Güncelleme Tarihi:
Melek balığının sahip olduğu bazı özellikler vardır. Bu özellikler ise, genellikle Melek balığının tercih edilmesini sağlıyor.
Melek Balığı Nedir?
Melek balığı, güzel görünümü ve zarif görünümü ile dikkat çeken balık türleri arasında yer alır. Melek balığı, akvaryum hobisinde tercih edilen en eski balıklar arasında yer alır. Günümüzde Melek balığı, hala en popüler akvaryum balıkları arasında yer alır. Bu geçmişi sayesinde farklı su şartlarına da kolay uyum sağlayabilecek bir hale gelmiştir.
Melek Balığı Özellikleri Nelerdir?
Güney Amerika’da içinde Venezuela, Peru, Kolombiya ve Brezilya’nın da olduğu Amazon havzasında yaşar. Bakımı oldukça kolay olan Melek balığı, yarı agresif bir balık türüdür. Özellikle de pH derecesi 6.0 ile 7.5 arasında rahatlıkla yaşayabilir. 23 ile 29 santigrat derece arasındaki sularda rahatlıkla yaşar. Akvaryumun her yerinde kolaylıkla yüzer. Derin akvaryumlarda ise, daha mutlu olur.
Melek Balığı Balığı Bakımı ve Beslenmesi
Melek balığının beslenmesi çok kolaydır ve bu nedenle de çok sık tercih edilir. Çünkü çoğu melek balığı, hazır yem sever. Eğer melek balığı yem yemek istemiyorsa, büyük ihtimalle bir şeyi yanlış yapmış olabilirsiniz. Bu durumda su kalitesini test etmeniz gerekir. Çünkü çoğu melek balığı su kalitesi çok düştüğü zaman yem yemeyi keser.
Melek Balığı Ne Yer ve Yemi Nasıl Seçilmelidir?
Vahşi hayatta Melek balıkları; kabuklular, küçük balıklar ve böceklerle beslenir. Akvaryumda ise, kaliteli pul yemler, canlı ya da donmuş yemlerle takviye edilirse beslenme konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmaz. Ama kaliteli yemlerin uzun bir süre açıkta tutulmaması ve en kısa süre içinde tüketilmesi gerekir. Çünkü zamanla yemlerin içindeki vitamin değerleri tamamen kaybolur ve yemin kaliteli olmasının da bir anlamı kalmaz.
Melek Balığı Nasıl Ürer ve Üremesi Nasıldır?
Melek balıkları, eşleri ile çok uzun süreli bir ilişki yaşar. Üremeleri için genellikle bir şey yapmanıza gerek kalmaz. Yani onları üremeye teşvik etmek için özel bir çaba göstermenize gerek yoktur. Yetişkinliğe eriştikten sonra Melek balıkları, kendi kendine ürer. Bu nedenle de balıklarınız üremeye başlayarak çok sayıda yavru vermeden önce hazırlıklı olmanız gerekir.
Doğum Belirtileri Nelerdir?
Melek balığı, daha yaşına basmadan önce ergenliğe ulaşır. Bazıları bundan daha önce yavrulayacak bir hale gelir. Üremeye hazır oldukları zaman ise Amazon kılıcı gibi geniş yapraklı bir bitkiyi tercih eder ve birkaç gün boyunca onu temizlemeye çalışır. Üzerindeki yosun ve artıkları güzel bir şekilde temizledikleri zaman artık dişi balık yumurtalarını da bırakabilir.
Melek Balığının Akvaryumu Nasıl Olmalıdır?
Diğer ciklet çeşitlerinin aksine melek balıkları çok büyük bir akvaryuma gerek duymaz. Bir çift melek balığı, yaklaşık olarak 130 litrelik akvaryumda gayet rahat bir şekilde yaşayabilir. Ama balıklarınızın üremesini istiyorsanız daha büyük bir akvaryumunuzun olması önemlidir. En azından 150 litrelik bir akvaryum almanız balıklarınızı daha rahat yetiştirebilmenizi sağlar.
Melek Balığı Hangi Balıklarla Birlikte Yaşayabilir?
Akvaryumunuzda Melek balığından küçük balık beslenemeyen özen göstermeniz gerekir. Çünkü Melek balıkları küçük balıkları yiyebilir. Aynı zamanda bir akvaryumda çift sayıda en azından 6 tane Melek balığı beslemeniz gerekir. Yoksa balığınız strese girebilir. Akvaryumda tek Melek balığı da bulundurabilirsiniz.
Melek Balığı Ne Kadar Süre Yaşar ve Büyür?
Melek balığının ortalama ömrü 10 senedir.