Güncelleme Tarihi:
Mantar lezzetli ve besleyici bir besin olduğundan, dünya mutfaklarında çeşitli yemeklerde ana ya da yan malzeme olarak sıklıkla kullanılıyor. Mantarın besleyici yönü bir hayli yüksek: Protein ve demir açısından çok zengindir. İçerdiği protein değeri sayesinde etin yerini tutar. Ayrıca A, B, D, P ve K vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor ve bakır mineralleri içerir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, bedensel ve zihinsel gelişimi destekler. Bu nedenlerden dolayı mutfağınızda mantara gönül rahatlığıyla yer verebilirsiniz.
Zehirli pek çok türü olduğu için yabani mantarlar, uzman kişiler tarafından toplanmalı ve dikkatli tüketilmelidir. Bu nedenle kültür mantarlarını tercih etmeniz daha sağlıklı olur. Kültür mantarlarını marketlerde ve semt pazarlarında kolaylıkla bulabilirsiniz.
Yenebilir mantarlardan nefis yemekler yapılır. Bu lezzeti tadanlar bilirler.
İşte size birbirinden lezzetli ve besleyici 7 mantarlı tarif...
KAŞARLI MANTAR
Malzemeler:
1 kg mantar
150 gr taze kaşar peyniri
20 gr tereyağı
Tuz, karabiber
Pulbiber
1 adet limon suyu
Hazırlanışı: Mantarları yıkayın, limonlu suda en az yarım saat bekletin. Bir tencerenin içinde tuz, karabiber ekleyip mantarları iyice karıştırın. Tek tek üzerlerine kaşar rendesi ve biraz pulbiber ekleyin; fındık kadar da tereyağı koyun. 20 dk kadar fırınlayın.
MANTARLI MİLFÖY
Hamuru için malzemeler:
1 kg un
350 gr margarin
1 yemek kaşığı sirke
1 limon suyu
1 çay kaşığı tuz
İçinin malzemeleri:
20 mantar
2 domates
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 yumurta sarısı
Tuz, karabiber, kırmızı toz biber
Hazırlanışı: Mermer tezgahın üzerinde un, yağ, tuz ve limon suyunu yoğurun. Kulak memesi kıvamına gelinceye kadar işleme devam edin. Hamuru açıp dörde katlayın ve üzerine nemli bir bez örterek, 1 saat dinlendirin. Aynı işlemi 2 kez daha tekrarlayın. Mantarları yıkayıp limonlu suda bekletin. Domateslerin kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın. Yağı tavada eritip domatesleri soteleyin. Toz şeker, tuz, karabiber ve kırmızı biber ilave edip domatesler suyunu çekinceye kadar kavurun. Mantarları ekleyip 15-20 dk kadar pişirin. Milföy hamurundan 10'ar cm genişliğinde kareler kesin. Fırın tepsisine yerleştirip üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürün. Orta ısılı fırında kabarıp üzerleri kızarıncaya kadar pişirin. Ilınınca ortasından ikiye kesin. Hazırladığınız mantarlı karışımı pişen milföylerin arasına paylaştırıp kapatın.
FIRINDA MANTARLI PÜRE
Malzemeler:
2 su bardağı mantar
1 adet kuru soğan
1 çay kaşığı tuz, karabiber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
6 adet orta boy haşlanmış patates (rendelenmiş)
1/2 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri
2 adet yumurta
1 yemek kaşığı un
Hazırlanışı: Önce kabuklarını soyup patatesleri haşlayın. Süzdürüp, rendeleyin ya da eziciyle pütürsüz hale gelinceye dek ezin. Bir tavada rendelenmiş kuru soğanı sıvıyağda kavurun. Üzerine, ince doğranmış mantarları ekleyip, 4-5 dakika daha kavurun. Tuzunu, karabiberini ekip ateşten alın. Patates püresine, unu, yumurtayı ve kaşar peynirini ekleyip iyice karıştırın. Isıya dayanıklı bir cam tepsiye önce mantarlı harcı yayın. Üzerini patatesli harçla kapatın. 175 dereceye ayarlanmış fırında 20-25 dakika pişirip servis yapın.
