Midenizdeki Yangına Son Verin

Güncelleme Tarihi:

Midenizdeki Yangına Son Verin
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2002 00:00

Hemen hepimizin başına bir çok kez gelmiştir. Midemizde sanki tonlarca yük taşıyormuş hissine kapılırız. Midemizden kalbe doğru yayılan alev alev bir yanma hissi duyarız. Tıpkı ateşle temas eden cilt gibi acı verir. Ağzımızda ekşi bir tat hissederiz.

Haberin Devamı

Ani bir öfke, ailevi sorunlar, işyerindeki tartışmalar veya aşırı yemek mideyi isyan ettirip yanma hissine yol açar...

Mide yanması 20 ile 50 yaş arasında hemen herkeste görülen çok yaygın bir rahatsızlık, ihmal edilirse gastrit ve ülsere yol açabiliyor. Daha ilerki vakalarda ise midede derin yaralara hatta kanser kabusuna bile dönüşebiliyor. Midede yanma hissi yemekten önce, yemek sırasında ya da yemekten 2-3 saat sonra hissediliyor.

Neler yapmalısınız?

* Yemeğe daha fazla zaman ayırın. Ayaküstü değil, sofrada oturarak yiyin. Acele yemek mide işlevine zarar veriyor. Kendinize daha fazla zaman ayırıp yemek yemeyi bir zorunluluk değil de bir keyif anına dönüştürün.

* Ağzınıza küçük lokmalar almak midenin sindirim için gerekli salgıları daha kolay üretmesine yardımcı olur. Lokmaları uzun uzun çiğneyin. Bu, midenizde şişkinlik ve ağırlık hissetmemenizi sağlayacaktır.

* Sofradan tıkabasa doymadan kalkın. Mide boş bir torba olduğu için yemek yerken çiğnediğimiz besinler buraya ulaştıkça mide sürekli genişler. Bu nedenle ölçülü miktarda yemek yiyin.

* Akşam öğününden hemen sonra damak kaçamakları yapmayın. Aksi takdirde mide gece boyunca çalışıp yorulacaktır. Şunu aklınızdan çıkarmayın ki, akşam yemeği ile uyku arası en az üç saat olmalıdır. Yani yemek yedikten en az 3 saat sonra yatın.

* Gece yatarken sağ yana dönerek yatmayın. Besinin mideye girişi sağ taraftan gerçekleştiği için yedikleriniz yeterince hazmedilemeyip mide borusunda yanma hissi oluşabilir.

* Yemek yedikten sonra yere eğilmeniz gerekiyorsa dizlerinizi bükerek eğilin. Aksi takdirde mide işlevini gerektiği gibi yapamaz.

* Yiyecek ve içeceklerin çok sıcak ya da soğuk olması mide sıvısına zarar verebilir. Bu nedenle yiyecek ve içeceklerin ılık olmasına özen gösterin.

* Sigaradan uzak durun.

* Yemekten sonra uzanmayın. Unutmayın, mide sıvısı yatay pozisyonu sevmez ve yanma hissi mide borusu yoluyla ağzınıza kadar gelebilir.

Bunlardan uzak durun

* Hazmı kolay olmayan kızartmaları ve yağlı yiyecekleri sofranızdan uzaklaştırın. Ağır, yağlı, fazla kremalı ya da soslu besinleri yemeyin.

* Çikolata, içerdiği yüksek dozdaki yağ ve kafein nedeniyle hassas mideye zarar vererek yanma hissine yol açıyor. Sütlü çikolata, daha az yağ içeren bitter çikolataya oranla daha tehlikeli. Bu nedenle çikolata sevenler genelde sütsüz olanını tercih etmeli.

* Kafeinli içecekler mide için çok zanlı. Kahve, çay ve kola gibi içecekler hassas mideyi yoruyor. Eğer mide yanmasından şikayet ediyorsanız ve kahve içmeden duramıyorsanız kafeinsiz kahveyi tercih edin.

* Gazozlu içecekler ve asitli meyve sularını dikkatli için. Domates veya portakal suyu asitli olduğu için mide yanmasını şiddetlendirebilir. Bu nedenle ılandırarak ve balla tatlandırarak için.

* Et suyu ile hazırlanmış çorbalardan uzak durun. Diğer çorbaları ise çok sıcak içmeyin. Ilınmasını bekleyin.

* Alkol midedeki yanma hissini artırır. Hele mide boşken alkol kesinlikle alınmamalı. Çiğ soğan ve çiğ meyve de mide asidini artıran etkenlerdendir.

* Şeker yemeyi seviyorsanız naneli olanları seçmeyin.

Mideyi seven besinler

* Lahana: Lahanayı çiğ olarak yemeyi tercih edin. İnce şeritler halinde doğrayıp salata yapın. Meyve presinde lahananın suyunu sıkıp aynı miktarda elma suyu ile karıştırın ve için. Lahana, ülser ve gastrit ilacı olarak biliniyor. Dörtte bir lahanayı yıkayıp kalın şeritler halinde doğrayın. 1 kerevizi soyup doğrayın. 1 havucu temizleyip dilimleyin. Lahana, kereviz ve havucu katı meyve presinde sıkıp sabah akşam suyunu için.

