Güncelleme Tarihi:
MEYVE SUYUNDA MEYVE ORANI AZALTILAMAZ!
Türkiye’de halk arasında meyve suyu ve benzeri içeceklerin tümüne meyve suyu denildiğini belirten Meyve suyu endüstrisi, bu konuda yaygın bilgilendirme için uzun yıllardır gayret gösteriyor. Meyveden üretilen bir içeceğe Meyve Suyu denilebilmesi için yasal gereklilikler, Türk Gıda Kodeksi’nde net olarak düzenlenmiştir. Meyve suyunda meyve oranı yüzde 100’dür ve bu oran hiçbir şekilde azaltılamaz. Meyve oranı yüzde 100’ün altındaki bir ürün, meyve suyu olarak satışa sunulamaz, yasaktır.
MEYVE SUYU NEDİR, NEKTAR NEDİR, MEYVELİ İÇECEK HANGİ ANLAMA GELİR?
Türk Gıda Kodeksi’nde yasal olarak tanımlanmış 4 kategori vardır. Bunlar meyve suyu, meyve nektarı, meyveli içecek ve meyve aromalı içecektir. Meyve suyu yüzde 100 meyve içerir ve bu ürün için ‘Yüzde 100 Meyve Suyu’ ifadesi kullanımına yasal olarak izin verilir. Meyve nektarları, yüzde 25 ila 99 arası meyve içerir. Nektarlara yasal olarak izin verilen ölçüde su, bazı meyvelerin kendisinde de bulunan sitrik asit ve şeker ilave edilebilir. Meyve suyu ve meyve nektarının ortak yanı; raf ömrünün koruyucu madde ile değil pastörizasyon ile sağlanmasıdır. Meyve oranı açısından meyve suyu ‘meyveye en yakın’, nektar da ‘meyve suyuna en yakın’ içecektir. Meyve oranı, meyve nektarına göre daha düşük olan iki içecek tipi ise, meyveli içecek ve aromalı içecek olarak adlandırılır. Meyveli içecekte meyve oranının minimum yüzde 10 olması gerekir.
MEYVE VE SUYU BESLENMEYE YARAR SAĞLAR; ETİKETE DİKKAT EDELİM
Tüketicilerin, satın aldıkları ürünün çeşidine ve meyve oranına dikkat etmesinin önemine dikkat etmeli. Ürünün türü gibi, içerdiği meyve oranının da etikete yazılması gıda kodeksince zorunlu tutulmaktadır. Yüzde 100 meyve suları, beslenmeye yarar sağlar. Bu özellik, meyve oranı ile doğrudan bağlantılıdır, zira meyvelerin içerdiği mineral, vitamin gibi diğer yararlı maddeler, ancak meyve oranı ölçüsünde içeceğe yansır.
Günümüzde gıda ürünlerinin sadece besleyici özellikleri için değil, lezzet ve eğlence amaçlı da tüketilebilir, Meyveli içecekler de, Türk Gıda Kodeksi’ne yani yasalara uygun şekilde üretilen ürünlerdir. Bu ürünler uzun zamandır üretilir ve içerdikleri meyve miktarı da bellidir. Daha az meyve içerdikleri için daha düşük maliyetliler. Son dönemde, nektarların ÖTV kapsamına alınması gibi nedenlerle, tüketici talebinde ve buna bağlı olarak bazı markaların arzında bu tür içeceklere doğru bir kayma oldu. Ancak, daha besleyici özelliklere sahip ürün isteniyorsa, eğer içecek meyveye yakın olsun istiyorsak, öncelikle meyve suyunu veya meyve nektarını tercih etmeliyiz. Bu ayrımı görebileceğimiz en güvenli kaynak da ürün etiketidir. Meyve oranının yalnız besin değerine değil, içeceğin tadına da yansıdığını da görüyoruz.
AMBALAJ VE ETİKET YAZILARINI OKUYUN
Meyve suyu ambalajlarının üzerinde ve etiketlerinde, besin değerlerinden tüketimde dikkat edilecek hususlara pek çok yararlı bilgi yer aldığına dikkat çeken Prof. Dr. Aziz Ekşi, “Ürünle ilgili kafamızı meşgul eden pek çok sorunun yanıtı, kolay anlaşılır bir dille ambalajlarda ve etiketlerde yer alıyor. Bunları okumak, meyve suyunu iç rahatlığı ve keyifle tüketilmesini sağlayacaktır” dedi.
HEM İNSANA HEM DE TARIMA YARAR
Meyve suyu endüstrisinin ve özellikle de meyve suyu ürünlerinin, meyvelerin sıvı gıda halinde zaman ve mekandan bağımsız şekilde tüketilmesini sağladığını belirten Prof. Dr. Aziz Ekşi, “Bu endüstri sayesinde, batı illerinde yetişen bir kış meyvesi, meyve suyu olup, yaz vakti doğuda sıvı gıda olarak tüketilebiliyor. Bu sayede tarım üreticisi de ürünlerini zaman baskısı olmadan değerlendirebiliyor. Meyve suyu endüstrisinin katma değeri de buradan kaynaklanıyor” dedi.