Güncelleme Tarihi:
Çukurova Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu, kış aylarında üretilen domates, salatalık, biber, patlıcan gibi sebzelerin yaz aylarında doğal ortamda yetişenlere göre daha düşük kaliteli olduğunu söyledi. Kayısı, üzüm gibi kış aylarında ithal edilen bazı meyvelerin yüksek fiyatlara satıldığına da değinen Fenercioğlu, sağlıklı ve ucuz beslenmek için Anadolu'da her geçen yıl azalan ürün kurutma geleneğinin yeniden canlandırılması gerektiğini belirtti.Fenercioğlu, kaliteli ürünlerin toz ve nem ile yağmurdan korunarak kurutulması durumunda, üründeki mineral, bazı vitaminler, karbonhidratlar ve proteinlerin ortadan kalkmayacağını anlattı: "Kış aylarında üretilen ürünlere göre çok daha sağlıklı olan yaz ürünleri, kurallara uygun kurutma durumunda besin değerini aynen koruyor. Kurutulan üründe mikroorganizmaların üremesine neden olan su kaybolduğu için ürün uzun süre saklanabilir. Ağustos sonları da ürün kurutmada son fırsattır. Çünkü eylül ile yağmurlu günler başlar. Kurutulan ürünün yağmur yemesi ise küfe yol açar, bu da kanserojen etki yaratır. Ürünü kuruturken güneşin dışında fırınlar da kullanılabilir. Hatta nane gibi bitkisel bazı ürünler fön makinesi ile bile kurutulabilir." Fenercioğlu, kurutulan ürünlerin yine rutubetsiz ortamda saklanması gerektiğini de söyledi.Kurutma dışında son yıllarda ürünü dondurmaya yönelik de çalışmalar olduğuna değinen Fenercioğlu, "gıdalar dondurularak da kış aylarında sağlıklı beslenme sağlanabilir ancak, olası elektrik kesilmeleri ile oluşacak gıda bozulmaları besin değerini azaltabileceği gibi, gıda zehirlenmelerine de yol açabilir. Biz bu nedenle riskli olan dondurma yöntemini fazla önermiyoruz" dedi.www.cnnturk.com