Güncelleme Tarihi:
Makarna seçerken
Makarna satın alırken açık sarı ve yarı saydam görünmesine dikkat edin. Özellikle üzerinde küçük lekeler olan makarnaları satın almayın. Bu, makarnanın eski olduğunu ya da içine yabancı maddeler atıldığını gösterir. Makarnanın kalitesini pişrdikten sonra elde edilen sonuç belirler. Iyi bir makarnanın hamuru hem içten hem dıştan aynı şekilde pişmiş olmalı, ne dağılmalı ne de yapışmalıdır.
Mükemmel Bir Makarna İçin
* Her 100 gr makarna için 1 litre suyu uygun büyüklükte bir tencereye doldurmalısınız. Makarna suyuna atacağınız tuz her makarna için 1 tatlı kaşığı olmalı. Örneğin; bir paket makarna 500 gr olduğuna göre bir paketi 5 litre su ve 5 tatlı kaşığı tuzla haşlamalısınız.
* Makarnayı bol suda haşlamalı, büyük bir süzgeçle süzmeli ve sosuyla büyük bir kap içinde harmanlamalısınız. Bu üç temel kural mükemmel bir sonucu garantiler.
* Makarnanın tuzunu su kaynayınca ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp suyun fokurdamasını bekleyin. Makarnaları hemen suya atıp arada bir karıştırarak haşlayın.
* Makarnanın 'âl dente' deyimine uygun pişmiş olması gerekir. 'Al dente' ezik veya fazla pişmiş olmayan, yani dişe de çiğneme zevkini veren pişme seviyesini anlatmak için kullanılan bir terimdir. Makarna suyunu süzdüğünüz suda da pişmeye devam eder. Buhara ve yüksek ısıya mani olmak için hemen süzgece boşaltmak gerekir. Makarnaya hemen bir kaşık sıvıyağ ekleyip kaşıkla karıştırmalısınız.
* Her makarnanın tipine uygun bir sos vardır. İnce spagettiler için sıvıyağ temeline dayanan soslar makarnaya kayganlık verdiği için en uygun olanıdır. Tereyağı, jambon, parmesan peyniri, krema gibi ağır malzemelerin kullanılacağı soslar kalın makarnalar, burgu, fiyonk ve yüzük şeklindeki makarna çeşitlerine daha uygundur. Orta kalınlıktaki makarnalar sebze soslarıyla hazırlanmalı. Büyük boydaki kalın makarnalar penne, mantı gibi-yağlı ve kalın soslarla iyi uyum sağlar.