Güncelleme Tarihi:
Beslenme Uzmanı Taylan Kümeli, zayıflamak isteyenler için kavundan karpuza, bezelyeden havuca kilo aldıran 'yasaklı' gıdaları açıkladı. Yeşil erik, vişne, çilek ve armut ise diyet mönüsünde yenebilen, incelten meyveler arasında...
Her yıl olduğu gibi, pekçok kişiyi yine zayıflama telaşı aldı. Gazete vedergilerde haftada üçbeş kilo verdiren diyetlerin ardı arkası gelmiyor. Oysa, uzmanlar bu tip diyetlere şiddetlekarşı çıkıyor. Kişiye özel olmayan ve kısa sürede çok kiloverdiren diyetler, sağlığınızıbozmakla kalmıyor, diyeti bıraktığınız anda verdiğiniz kiloları fazlasıyla geri almanızada yol açıyor. Bu gerçektenyola çıkarak, bu yazı dizisindeen ünlü beslenme uzmanlarına sağlıklı zayıflamanın yollarını sorduk. Ünlü uzmanlarkendi formda kalma sırlarınıaçıkladı. Diyetisyen TaylanKümeli, diyet yaparkendikkat edilmesi gerekenlerianlattı. Dr. Ender Saraç, açlıkduygusunu bastıran çok özelformülü GÜNAYDIN okurlarıiçin açıkladı. Diyetisyen AşkınYüksel, hanımların beş çaylarıiçin zayıflatan önerilerde bu-lundu. Verdiğiniz kiloları gerialmadan, sadece yaz döne-minde değil, tüm bir yıl form-da kalmanın ve ince olmanınsırları bu yazı dizisinde...
Ünlüleri zayıflatan uzman olarak tanıdığımız Diyetisyen Taylan Kümeli, deniz mevsimine az bir zaman kala, sağlıklı beslenmenin ve forma girmenin yollarını anlattı.
Sağlıklı kilo vermenin püf noktası nedir?
Kilo vermenin en doğru yolu, yeme ve içme alışkanlıklarınızı değiştirip, fiziksel aktiviteyi artırmaktır. Az az ve sık sık beslenin, yemekleri küçük lokmalar halinde ve yavaş yavaş yiyin. Her gün mutlaka iki buçuk-üç litre su için ve en az yarım saat yürüyün.
Kahvaltı sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazı.
Peki, diyet yaparken kahvaltıda mutlaka kibrit kutusu büyüklüğünde peynire mi mecburuz?
Tek tip beslenme elbette bir süre sonra sıkıcı oluyor ve vücudunuz da aynı besinlere alıştığı için bir süre sonra tepki vermemeye başlıyor. Mutlaka her sabah klasik diyetisyen kahvaltısı olan bir dilim kepekli ekmekle beraber bir kibrit kutusu büyüklüğündeki peyniri yemeniz gerekmiyor. Örneğin, bir su bardağı diyet süt ile yulaf, müsli veya bir porsiyon meyve ile beraber peynir veya süt tüketebilirsiniz. Yağsız, kepekli bir tost da kurtarıcınız olabilir.
Sağlıklı bir zayıflama diyeti günde kaç öğünden oluşmalı? Az ama sık yeme modeli yine geçerli mi?
'Az az ve sık sık beslenme çok önemli' dedik. Bu nedenle, üç ana ve üç ara öğününüz olmalı ki, kan şekeriniz dengelensin ve vücudunuz ana öğünlere tok başlasın. Danışanlarıma uyguladığım bütün diyetlerde altı öğün yemek yemelerini istiyorum.
Bu besinleri korkmadan yiyin, kilo aldırmazlar' diyebileceğimiz gıdalar var mı?
Sebzelerden domates, salatalık, marul, meyvelerden, ekşi tatları nedeniyle kan şekerini daha yavaş yükselttiğinden yeşil erik ve vişne rahatlıkla tüketilebilir.
Sebzeleri az kalorili diye biliyoruz. Onların içinde de yasaklı olanlar var mı? Havuç, bezelye, mısır gibi sebzeler diyet listelerinde yer almıyor...
