Güncelleme Tarihi:
YAZAN: HÜLYA MERAL
Sizi bilmem ama benim için dondurma yaz aylarımın güzel ve keyifli geçmesi demek. O yüzden yediğim dondurmayı önemserim. Nihayet havalar güzelleşti ve dondurma sezonunu açtım.Açılışı da çok güzel bir yerle, Acıbadem’de 3. şubesini açmış olan Serez Dondurmacısı ile yaptım.Maltepe ve Kartal’da da şubesi bulunan firma butik dondurma piyasasına sonradan girdi ama pir girdi. Butik dondurmacılar arasında ciddi bir yere oturdu zira kullandıkları malzemelerin nereden geldiğini açık ve net bir şekilde kurumsal web sayfasında paylaşacak kadar cesur, aldıkları ürünlerin faturalarını her sorana gösterecek kadar şeffaflar.
Sütlü- Sorbe- Gurme serisi
Sütlü- Sorbe- Gurme adında 3 seri dondurmaları var. Aralarından seçim yapmak oldukça zor ama belirtmeliyim ki, bir dondurmacıda en son tercih ettiğim dondurma çeşidi “renkli”, yani çoğu zaman içine gıda boyası katılarak yapılan dondurmalar olduğu için çikolata ve kaymak ilk tercihim olur. Hele hele doğada mavi rengi meyveden elde etmek mümkün olmadığı için “şirinler” adıyla satılan dondurmayı ağzıma sürmem. Ancak burada sarı renkteki Bodrum mandalinası ve pembe renkteki Alaçatı sorbe beni benden alan lezzetler oldu. İçeriğinde yaban mersini, frambuaz, böğürtlen, karadut ve vişne bulunan Alaçatı sorbeyi yerken her kaşıkta taze meyve kaşıklar gibi hissettim.Markanın kurucusu Serdar Kemahlı, Bodrum mandalinalı olanda yüzde 59, Alaçatı sorbede yüzde 65 meyve kullanıldığını söyledi ve hatta bununla da kalmayıp meyvelerin toplanıp hazırlanma aşamalarının videosunu da izletti.
Dondurmada Gündönümü Çiftliği’ndeki Holstein ırkı “mutlu inekler”in sütlerinden elde edilen süt ve süt kaymağını kullanan markanın gurme dondurmaları yüzde 13-18 aralığında süt kaymağı oranına sahip. Çikolatada Belçika menşeili Callebaut ve Valrhona marka kakao kullanıyorlar. Fıstık boz iç antep fıstığı (faturasını görünce gözlerim yerinden fırladı, az çok toptan rakamlarını biliyorum). Sahlep Burdur’un Bucak kazasından. Ceviz ise Çanakkale Biga ilçesi Hacıköy Beldesi’nde çiftçilik yaparak bir ömür geçirmiş rahmetli İsmail dedenin (Büyükgüngör) 40 yıl önce diktiği ceviz ağaçlarından. Cevizi buradan satın alıyor olmaları o kadar kıymetli ki… Bu durum, İsmail dedenin torunları Volkan ve Durukan’ın bu ağaçlara ve toprağına sahip çıkıp şehre göçünü engelliyor. Keşke tüm üreticiler tedariklerini yerel üreticilerden yapsalar, insanımız toprağına bağlanıp göç etmeye zorlanmasa. Özetle; maliyetten kaçınmadan, kısmadan her şeyin 1. sınıfını kullanıyorlar ve ürünlerde hiçbir katkı maddesi yok.
Gurme serisinde favorim Antepfıstık çikolata ve Duble Kaymak
Toplamda 8 çeşit dondurma denedim. Sorbeler dışında, içi bol ceviz parçalı Cevizli dondurma ile Antepfıstıklı dondurma da iyiymiş diye düşünürken, gurme serisindeki Antepfıstık çikolata ve Duble Kaymağı deneyince fikrim tamamen değişti. Yoğun bir süt kaymağı, aromatik bir lezzeti var.
Gurme dondurmaların kurabiyeli olanları hariç diğer tüm gurme, sütlü dondurmalar ve sorbeler çölyak hastaları için uygun, glutensiz dondurmalar. Son dönemde gluten hassasiyeti arttığı için gluten rahatsızlığı olanları da düşünmeleri güzel. Sorbeler ise vegan ve vejeteryanlar için ideal.Geçtiğimiz yıl Alaçatı’da Hacımemiş Dondurmacısı ismiyle faaliyete başlayan markanın Dikkatimi çeken en önemli şeylerden birisi de çalışanların güleryüzü, tatlı dili, saygılı ve ilgili davranışları idi. Bence çok değerli. Dondurma satın aldığınız bir yer sizi çoğu zaman eskiden dondurma aldığınız çocukluğunuza götürür çünkü. Bu ilgi ve alaka ise içinizdeki çocuğun yeniden ve yeniden gelip dondurma almasına vesile olur.
YAZAN: HÜLYA MERAL