Leş Kaktüsü Çiçeği Nedir, Bakımı Nasıl Yapılır? Leş Kaktüsü Çiçeği Özellikleri Ve Bakımının Püf Noktaları

Güncelleme Tarihi:

Leş Kaktüsü Çiçeği Nedir, Bakımı Nasıl Yapılır Leş Kaktüsü Çiçeği Özellikleri Ve Bakımının Püf Noktaları
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2022 12:04

Leş kaktüsü çiçeği, çok farklı özelliklere sahip bir süs bitkisidir. Özellikle yaydığı koku bakımından büyük ilgi görüyor. Yıldız şeklinde, gösterişli ve büyük çiçek açması, bakımının çok kolay olması tercih edilmesindeki önemli etmenlerdir. Kaktüs ailesinin önemli türlerinden olan bu çiçeğin doğru şekilde bakımı gerekiyor. Leş kaktüsü çiçeği hakkında tüm detayları derledik.

Haberin Devamı

Leş kaktüsü çiçeği (stapelia), Apocynaceae familyasındandır. Bu çiçek ailesinin yaklaşık 90 üyesi bulunuyor. Ana vatanı Güney Afrika'dır. Adi kaktüslere benzerler. Yıldız şeklinde çiçekler açarlar. Çiçek açtıklarında ortaya kokuşmuş bir et, hayvan ölüsü kokusu yayarlar. 

 Leş Kaktüsü Çiçeği Nedir? 

 Leş kaktüsü çiçeği, sukulentgillerden, adi kaktüslere benzeyen bir süs bitkisidir. Bu bitkinin Stapelia, Orbea, Huernia, Piaranthus ve Tavaresia cinsleri güzel çiçeklere sahip olmaları nedeniyle süs bitkisi olarak yetiştiriliyorlar. Etrafa yaydıkları çürük et kokusu nedeniyle leş bitkisi olarak bilinirler. 

 Leş Kaktüsü Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? 

 Bu bitkinin bakımı çok kolaydır. İlkbahar ve yaz döneminde az bakıma ihtiyaç duyarlar. Susuzluğa dayanıklı olduklarından neredeyse kış döneminde hiç bakım istemezler. Güneş ışığını sevmelerine rağmen, direk güneş ışığında uzun süreli bırakmayın. 

Haberin Devamı

 Sulamak için toprağın iyice kurumasını bekleyin. Yaz mevsiminde toprağı kontrol ettikten sonra sulamayı yapabilirsiniz. Kışın sulama yapmak için dalların bükülmesini bekleyin. Bundan sonra sulamayı yapabilirsiniz. 

 Leş Kaktüsü Çiçeği Bakımının Püf Noktaları 

 1- Yaz aylarında direk güneş almayan, güçlü aydınlık alanda tutun.

 2- Kışın gece ısısı 10 derecenin altına düşüyorsa hiç sulamayın. Fakat soğuğa rağmen hızlı gelişim gösteriyorsa sulayabilirsiniz.

 3- Çiçek, havadar ve iyi drene edilmiş toprakları sever. Gübre kullanmanız gerekmiyor. Buna rağmen çiçeğin toprağı biraz doğal, organik madde içermelidir.

 4- İlkbaharda, çiçeğinizi başka bir saksıya nakledin. İsterseniz çoğaltma yapabilirsiniz. Bitkinin yayılması için sığ, geniş bir saksı seçebilirsiniz. İyi bir drenaj için saksı dibine bir kat çakıl, çömlek parçaları yerleştirebilirsiniz.

 5- Solan çiçekleri mutlaka bir makasla kesmelisiniz. Solan, çürüyen yaprakları da temizlemeyi ihmal etmeyin. 

 Leş Kaktüsü Çiçeği Özellikleri 

 Leş kaktüsü çiçeği, az büyüyen, dikensiz, etli gövdeli bir bitkidir. Çiçeği gözle görülür şekilde tüylüdür. Çiçeğinin şekli yıldıza benziyor. Stapelia gigantea bitkisinin çiçeği açtığında 41 cm genişliğe ulaşabiliyor. Çiçekler açtığında ortama çürük et kokusu üretiyorlar. 

Haberin Devamı

 Çiçeğin en büyük özelliği az bakım istemesidir. Yavaş büyüme sergiledikleri için sık sık saksı değiştirmeniz gerekmiyor. Geniş saksıları seven bitkidir. Sıcağı sevmelerine rağmen, öğle güneşinden uzak tutmalısınız. 

 Leş Kaktüsü Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

 Leş kaktüsü çiçeği tohumla ve gövde çelikleri olarak çoğaltılabilir. Bitki çiçek açtıktan yaklaşık 10 gün sonra solmaya başlar. Çiçeğin yerinde tohuma dönüşen meyve oluşur. Bunu kopararak, tohum olarak kullanabilirsiniz. 

 Gövdeden 3-4 cm parçalar keserek, bunları köklendirip, çiçeğinizi çoğaltabilirsiniz.

  Leş Kaktüsü Çiçeği Tohumu ve Çiçeği Ne Zaman Ekilir? 

 Aşırı sıcak ve soğuk olmadığı takdirde yılın her zaman leş kaktüsü çiçeği tohumu ve çiçeği ekilebilir. Fakat tohumu ve genç fideyi riske atmamak adına en uygun İlkbahar ve Sonbahar dönemleridir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!