Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2008 06:00
Sürekli yorgunsunuz, cildiniz kuruyor ve tırnaklarınızda lekeler var. O zaman mineral takviyesine ihtiyacınız var demektir.
Yeteri kadar mineral almamanız pek çok soruna yol açabiliyor. Aşağıdaki tabloda hangi vitamin eksikliğinin nasıl sorunlara yol açtığını bulabilirsiniz...
MİNERAL | EKSİKLİĞİNDE GÖRÜLEN BELİRTİLER | EN ÇOK HANGİ BESİNLERDE VAR? |
DEMİR | Yorgunluk, bitkinlik, çarpıntı, soluk bir ten | Kırmızı et, kuru meyveler, güçlendirilmiş tahıllar |
KALSİYUM | Kaslarda kramp, göz seğirmesi | Süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler |
POTASYUM | Kuru cilt, yorgunluk, yavaşlayan refleksler, kas zayıflığı | Muz, tam tahıllar, kuru meyveler |
ÇİNKO | Tat alma duyusunda bozulma, düşük bağışıklık sistemi, cilt sorunları, tırnaklarda beyaz lekeler, çizgiler, premenstruel sendrom (PMS) | Et, kabuklu deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, kabak çekirdeği. |
MAGNEZYUM | Soğuk el, premenstruel sendrom (PMS), sinirlilik, uykusuzluk | Bal, kepekli ekmek, ton balığı, yer fıstığı, yeşil sebzeler. |
Ne kadar sağlıklı pişiriyorsunuz?Markette, manavda, pazarda hep sağlıklı besinleri seçiyorsunuz. Peki bunları hazırlarken, pişirirken ne kadar sağlıklı bir yol izliyorsunuz?
• Domates: Pişirilmiş domates, çiğ domatese göre çok daha güçlü bir likopen deposudur, Güçlü bir antioksidan olan likopen, domatesin kabuğuna yakın olan kısımda da bol miktarda bulunuyor. Bu nedenle kabuklarını soymak iyi bir fikir değil.
• Somon balığı: Yağlı balıklara biraz zeytinyağı sürüp fırında pişirmek balığın yağ oranını artırmaz, çünkü
balık o yağı emmeyecektir. Aynı oranda yağda kızartmak ise yağ oranını yüzde 10 civarında artırıyor. Suda pişirmek ise tabii ki yağ oranını artırmaz, hatta biraz azaltıyor.
• Sarımsak: Sarımsağı çiğ
yemek yerine ezmek ve pişirmeden önce 30 dakika boyunca bekletmek içeriğindeki kalbi koruyucu maddeleri aktif hale getiriyor. Yine sarımsağı pişirmek de aynı şekilde bu faydalı içerikleri açığa çıkarıyor.
• Brokoli: Brokolinin içeriğinde bulunan besin maddelerini korumak için en iyi yöntem buharda pişirmek. İtalyanların yaptığı bir araştırmaya göre kızartma yöntemi brokolide bulunan birçok besin maddesini yok ediyor, suda haşlamak ise yine bu besinlerin suya karışarak kaybolmasına neden oluyor. Haşlama yolunu seçtiğinizde çok az suda haşlayın.
Pişirme püf noktaları