* Karnabahar: Haşlanmış karnabahar, mideyi asit saldırılarından koruyarak tüm sorunları giderebilir. içeriğinde bulunan gefarnato maddesi ülser ilacının hammaddesi olarak kullanılıyor.

* Patates: Çiğ patates suyu mide yanmasının doğal ilacıdır. Patatesi soyup katı meyve presinde suyunu sıkın. Su, havuç suyu ya da kereviz suyu ile karıştırıp için.

* Elma sirkesi: Salatalarda ya da mezelerde elma sirkesi kullanın.

* Maden suyu: Mide asidinin büyük bir bölümünü etkisiz hale getiriyor.

* Ispanak: Ispanağı buharda pişirin ya da haşlayarak tu keti n. Taze yapraklarım salata olarak yiyin.

* Zeytinyağı: Çiğ olarak kullanıldığında besinlerin midede kalma süresini azaltıyor.

* Meyankökü: Güçlü bir mide koruyucusu. Yapılan son araştırmalara göre midedeki aşırı asitlenmeyi azaltıyor.

* Muz: Mideyi seven meyvelerin basında geliyor. Ara öğünlerde birer muz yemek, midedeki yanma hissini ortadan kaldırabilir. Muz, mide enzimleri ve hücrelerinin üretimini de artırıyor.

* Kızarmış ekmek: Midenin salgıladığı aşırı asidi kurutarak yanma hissini gideriyor.

Mide yanmasına karşı iki diyet önerisi

Mide yanmasını akıllı bir diyetle yenebilirsiniz. Size önerdiğimiz iki diyet programından uygun olanım seçin. Birinci diyeti yanma hissinin başlangıç aşamasında uygulayın, ikinci diyet daha geniş kapsamlı, her öğün için değişik seçenekler sunuyor. Dilerseniz bu seçenekleri birkaç güne paylaştırıp bir hafta boyunca deneyebilirsiniz. Şikayetinize göre diyeti bir gün ya da günaşırı olmak kaydıyla birkaç kez deneyebilirsiniz.

1. Diyet

Kahvaltı:

1 fincan açık çay, 1 çay kaşığı reçel sürülmüş 1 dilim kızarmış ekmek

Ara Öğün:

1 muz

Öğle:

1 ızgara tavuk göğüs eti, haşlanmış pirinç, 1 mevsim meyvesi

Akşam:

Kağıtta balık, Haşlanmış lahana, 1 dilim kızarmış ekmek, 1 pişmiş elma veya armut

2. Diyet
(Her öğünde önerilerden biri seçilir.)

Kahvaltı:

* 1 kase sütlü kahvaltı gevreği
* 1 kase yoğurt veya bir bardak light süt, bir dilim kızarmış ekmek veya birkaç diyet bisküvi

Ara Öğün:

* 1 mevsim meyvesi
* 1 bardak eşit miktarda lahana ve elma suyu

Öğle:

* Domates ve sebze soslu makarna veya pilav, salata
* Tahıl ve baklagilli çorba veya taze fasulyeli makarna ya da pilav, salata
* 1 dilim sade ya da sebzeli pizza ve salata

İkindi:

* 1 çay kaşığı bal sürülmüş 1 dilim kızarmış ekmek
* 2 diyet bisküvi, 1 fincan melisa çayı veya ıhlamur

Akşam:

* Sebze çorbası, 1 porsiyon ızgara et veya balık, közlenmiş sebze, pişmiş elma veya armut
* Sebze çorbası, 2 rafadan yumurta, közlenmiş sebze, pişmiş sebze veya armut
* Sebze çorbası, yağsız peynir, közlenmiş sebze, pişmiş elma veya armut

Şifalı çaylar

Yemeklerden sonra midedeki yanma hissini hafifletmek için:

1 tutam adaçayı, 1 tutam portakal yaprağı ve 1 tutam melisayı 1 fincan kaynar suda 5 dakika bekletin. Süzüp ılıtın. Balla tatlandırıp için.

Yatmadan önce yatıştırıcı çay:

25 gr portakal çiçeği, 15 gr şerbetçiotu, 15 gr akdiken, 15 gr melisa, 10 gr lavanta ve 20 gr nane yaprağını 2 bardak suda 3 dakika kaynatın. Ilınınca süzüp biraz balla tatlandırarak günde 1 bardak için. Aşırı gerilimli durumlarda günde 3 bardak içebilirsiniz.

Mide yanması ve ağrısına karşı:

* Günde 3-4 kez yarım su bardağı çiğ patates suyu içebilirsiniz.
* Yarım bardak suya 1 çay kaşığı karbonat ilave edip eriyinceye kadar karıştırın. Yemeklerden sonra için. Ancak bunu alışkanlık haline getirmeyin. Hele ülserden şüpheleniyorsanız karbonattan uzak durun.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!