GeriBitki Bakımı Mor Kadife Çiçeği Nedir, Bakımı Nasıl Yapılır? Mor Kadife Çiçeği Özellikleri Ve Bakımının Püf Noktaları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Mor Kadife Çiçeği Nedir, Bakımı Nasıl Yapılır? Mor Kadife Çiçeği Özellikleri Ve Bakımının Püf Noktaları

Mor Kadife Çiçeği Nedir, Bakımı Nasıl Yapılır? Mor Kadife Çiçeği Özellikleri Ve Bakımının Püf Noktaları

"Mor kadife çiçeği, bahçe ve terasları süsleyen nadide çiçeklerden birisidir. Gövde kadifemsi mor tüylerle kaplıdır. Her dalda farklı renkte çiçekler açmasıyla büyük ilgi görmektedir. Bu bitki yerini sevdiğinde ortama çok hoş bir görünüm sergiliyor. Bu nedenle bakımının çok iyi yapılması gerekiyor. Mor kadife çiçeği hakkında tüm detayları derledik."

Mor kadife çiçeği (Gynura aurantiaca), Asteraceae papatya ailesinin bir üyesidir. Güneydoğu Asya'ya özgüdür. Mevsimlik bir bitkidir. Yerlerini sevdiklerinde boyları bir metreye kadar ulaşmaktadır. 

 Mor Kadife Çiçeği Nedir? 

 Mor kadife çiçeği (Gynura aurantiaca), papatyagillerden çok yıllık bir süs bitkisidir. Yaprağı, gövdesi koyu yeşildir. Yumuşak mor tüylerle kaplıdır. Her bir kadife çiçeği, kendi çiçek sapı üzerinden 1-5 çiçek başı üretebiliyor. Çiçekler oldukça güçlü bir kokuya sahip olup, sarı, turuncu veya kırmızı renkte olabiliyor. 

 Mor Kadife Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? 

 Çiçeğin bulunduğu ortam ve sulaması önemlidir. Sulamayı alt kısımdan yapıyorsunuz. Toprağı ne aşırı sulu ne de kuru bırakıyorsunuz. Çiçek güneşli ortamları sevmektedir. Bu nedenle güneş alan teres ve bahçeler idealdir. Dikkat etmeniz gereken en önemli husus çiçeği karanlıkta bırakmamanızdır. Bol güneş alan ortamda bitkinin yaprakları mora dönüşmektedir. Karanlıkta bıraktığınızda yapraklar yeşile dönüyorlar. 

 Mor Kadife Çiçeği Bakımının Püf Noktaları 

 Çiçek, bol güneş ışığını sevse de öğle güneşinden uzak tutmalısınız. Evin doğu ve batı pencereleri idealdir. Oda sıcaklığının 15 derece altına düşmemesine dikkat etmelisiniz. Ortamın nemli olmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için de bitkinin yanına içi su dolu kase koyabilirsiniz. 

 Sulamayı mutlaka alt kısımdan yapmaya dikkat edin. Yapraklara su değmemesine özen göstermelisiniz. Nisan'dan Eylül'e kadar her 4 haftada bir sulama suyuna gübre sıvısı ekleyebilirsiniz. 

 Mor Kadife Çiçeği Özellikleri 

 Bitki mevsimlik olup, aşırı sıcaklıklara dayanıklıdır. Aşırı soğuk ve don olaylarına karşı korumasızdır. Çiçeklerin keskin ve belirgin bir kokusu bulunuyor. Bitki kozmetik ve boya sektöründe ham madde olarak kullanılıyor. 

 İki yaşına kadar genç bitkinin yaprakları mordur. Bu yaştan sonra bitkinin mor rengi kayboluyor. Birkaç yıllık ömrü olduğu için genellikle saksı değişimi istemez. Çoğaltma yoluyla bitkiyi gençleştirebilirsiniz. 

 Mor Kadife Çiçeği Nasıl Çoğaltılır? 

 Çiçek, tohum ve sürgün yoluyla çoğaltılabiliyor. Bitki tohumları, organik toprağa ekilir. Çimlenme süresinde aşırı sulamadan kaçınmalısınız. 4-5 hafta içinde çimlenme gerçekleşecektir. Yeni fideleri, saksıya ekebilirsiniz. 

 Bitkinin yapraklarından 7-10 cm uzunluğunda sürgün kesiyorsunuz. Hafif nemlendirilmiş organik ve kumlu bir toprağa dikiyorsunuz. Sürgünün alt yapraklarını koparmayı unutmayın. Saksının üzerine şeffaf poşet geçirip, en az 20 °C'lik bir ortamda çimlendiriyorsunuz. Ortalama bir ay gibi sürede köklenen sürgünleri yeni saksıya dikebilirsiniz. 

 Mor Kadife Çiçeği Tohumu ve Çiçeği Ne Zaman Ekilir? 

 Tohum ekimi ve çimlendirme için en ideal zaman İlkbahar'dır. Bu dönemde tohumlar çimlendirmek için toprağa ekilir. Bitkiden kesilen genç sürgünler, köklendirmek amacıyla bir saksıya ekilirler.

False