Menopoz Sonrası Kemik Erimesine Dikkat!

Güncelleme Tarihi:

Menopoz Sonrası Kemik Erimesine Dikkat
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2002 00:00

Domates, muz, portakal suyu gibi zengin potasyum içeren besinlerin, aşırı tuz tüketmemek kaydıyla, menopoz sonrası kemik erimesini (osteoporozis) önleyebildiği saptandı.

Haberin Devamı

Potasyumun vücuttaki kalsiyum kaybını engellediği ve kemik yoğunluğunu artırdığı kaydedildi. Aşırı miktarda tuz tüketen kadınlarda, kemik mineralleri daha fazla idrar yoluyla atılıyor ve vücuttaki kalsiyum oranı düşüyor. Genç kadın ve erkeklerde ise aşırı tuz tüketimi aynı etkiye yol açmıyor.

Amerikalıların, kalp sağlığı açısından tavsiye edilen miktarın (günlük 6 gram) 2 katı tuz tükettikleri belirtildi.

60 sağlıklı menopoz sonrası kadın üzerinde yapılan araştırmada, yüksek miktarda tuz tüketen kadınlara aynı zamanda potasyum verildi. Bu gruptaki kadınlarda, idrarla atılan kemik mineralleri oranının değişmediği gözlendi.

Normal miktarda tuz tüketen ve aynı zamanda potasyum alan kadınlarda ise kemik mineralleri kaybı azaldı.

Placebo verilen grupta ise atılan kemik mineralleri oranının arttığı, vücuttaki kalsiyum oranının azaldığı belirlendi.

Araştırmada, deneklere verilen günlük potasyum oranının 3,5 gram olduğunu kaydeden uzmanlar, bunun 10 muza eşit olduğunu belirttiler.

Potasyum içeren besinler arasında patates, ıspanak ve karpuz da bulunuyor.
ABD Ulusal Osteoporozis Vakfı, 50 yaşın üzerindeki Amerikalıların yüzde 55`inin, kolayca tedavi edilebilir kemik erimesi hastalığı riski taşıdığını açıkladı.

California Üniversitesi`ndeki araştırmanın, potasyum ile kemik yoğunluğu arasındaki ilişkisi üzerine yapılan ilk araştırma olduğu bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!