Güncelleme Tarihi:
Mutlaka sahura kalkın
Sahur zamanları uykunuz o kadar ağırdır ki, yataktan kalkmak istemezseniz, hele de bir iki saat sonra yeniden uyanıp işe gideceğiniz gerçeği sizi daha da isteksizleştirir. Ancak sahur özellikle çalışan insanlar için çok önemlidir. Sabah saatlerinde zinde olmanızı, gününüzün verimli geçmesini sağlar. Normal günlerdeki kahvaltı öğününün yerine geçerek beyninizi besler. Sahurda bir bardak süt, kraker, meyve yeterlidir. Çok ağır şeyler yememeye özen gösterin. Ayrıca rahat bir gün geçirmeniz için içtiğiniz suyun miktarı da çok önemlidir. Sahura kalktığınızda, susamamış olsanız bile, bol bol su içmeyi ihmal etmeyin!
Ramazan'da iftar ve sahur sofralarından tuzlu gıdaları ve içecekleri eksik etmeyin. Aşırıya kaçmadıktan sonra tuz vücudunuz için iyi olacaktır. İftar ve sahur arasında geçen zamanda ise yaklaşık litre sıvı tüketmeniz çok önemlidir. Sıvı ihtiyacınızı suyla karşılayabileceğiniz gibi, çay, kahve ya da meyve suyu ile de giderebilirsiniz.
Zor işler sabaha
Siz siz olsun Ramazan'da zor ve dikkat isteyen işlerinizi ertelemeyin. Sabah saatleri oruçlu bir insanın en verimli zamanlarıdır. Henüz kan şekeriniz normaldir ve çok fazla susamamışsınızdır. Tansiyonunuz olması gerektiği gibidir. Bu da verimli bir şekilde çalışabileceğiniz anlamına gelir. Oysa akşam saatlerinde gittikçe güçten düşecek ve verimsizleşeceksiniz. İmkânınız varsa en zor işleri sabah saatlerinde halletmeye çalışın ve öğleden sonralarınızı mümkün olduğu kadar boşaltın.
Yediklerinize dikkat!
Ramazan'da iftar ve sahurda yedikleriniz çok önemlidir. Hem sağlığınız, hem günlük veriminiz, hem de dengesiz kilo alımından korunmak için yediklerinize dikkat etmelisiniz. Özellikle uzak durmanız gereken gıdalardan biri Ramazan sofralarının baş tacı şekerli hamur tatlılarıdır. Hamur işleri, börekler, pastalar, çikolatalar, gazlı içecekler, kızartmalar, hazır gıdalar, sakatatlar, margarin ve tereyağı özellikle kaçınmanız gereken yiyeceklerdir. Ramazan yaklaşırken heyecanla beklenen Ramazan pidesini ise küçük miktarlarda tüketmeye çalışın. Canınız tatlı istediğinde sütlü tatlıları tercih edin.
Besin gruplarını dengeli tüketin
Ramazan'daki bir diğer hata da, yeteri kadar çeşitli ve sağlıklı gıdalar tüketilmemesidir. İş hayatındaki veriminizin düşmemesi için özellikle doğru şeyler yemeye özen gösterin. Ayrıca Ramazan'da metabolizmanız yavaşladığı için her zamankinden daha az yemelisiniz, aksi takdirde şişmanlayabilirsiniz. İş yerinde iftarınızı bir bardak meyve suyu, biraz çorba ve ekmekle açmanız yeterlidir. Bu gıdalar size güç verir. Akşam yemeğinizi ise evde yemeye özen gösterin, böylelikle iftarınızı kötü besinlerle geçiştirmiş olmazsınız. İftar sofranızdan ise protein içeren besinleri, bir parça ekmek veya pilavı, bir bardak ayranı eksik etmeyin. Sebze ve meyveler de iftar sofralarının vazgeçilmezleridir.
Oruçluyken açlığın etkisiyle zaman zaman baş ağrıları yaşayabiliriz. Bunlar hafif ve orta şiddetteyse ilaç almadan kurtulmak mümkündür. Ancak bazı durumlarda ağrının boyutu çok yüksektir ve kendi kendinize geçirmeniz mümkün olmaz. Bu durumda ilaç almak için orucunuzu bozmanız gerekebilir, ağrıyı hala geçiremiyorsanız bir doktora görünmenizde fayda vardır. Hafif ağrıları geçirmek için biraz egzersiz ve gevşeme hareketleri yapabilir, nefes teknikleri uygulayabilirsiniz. Ayrıca birazcık kestirmek de ağrınıza iyi gelebilir.
Çay ve kahveyi abartmayın!
Özellikle kahve, çay ve sigara bağımlıları Ramazan yaklaşırken bu alışkanlıklarını azaltmaya başlamalıdırlar. Aksi takdirde Ramazan'da baş ağrısı, konsantrasyon eksikliği, stres yaşayabilirler. Ramazan'da gazlı içeceklerden de mümkün olduğu kadar uzak durmaya gayret edin. İftardan sonra bol meyve çayı size kendinizi iyi hissettirecektir.
Aman öfkeye dikkat!
Ramazan'da insanlar normalden daha gergindirler ve gün içinde ufak tefek birçok kavgaya şahit oluruz. Gün içinde özellikle öfkelendiğinizi hissettiğiniz zamanlarda hafif bir müzik dinleyin, biraz yürüyüş için dışarı çıkın. Öğle saatlerinde mutlaka dışarı çıkın, ofise tıkılmak sinirlerinizi daha da yıpratacaktır.