Nefesiniz Güzel Koksun

Güncelleme Tarihi:

Nefesiniz Güzel Koksun
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2001 14:56

Kötü kokan bir nefes kimin kötü kabusu değildir ki! Aslında bu kabustan kurtulmak çok da zor değil. Kötü kokulardan kurtulmak için öncelikle, iyi bir ağız bakımı ile birikintileri ağızınızdan uzaklaştırmanız gerekiyor. Bu kokulara yol açan nedenler ortadan kaldırılmadan, temiz nefes, sağlıklı bir soluk mümkün olmaz.

Haberin Devamı

Ağızdaki gıda birikintilerinin yanı sıra çok daha ciddi sağlık sorunları da ağız kokusuna yol açabilir. Ağızdaki yumuşak doku iltihapları, periodantal hastalık, vincent ananjini, ülserler ve habis tümörler de ağız kokusuna yol açabiliyor.

Ağız kokusundan şikayetçi olanların %90'ı tedavi edilebilir durumda. Ağız kokusu genellikle ağız ve diş bakımı ile ilgili sorunu olanlarda rastlanırken, %40'ı da tedavi gerektiren diabet ve böbrek hastalarında görülüyor.

Dişeti İltihaplanmaları
Dişeti iltihaplanmalarının tedavisinde en önemli adımı dişeti dokusunda meydana gelen değişikliğin tespiti oluşturuyor. Bunun için de düzenli olarak diş hekimine görünmeniz gerekiyor. Dişeti altındaki ve üstündeki diştaşları ile bakteri plaklarının kesinlikle temizlenmesi gerekior. Kötü yapılmış dolgu ve protezler yerine iyileri yapılmalı. Oluşan bozukluklar tedavilerle düzeltilmeli.

Geçici Nefes Kokusu
Geçici nefes kokusu sigara ve alkol nedeniyle oluşuyor. Sigara içenlerin nefes kokuşu elbette sigara içmeyenlere göre çok daha kötü. Eğer sigarayı bırakır ve yiyeceklerinize dikkat ederseniz kokuyu azaltmış olursunuz. Ama asıl önemlisi kokuyu azaltmak hatta yok etmek için ağzınızdaki fazla bakterilerden kurtulmanız gerekiyor.

Ne Yapmalı?
Sürekli dişlerinizi fırçalamanız ya da naneli şeker kullanmanız sadece kötü kokuyu belli bir süre saklamanızı sağlar. Fakat eninde sonunda bir yerden çıkacağı için sizi tekrar olarak rahatsız etmeye başlar. Bunun tedavisi için ilk önce diş doktorunuzla görüşüp dişlerinizde bir sorun olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer dişlerinizdeki sorun kötü kokunun sebebi değilse bir dahiliye uzmanma görünmeniz gerekiyor. Midenizde hatta böbreklerinizde bile bir sorun olabileceğim düşünürsek mutlaka bir doktora görünmenizde fayda var.

Dişlerinizi günde iki kez fırçalayın ve gargara yapın.
• Ağız ve diş bakımına özen gösterin.
• Yılda iki defa diş taşlarınızı temizletin.
• Bakteriler kuru yerleri severler. Bol sıvı tüketin.
• Kötü yapılmış dolgu ve protezleriniz varsa bunların yerine yenilerini yaptırın.
• Ağız kokusundan kurtulmak için maydonoz da çiğneyebilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!