Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2016 16:37
Grip yüksek ateş, baş ağrısı, yaygın vücut ağrısıyla yaşam kalitesini düşürüyor. Peki kışın gribe yakalanmamak, gripten korunmak için neler yapmak gerekiyor?
Son günlerde karşılaştığımız aşırı soğuk havalar, bağışıklık sistemimizi tehdit ediyor. Bu dönemde en sık karşılaşılan hastalıkların başında gelen grip yanlış tedavi edildiğinde; sinüzit, orta kulak iltihabı gibi önemli sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Özellikle 65 yaş üstü kişiler, kronik kalp, akciğer, böbrek ve şeker hastaları, kanser hastaları ve sağlık çalışanları gibi risk grubunda bulunanların daha dikkatli olması gerekiyor.
Gripten korunmak için en etkili yöntem:
Grip aşısı
Gripten korunmanın en etkili yollarından biri grip aşısı olarak öne çıkar. Aşı yapıldıktan birkaç hafta sonra, vücut influenza virüsünü tanıyarak mücadeleye başlar, böylece hastalık oluşumu önlenebilir.
Özellikle ileri yaş ve kronik hastalıklar nedeniyle risk grubunda bulunan kişilerin, kalabalık ortamlarda çalışanların ve gribe yakalanmak istemeyenlerin grip aşısı olması gerekir. Grip aşısıyla gribe karşı yüzde 100 korunma sağlanamaz. Çünkü grip aşısı, grip mikropları içerisinden sadece bir yıl önceki grip mikrobuna karşı koruyuculuk sağlar. Aşı olduktan sonra, farklı bir virüsle karşılaşıldığında gribe yakalanılabilir.
Grip aşısı sağlıklı genç erişkinlerde yüzde 70-90 oranında belirtileri önleyebilirken, yaşlılarda ve altta yatan kronik hastalığı olanlarda bu oran %30-40’a düşebilir. Yapılan çalışmalar, aşının bu kişilerde bile gribin olumsuz etkilerini azalttığını, hastaneye yatış ve ölüm oranlarını düşürdüğünü göstermektedir.
Gribi önlemede el hijyeninin önemiGribe yakalanmamak için, havaya sıcaklığına uygun şekilde giyinmek ve gribal enfeksiyonu olan kişilerle yakın temas halinde bulunmamak gerekir. Hasta kişilerle öpüşülmemeli, kucaklaşılmamalı ve tokalaşılmamalıdır. Gripten korunmada en önemli yollardan biri de el hijyenine özen göstermektir. Öksürük, hapşırık yoluyla tükürük ellere bulaşacağı için, ortak kullanım gereçlerine dokunmadan önce, şüpheli yüzeylere temastan hemen sonra normal zamana göre daha sık olarak eller yıkanmalıdır.
Gribi önlemek için diğer dikkat edilmesi gerekenler
• Bol bol taze sebze ve meyve tüketilmelidir.
• Balık, süt ve yumurta ağırlıklı beslenilmelidir.
• E vitamini için fındık, ceviz ve badem yenmelidir.
• Her gün mutlaka bir adet nar beslenme programına dahil edilmelidir.
• Yoğurt ve kefire sofrada mutlaka yer verilmelidir.
• Soğuk havalarda bitki çayı içmeye özen gösterilmelidir.
• Ara öğünlerde kayısı yenmelidir.
• Bir tutam maydanoz günlük C vitamini ihtiyacının çoğunu karşıladığından, bol bol tüketilmelidir.
İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Songül Özer