Mango Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir? Mango Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları
"Mango fidanının anavatanı Hindistan olarak bilinmektedir. Sakızağacı ailesine mensup olan bir ağaç türüdür. Mango ağacının meyvesi tüketilmekte ve çok sevilmektedir. Son zamanlarda ülkemizde de yetiştirilmektedir. Mango ticari anlamda da kazanç sağlayan bir fidandır. İşte, merak edilen tüm detaylar. "
Mango fidanı, sıcak iklimlerde daha rahat yetişebilen bir fidandır. Bu nedenle Akdeniz iklimin egemen olduğu yerlerde daha sağlıklı büyür.
Mango Fidanı Nasıl Dikilir?
Mango anavatanı Hindistan olan ve sakızgiller familyasından olan bir fidan türüdür. Mango ağacı ise sarı yaprakları olan kenarları dalga şeklinde bir ağaç türüdür. Mango fidanı Akdeniz ikliminin olduğu yerlerde daha iyi yetişebilmektedir. Mango fidanı artık ülkemizde de yetiştirilmektedir. İklim koşulları ve doğru toprak yapısı ile yetişebilir. Mango fidanının yetişme süreci çok zorlu değildir. Ama doğru adımların uygulanması gerekir. Mango ağacının oluşumu, mango çekirdeklerinden olabilmektedir.
Mango çekirdekleri, mango meyvesinden ayrılır. Mango fidanlarının ağaç boyu yaklaşık 40 metreyi bulur. Mango toprak yapısı olarak, nemli toprakları tercih etmektedir. Mango ekimi için fide veya tohum tercih edilebilmektedir. Mango fidanı derin topraklarda yetişir. Çukur kazıldıktan sonra, toprağın içine fidenin dik bir şekilde yerleştirilmesi gerekir. Ayrıca dikim yapıldıktan sonra can suyunun verilmesi önemlidir. Can suyu verilmezse fidan tutmaz.
Mango çekirdeği ekileceği zaman ise özen göstermek gerekir. Mango çekirdeği meyveden ayrılır. Mango çekirdeğinin ekim ayından önce çıkarılması gerekir. Çekirdekler fide yatağına serpilir. Toprağın gübreli ve kumlu olması gerekir.
Mango Fidanı Ne Zaman Dikilir?
Mango fidanı tohum veya fide olarak ekilebilir. Her ikisinin de ekimi kolaydır. Fide dikilirken düzgün aralıklarla dikilmesine özen gösterilmelidir. Mango fidanı sıfır derecenin altında yetişmez. Soğuk olan iklimlerde serada ekilmesine dikkat etmek gerekir.
Mango fidanının dikim aralıklarına da özen göstermek gerekir. Ekim sırasında tohumların bir metre arayla ekilmesi önerilir. Mango çekirdekleri şekil olarak böbreğe benzerler. İç kısmının aşağı bakacak şekilde ekilmesi gerekmektedir. Mango çekirdeğinin ekimi için en uygun zaman ise yaz aylarının başı olarak bilinir.
Mango fidanı çimlendirme yöntemi ile de yetiştirilebilmektedir. Çimlendirme aşamasında, mango tohumu su ile şişer ve tohum çatlayabilir. Bu aşamadan sonra çimlenme başlar. Daha sonra ise mango tohumu büyüme aşamasına geçer. Mango çimlenme aşamasında su kadar uygun sıcaklıkta önemlidir. Ilık ortamlara ihtiyaç vardır. Sıcaklı uygun olursa çimlenme hızlanır.
Mango Fidanı Yetiştirme
Mango fidanı yetiştirmek oldukça kolay bir süreçtir. Mango tropikal meyve grubundadır. Yetiştirme süreci kolaydır ama özen istemektedir. Anavatanı Asya, Güney Amerika ve Afrika Bölgesidir. Ülkemizde ise Antalya Manavgat’ta yetiştiriciliği yapılmaktadır. Mango meyvesi oldukça faydalı bir meyvedir. Mango fidanının tropikal iklim şartlarında yetişmesi daha kolay olacaktır. Uzmanlar muzun yetişme özellikleri ile mangonun yetişme özelliklerinin benzerlik gösterdiğini belirtir.
Mango Fidanı Bakımı
Mango fidanının bakımı kolaydır. Mango ağacı 40 metreyi bulabilmektedir. Ekimden sonra çok fazla bakım istemez. Mango fidanının uygun sıcaklıkta olması gerekir. Aşılamanın düzgün olması gerekir. Ayrıca gübreleme yapılması önemlidir. Sulama sırasında köklere doğru sulama yapılmasına özen gösterilmelidir. Budama yapılması ise daha hızlı büyümesini sağlar.
Mango Fidanı Fiyatları
Mango fidanının meyvesi taze olarak tüketilebilmektedir. Ayrıca meyvesinin çok güzel bir kokusu vardır. Mango fidanını, fide satışı yapan yerlerden temin etmek mümkündür. Botanik bahçelerinde de mango fidanı satılmaktadır. Ayrıca internet üzerinden fidan satışı yapılan siteler bulunarak, buralardan satın alınabilir. Botanik bahçeleri ile internet satışları arasında fiyat farkı pek yoktur. Mango fidanının fiyatları 120-130 TL arasında değişmektedir. Mango ekimi için hem fidan hem de çekirdek kullanılabilir. Mango fidanı büyüdükten sonra her yıl meyve vermektedir.