Güncelleme Tarihi:
Yuvarlak Yüz
Anlamlı bir makyaj elde etmek için yüzün dış bölümlerine mutlaka müdahale edilmesinin gerekliliğini bildiren uzmanlar, "Özellikle çene ve elmacık kemikleri belirgin hale getirilmelidir.
Bu tür işlemleri yapabilmek için cilt rengine uygun açık ve koyu olmak üzere iki fondötene ihtiyaç vardır.
Yüze ten rengine uygun fondöten uygulandıktan sonra baz fondötenin 1.5 - 2 ton koyusu ile geriye çekmek, görüntüsünü yumuşatmak istediğimiz kısımlar gölgelenir. Yüzün üst bölümünde, kulak kenarından başlayarak alnın iki tarafına gölgelemeler yapılır. Alt kısımda ise kulağın yüze bitişik olan üst bölümünden çeneye kavisli gölge yapılır.Sonraki aşamada kulak memesinden başlayarak, yanak çukurundan buruna doğru kavisli bir gölge yapılır.
Bu işlem elmacık kemiklerini belirginleştirerek yüze daha anlamlı bir ifade katacaktır.
Yuvarlak yüzlerde allık elmacık kemiği üzerinden yanlarda gözün dış ucuna doğru, aşağı bölümde ise yanak çukurunda bir üçgen oluşturacak şekilde sürülür. Yuvarlak yüzlerde dikkatin orta bölüme çekilmesi gerektiği için ruj canlı sürülmelidir, ayrıca kaşlar ve gözler çekik boyanmalıdır" diye tavsiyede bulundu.
Kare Yüz
Yumuşak bir ifade vermek ve yüze sertlik katan açıları ortadan kaldırmak için dikkat yüzün orta bölümüne çekilmeli ve bunun için de canlı renkler kullanılmalı diyen uzmanlar, "Öncelikle yüze ten rengine uygun bir fondöten uygulanır.
Yüzün üst bölümünde 1- 2 ton koyu diğer fondöten kullanılarak saç diplerinden başlayarak, şakaklara doğru kavisli bir gölge yapılır. Daha sonraki alt bölümde ise kulağın üst kısmından, çeneye doğru inen yay şeklinde gölge yapılmalıdır.
Çeneye aydınlatıcı tatbik edilir, ayrıca gözün dış kısmına ve uç yanak kemiği üzerine de aydınlatıcı sürülür. Dudaklar canlı boyanır ve allık yuvarlak yüzlerdeki gibi üçgen şeklinde uygulanır" açıklamasını yaptı.
Uzun Yüz
Canlı ve derin bir ifade elde etmek için yapılacak işlemin yüzdeki düz görüntünün giderilmesine yönelik olması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, "Yüzdeki uzunluk alın ya da çene bölümünün genişliği ya da burun dudak arasının genişliğinden kaynaklanabilir.
Bu bölümlerin daha az dikkat çekmesi için doğru bir gölgeleme yapılarak geri çekilmesi gerekmektedir. Her zaman olduğu gibi yüze ten rengine uygun fondöten uygulanır. Özellikle alın ve çene bölümü yatay bir şekilde 1-2 ton koyu fondöten kullanılarak gölgelenir. Allık elmacık kemiği üzerinden kulağa doğru yatay bir şekilde sürülür. Kaşlar, gözler ve dudakların yatay boyanması daha iyi sonuç verecektir.
Ayrıca alın üzerine bırakılan perçem ve kaküller de uzun yüzlerde hoş bir ifade oluşmasına yardımcı olacaktır. Uzun yüzlerde boyama ve gölgeleme işlemlerinin genellikle yatay uygulanmasının sebebi yüze enine doğru çekilmiş bir görüntü vermek içindir" diye tavsiyelerde bulundu.
Üçgen Yüz
Bu tip yüzlerin düz üçgen yüz ve ters üçgen yüz diye ikiye ayırdıklarını belirten uzmanlar, "Düz üçgen yüzlerde alın bölümü dar, çene bölümü geniştir, dolayısı ile alın bölümünü ortaya çıkarmak için açık renk fondöten kullanarak aydınlatmalı. Alın bölümü aydınlatılırken özellikle göz kenarları ve şakaklar da unutulmamalıdır, çene bölümünü geri çekmek için koyu renk fondöten kullanarak gölgelemeliyiz.
Koyu fondöten ile tam kulak altından aşağı çeneye inilerek ve yanak çukuruna doğru gölgeleme yapılır. Gölgeler çene altından boyna doğru devam edip iyice dağıtılmalıdır. Allık elmacık kemiği üzerine yuvarlak bir şekilde uygulanır. Kesinlikle köşeli hatlar yapılmamalıdır. Alın dar olduğu için kaşlar ve gözler birbirine uzak ifade verilecek şekilde boyanmalıdır" dedi.
Ters üçgen Yüz
Alın bölümünün geniş, çene bölümünün dar olduğu için, alın bölümünün 1-2 ton koyu renk fondöten kullanılarak gölgeleme işlemi ile daraltılıp, çene kemiğinin daha belirgin hale getirilmesi gerektiğinin altını çizen uzmanlar, "Bunun için belirgin hale getirmek istediğimiz bölümler için de açık renk fondöten yardımı ile aydınlatma işlemi yapabiliriz.
Alın koyu renk fondöten ile her iki yanına gölgeleme yapılarak daraltıldıktan sonra belirgin ve göze çarpan görüntüsü dengelenmiş olur. Ardından açık renk fondöten ile kulak memesinden yanak çukuru ve çeneye doğru aydınlatma işlemi yapılır ki böylece dar olan çene daha belirgin
bir hal alır. Alın geniş olduğu için gözler ve kaşlar birbirine yakın ifade verecek şekilde boyanır.
Allık elmacık kemiği üzerinden ve gözün uç bölümüne doğru elips şeklinde uygulanır" diye konuştu.
Köşeli Yüz
Kare yüzlerdekine benzer sert ve açılı bir ifade bulunduğunu, yüze daha derin ve yumuşak bir ifade vermek için kemikli bölümlerin geri plana çekilmesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, "Bunun için koyu renk fondöten kullanılarak gölgeleme yapılır. Ortaya çıkması istenen kısımlar ise açık renk fondöten kullanılarak aydınlatılır.
Kaşlara yuvarlak bir form verilmesi yüzü yumuşatacaktır. Ruj kullanımında alt dudak daha ensiz, üst dudak ise daha dolgun gözükecek şekilde boyanır. Allık elmacık kemiği üzerine yuvarlak tatbik edilir. Köşeli yüzlerde elmacık kemikleri çıkık ise gölgeleme yapılarak daha yumuşak bir ifade verilebilir" şeklinde açıklamalarını tamamladı.