Güncelleme Tarihi:
Liçi meyvesini tanıyor musunuz?
Liçi meyvesi, yaklaşık 3 santimetre çapında olan boyutları, pembe kabuğuyla sıcak iklimlerin vazgeçilmezidir. Bu meyve, liçi ağacında salkım şeklinde yetiştirilir.
Tropik meyveler arasında tadıyla ve iştah açan rengiyle ön plana çıkan liçi meyvesi, Çin’den ülkemize kadar ulaşan lezzetli bir besindir. Sert dış kabuğu, yumuşacık iç dokusuyla tatlı bir lezzet sunan liçi meyvesi, içeriğindeki birçok mineral ve vitamin sayesinde gerçek bir sağlık deposudur. Özellikle de C vitamini açısından hayli zengin olan liçi meyvesi, 9 adediyle günlük C vitamini ihtiyacını karşılayabilir. Güçlü içeriği bununla da sınırlı değildir; kalsiyum, selenyum, bakır, fosfat ve magnezyum barındıran liçi aynı zamanda lif kaynağıdır.
Tropik olması sebebiyle nasıl yendiğine dair birçok soru işareti vardır. Lezzetiyle fark yaratan liçi meyvesi, kabuğu soyularak ve içindeki çekirdekleri çıkarılarak yenilir. Kabuğu serttir ve kolayca soyulabilir. Tek başına yenilebileceği gibi tatlılarla, salatalarla ve dondurmalarla da tüketilebilir.
Liçi meyvesinin 6 muhteşem faydası
1. İçeriğindeki lifler sayesinde bağırsak dostu bir meyvedir. Sindirim sisteminin fonksiyonlarını yerine getirmesinde aktif bir rol oynar.
2. C vitamini kaynağı olan liçi meyvesi, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Vücut direncini artırırken, hastalıklara yakalanma riskini düşürür.
3. Doğal bir antioksidan olan liçi meyvesi, kandaki damar tıkanıklığını gidermeye yardımcı olarak kalp sağlığını korur.
4. Cilt için de önemli yararları olan liçi meyvesi, cildi korumakla kalmaz aynı zamanda nemlendirir ve yaşlanmasını geciktirir.
5. İçeriğindeki potasyum sayesinde böbrekleri çalıştırır ve kanda biriken zararlı içeriklerin atılmasını kolaylaştırır.
6. İçeriğinde ki potasyum açık pembe renkte ise meyvenin taze olduğunun işaretidir. Eğer ki dış kabuğu kahverengiye dönük bir renk almışsa meyvenin taze olmadığına işarettir.