Mutfağın Püf Noktaları

Güncelleme Tarihi:

Mutfağın Püf Noktaları
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2002 00:00

Mutfakta bazı "püf noktaları"na özen gösterilmemesi yüzünden, yiyeceklerin protein, vitamin ve besin değerlerinin kaybedildiği bildirildi. Uzmanlara göre yiyecekleri hazırlama sırasında kuralların bilinmemesi durumunda hem yemeğin lezzeti hem de besin değerinde kayıplara yol açıyor.

Haberin Devamı

Yiyeceklerin besin değeri kayıplarının en aza indirilmesi için bazı kuralları bilmek gerektiğine işaret eden uzmanlar, sütün fazla kaynatılmasının protein, yemeğin fazla pişirilmesinin besin değeri kaybına yol açtığını kaydetti.

İşte dikkat edilmesi gereken noktalar

* Eti ızgara yaparken çok yüksek ısı kullanılmamalı. Eti ateşte uzun süreli ve evirip çevirmeden pişirmek gerekiyor. Çok fazla evirip çevirmek protein kaybına neden oluyor.

* Sütü fazla kaynatmamak gerekiyor. Uzun süreli kaynatma sütün protein yapısını bozar. Vücuda fazla bir yararı olmaz. Sütle yapılan tatlılarda da şeker en son ilave edilmeli. Şeker, erken konulduğunda sütün içindeki protein yapısını bozuyor.

* Kuru baklagiller pişirildiğinde, haşlama suyu dökülmemeli. Kuru fasulye ve nohudu bir gece önceden suda bekletmek gaz yapıcı özelliğini ortadan kaldırır.

* Makarnayı suyunu çektirerek pişirmek gerekiyor. B grubu vitaminleri var. Kaynatıldığında B vitamini suya geçiyor. Suya geçtiği için vitamin değeri kalmıyor. Bunun için makarnayı pilav gibi suyunu çektirerek pişirmek en iyisidir.

* Sebzeleri doğradıktan sonra uzun süre bekletmemek lazım. İçindeki vitaminler ısıya ve ışığa dayanıksızdır. Doğrar doğramaz hemen pişirmek gerekiyor. Salataları anında doğrayıp tüketmek gerekiyor. Salata yapılırken küçük doğranması da besin değerini düşürüyor. İri doğranması daha faydalı olur. Ayrıca, yıkandıktan sonra doğranmalı.

* Her yemeğin bir pişirme süresi vardır. Çok fazla pişirmek faydalı değil.

* Yumurtayı fazla haşlarsanız, protein yapısı bozulur. Yumurtayı 3 ile 5 dakika arasında haşlamak yeterlidir.

* Yemek pişirildiğinde tencerenin kapağı kapalı tutulmalı. Çünkü buharlaşma yoluyla vitamin değeri düşüyor.

* Pasta yaparken, hazırlanan karışımı çok fazla çırpmamak lazım. Fazla çırpıldığında protein ve besin değeri yok oluyor.

* Patates kabuğuyla haşlanmalı ve meyveler kabuğuyla tüketilmeli.

* Patates ve soğan ışıksız ortamlarda, tahıllar cam kavanozda saklanmalı.

* Kızartmalar fritözde yapılmamalı. Kızartma yağı ne kadar çok beklerse, yapılarındaki bağlar kırılır ve farklı maddeler ortaya çıkar. Bu maddeler de kansere yol açabilir. Kızartma yağını birden fazla kullanmamak gerekiyor.

* Yağları ışıklı yerlerde ve madeni kaplarda ve sıcakta saklamamak gerekiyor.

* Etler, parçalara ayrılarak ve üzeri kaplanarak saklanmalı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!