Mutfağınızı Düzenli Tutmanın Yolları

Güncelleme Tarihi:

Mutfağınızı Düzenli Tutmanın Yolları
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2002 00:00

Düzenlilik zamandan, paradan, zarar ziyandan ve stresten tasarruf sağlayabilir. Aşağıda iş takviminizin makul , yemek pişirdiğiniz yerin temiz ve düzenli kalmasına yardımcı olabilecek birkaç basit fikir yer alıyor.

Haberin Devamı

Temiz ,düzenli bir çalışma alanı yaratın
Sarmısak, fesleğen ve kekik gibi genellikle birlikte kullanılan çeşnileri bir arada saklayın. Kutulanmış yiyecekler ve un gibi temel besin maddelerinde de aynı mantığı uygulayın.
Özel olarak düzenlenmiş çalışma alanları oluşturun
Mutfağınız ufacık olsa da karıştırma, kesme, sarma gibi belli işleri yerine getireceğiniz alanların sınırlarını çizin. Haftada birden fazla yaptığınız bir iş varsa ayıracağınız alanı özel olarak kurun ve o işlem için gerekli tüm eşyaları elinizin altında bulundurun. Örneğin, hamur işine düşkünseniz bu iş için için kullandığınız malzemeleri , mutfak araç-gereçlerini tezgahta ayıracağınız geniş bir alanın kenarına istifleyin. Böylece en sevdiğiniz bisküvileri hazırlamak için yeterince yeriniz olur.
Ocak/fırın için en uygun aletleri temin edin
İki takım ölçü fincanı ve kaşığı alın , böylece kullanacağınız miktarı ölçtükten sonra her seferinde yıkamaktan kurtulursunuz. Kuru malzemeyle yapışkan malzemeyi aynı fincanda ölçüyorsanız önce kuru malzemeyi ölçün.
Mutfağınıza tebeşir tahtası ya da küçük bir beyaz tahta asın
Tahtayı kullanın. Sahiden kullanın... Manav listesini, tariflerde kullandığınız malzemeleri, hangi gün ne pişirmeyi/yemeyi tasarladığınızı, dolapta ya da derin dondurucudaki artık yemekleri alt alta yazmaya hazır olun.
Her alışveriş faslı öncesinde buzdolabınızda ve derin dondurucunuzdaki tüm yiyecekleri kontrol edin
Son kullanma tarihlerini kontrol edin, stoklarda yenilemeniz gereken temel besin maddelerinin hangileri olduğunu belirleyin. Durumu şüpheli görünen her şeyi atın ya da koklayın. Önünüzdeki birkaç gün içinde bozulacak olan malzemelerin listesini yapın, bozulmadan önce yemeklerinizde kullanmaya bakın. Derin dondurucunuza koyduğunuz her şey için tarih atın. Margarin, meyve suyu, dondurulmuş et, tencere yemekleri , hatta dondurulmuş sebzeler bile bozulabilir. En uzun zamandan beri derin dondurucuda bekleyen besinleri kullanmaya çalışın.
Önceden Planlayın
Haftalık plan yapın
Hafta sonu on beş dakikanızı ayırarak her akşam yemeğini planlayın, yemek tariflerini bulun, ihtiyacınız olacak her şeyi temin edin. Buzdolabına tarif kartlarını ya da öğün listesini iliştirin.
İlerideki menülerinizde kullanmak üzere doğranmış/küp şeklinde kesilmiş yiyecek desteleri hazırlayın
Taze maydanoz, soğan, biber ve havuçları tazeyken kıyarak küçük buzdolabı poşetleri içinde dondurucuya koyun. Rendelenmiş peynir, dövülmüş kuruyemiş ya da ekmek kırıntısı gibi malzemeler için de aynı şey geçerlidir. Hepsi de az yer kaplayan malzemeler olduğundan yemeklere kattığınızda kısa sürede buzları çözülür. Ben soğan, biber, bezelye, havuç gibi şeyleri bir poşette karıştırarak anında tat vermesi için tencere yemeklerine ya da makarnalara eklemeyi seviyorum. Aynı şeyi artık sebzelerde de deneyerek onları çöpe gitmekten kurtarabilirsiniz.
Elinizde imkan varsa hafta sonları yemek pişirin, dondurucuda uzun süre saklanabilen tariflerin iki/üç katını uygulayın
Hafta sonları boş vaktiniz varsa, hazırlaması ya da pişirmesi uzun zaman alan malzemeleri pişirme fırsatını kaçırmayın. Hafta sonları yoğun bile olsanız evde olduğunuz ve uzun sürede pişen malzemeleri ara sıra kontrol edebildiğiniz sürece ertesi haftaya bir adım önde başlayabilirsiniz. Tencere yemekleri ya da öbür yemeklerde kullanacağınız pirinç , makarna ya da hububatı pişirin. Pirincin pişmesi özellikle uzun zaman alır o yüzden önceden pişirmek en doğrusudur. Hazırlaması ya da süslemesi kısa ama pişirmesi uzun zaman alan hindi ya da büyük parça etleri rosto edin. Artık yemekler çorba, güveç, salata ve sandviç de dahil olmak üzere her türden yemekte kullanılabilir.
Yemek pişirmeye hazırlanırken
Yemek pişirmeye başlamadan önce mutfağınız temiz olsun

Doğru mutfak aletlerini bulabilirseniz , yemeği hazırlarken kullanacağınız araç-gereçler için bulaşık makinesinde ya da bulaşıklıkta yeriniz varsa zamandan tasarruf edersiniz.
Yemek pişirmeye koyulmadan önce tarifi iki kez okuyun
Okuduktan sonra tüm malzeme ve araç-gereçleri hazırlayın. Ardından taarruz planı yapın: Tarifin bir yerinde sıcak suya gerek duyacaksanız suyu şimdiden ocağa koyun. Fırın yemeğiyse fırını önceden fişe takın. Diğer işleri de sıkıştırabileceğiniz zaman aralıkları bulmaya çalışın. Yemeği beş dakika boyunca kaynatacaksanız o arada masayı ya da salatayı hazırlayabilirsiniz. Sebzeleri ne zaman mikrodalga fırına koyacağınızı ya da hamuru ne zaman fırına vereceğinizi önceden planlayarak zaman hesabı yaparsanız her şey aynı anda biter.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!