Her yiyeceğin, yemek sonrası kan şekerini yükseltme hızları farklıdır. Yiyeceklerin, kan şekerini yükseltme hızlarına "glisemik indeks" adı verilir. Glisemik indeksi yüksek olan yiyecekler, kan şekerini hızla yükseltir ve devamlı açlık hissi yaratır. Havuç, mısır, bezelye ve patatesin glisemik indeks değerleri yüksek olduğundan, sürekli açlık hissi yaratırlar. Bu nedenle, diyet listelerinde sıklıkla yer verilmemektedir.
Meyvelerin kalori açısından uzak durulması gerekenleri hangileri?
Glisemik indeksi yüksek olan; kavun, karpuz, muz, incir ve kurutulmuş meyvelerden kaçınmak gerekir.
Peki, hangi meyveleri zayıflamaya çalıştığımız dönemlerde gönül rahatlığı ile tüketebiliriz?
Tüketilen her besinin bir kalorisi olduğu için sınırsız ya da rahatlıkla tüketileceği imajı yanlış olur. Fakat glisemik indeksi düşük olan meyveler (yeşil erik, elma, vişne, çilek, armut vb.) daha rahatlıkla tercih edilebilir.
Kabızlık sorunu olanlar, vücutlarındaki şişkinlikten şikâyetçidir. Bu kişilere ne önerirsiniz?
Sabahları aç karına ılık su, ara öğünlerde kuru kayısı veya kuru erik, keten tohumu ve beyaz ekmek yerine de kepek ekmek tüketsinler.
Doğum sonrası dönemde zayıflamaya yardımcı beslenme modeli nasıl olmalı?
Emziklilik dönemi anne adayının kilo vermesinde en verimli dönemdir. Bütün besin gruplarını içeren yeterli ve dengeli bir beslenme uygulanmalıdır. Anne sütünün devamı için bol sıvı alımına dikkat edilmeli (şekersiz komposto, çorba vb.) ve bebek sık sık emzirilmelidir.
Regl döneminde vücutta şişkinlik ve ödem artıyor. Bu dönemde nasıl beslenilmeli?
Regl dönemindeki hormonal değişiklikler vücutta ödem yapar. Bu dönemde ödem atmamıza yardımcı sebzeler (kabak, lahana, ıspanak, semizotu, maydanoz) tercih edilmeli, ödemi artırdığı için tuz tüketimi azaltılmalıdır. Kahveden ve çaydan, asitli içeceklerden uzak durulmalı, bitki çayları tercih edilmelidir.
Diyetteyiz ama biraz alkol almak istiyoruz. Kalorisi açısından hangi içkiyi tercih etmekte yarar var?
Alkol de belli oranda vücudumuza enerji verir. Bir gramında yedi kcal enerji bulunur ve karaciğerde yağ olarak depolanır. Bu nedenle, alkol yüzdesi düşük olan şarap veya light bira tercih edilmelidir. Kalp sağlığı açısından da yemeklerle birlikte iki kadeh şarap (kırmızı veya beyaz) tüketebilirsiniz.
Kilolu insanların mideleri genişlediğinden, az yemeye başladıkları dönemlerde doyamamaktan şikâyet ederler. Bu dönemde midenin küçülmesine yardımcı olabilecek önlemler ya da gıdalar var mı?
Öğün atlamadan, azar azar, sık sık beslenme modeli, kan şekerini dengelemede önemli olduğu için bireyin kendisini tok hissetmesi daha kolaydır. Özellikle beslenme programında posalı gıdalara yer verilmesi, glisemik indeksi düşük besinler tercih edilmesi, bol su içilmesi tokluk hissine yardımcı olarak, daha kolay kilo vermeye yardımcı faktörlerdir.
Zayıflama döneminde şekersiz nescafe içmenin bir zararı olur mu?
Kahve içilmesinin iştahı kapatıcı etkisi yoktur. Diyet yapanların ve de özellikle kadınların ödem, kansızlık, mide problemi yaptığı için kahveden uzak durmalarını ve kahve yerine diyet süt, ayran, limonata ve greyfurt suyu içmelerini öneriyorum.