KREMALI MANTAR ÇORBASI
Malzemeler:
400 gr. kültür mantarı
2,5 su bardağı süt
1 çorba kaşığı sıvıyağ (biraz azaltıp bir çay kaşığı tereyağı ekleyebilirsiniz )
4 çorba kaşığı un
Yeteri miktarda su
Tuz, karabiber
1 çorba kaşığı krema
Hazırlanışı: Mantarları iyice yıkadıktan sonra ince ince doğrayıp küçük bir tencerede sütün içine koyup kaynatın. Bu arada büyük bir tencerede yağ ve unu koyup kavurun. Kaynayan sütten kepçe yardımıyla süt alarak, kavrulan unu topaklanmadan açmaya başlayın (eğer topaklanmanın önüne geçemezseniz, yine süt ekleyerek çırpıcı yardımıyla akışkanlığı yakalayın). Daha sonra geri kalan süt ve mantarı ilave edip, istediğiniz yoğunlukta kıvama ulaşana kadar su ilave edin ve tuzunu ekleyin. Kaynayana kadar çorbayı karıştırın çünkü dibi tutabilir. Kaynama aşamasında kremayı ilave edip bir taşım daha kaynatın. Üzerine karabiber serpip sıcakken servis yapın.
MANTARLI BİFTEK
Malzemeler:
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 adet soğan
Yarım kilo mantar
2 diş sarımsak
4 adet biftek
1 su bardağı rendelenmiş kaşar
Tuz
Hazırlanışı: Bir tencereye 2 çorba kaşığı sıvıyağ koyup, birkaç dakika kızdırın. Daha sonra 1 adet soğanı yemeklik doğrayıp, yağın içine atın. Pembeleşinceye kadar kavurun. Soğanların yanına mantarı ekleyin. Sürekli karıştırarak kavurun. Dövülmüş 2 diş sarımsağı ve yeterli miktarda tuzu ilave edin. Malzemeleri birkaç dakika daha kavurduktan sonra, ocaktan alın.
Başka bir kabın içinde 4 adet bifteği kendi suyuyla pişirin. Daha sonra etlerin içine önceden hazırladığınız mantarlı malzemeyi koyun. Mantarların üzerine rendelenmiş 1 su bardağı kaşar peynirini serpin. İçleri dolan etleri genişçe bir tepsiye koyun. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kaşarlar eriyene dek pişirin.
MANTARLI PİLAV
Malzemeler:
1 adet soğan
1 yemek kaşığı sıvıyağ
100 gr pirinç (1/2 su bardağı)
400 gr mantar
1,5 su bardağı et suyu
2 yemek kaşığı kaşar peyniri (rendelenmiş)
Kıyılmış maydanoz
Hazırlanışı: Soğanı kıyın, sıvıyağda pembeleştirin. Pirinci ilave edip kavurmaya devam edin. Mantarları ince ince doğrayın. Et suyu ile pirince ilave ağzını kapatın. Pilavı 20 dakika kısık ateşte pişirin. Tuz, karabiber ile tatlandırın. Üzerine peynir ve maydanoz serpiştirip servis yapın.
MANTAR TATLISI
Malzemeler:
Yarım kilo mantar
10 cm kadar çapında hazır satılan, yarı pişmiş süngerimsi hamur
250 gr ceviz
3 yumurta
Zeytinyağı
3 su bardağı toz şeker
1 litre su
Hazırlanışı: Hamurun üzerine konan mantarın içine dövülmüş cevizden birer kaşık konularak, hamur ikiye katlanır, kenarları bastırılarak kapatılır. Tek tek çırpılmış yumurtaya batırılan hamurlar kızgın yağda kızartılır. Tavadan alındıktan sonra önceden kaynatılmış ve soğutulmuş şurup içine atılır. Servis yapılırken üzerine tarçın serpilir.