi iştahı kapattığından çocuğun beslenmesini ve dolayısı ile sağlığını da kötü yönde etkiler. Abur cubur yiyecekleri sık, zamansız ve fazla tüketen çocuklar genellikle kilo alamazlar ve vücutları
dirençsiz kalır. Bu nedenle de sık hastalanırlar.
Bu nedenle çocuğunuza, çikolata ve şekeri tamamen yasaklamadan haftada bir ya da iki kez ve aşırı miktarlara kaçmadan cips, çikolata ve şeker yemesine izin verin. Dondurma yararlı bir besin olduğu için bunu fazla kısıtlamayın ama aşırıya da kaçmayın.

Sevimli bir sofra için

Sofra düzeni olabildiğince sevimli olmalı. Adeta bir oyun sahasını andırmalı. Mümkün olduğunca az tabak bulundurmanız hazırladığınız leziz ve sevimli tatlıların ön plana çıkmasını sağlayacaktır. Hazırladığınız çöreklerin sempatik estetiği sofra düzeni ile uyum içinde olmalı. Kullandığınız tabak va bardakların renkli olmasına özen gösterin. Aksesuar seçimi yaparken çocukların hoşlandığı parlak renkleri tercih etmenizde yarar var. Sofra kurarken onu da teşvik edin, birlikte hazırlamaktan keyif alacaktır.

Kaynak: Lezzet Dergisi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!