Güncelleme Tarihi:
Dünyada en yaygın şekilde bakılan akvaryum balığının lepistes olduğu düşünülüyor. Çünkü pek çok insanın evinde ya da ofisinde lepistes balığı bulunur.
Lepistes Balığı Nedir?
Lepistes balığı, akvaryumlarda en çok beslenen balık türüdür. İlgi çekici özellikleri ile dikkat çeker. Lepistes balığının pek çok farklı rengi bulunur. Aynı zamanda çok barışçıl bir balık türüdür. Bakımının kolay olması ise, en çok tercih edilen balıklar arasında yer almasını sağlıyor.
Lepistes Balığının Özellikleri Nelerdir?
Lepistes balığının pek çok farklı türü vardır. Bakması çok keyifli olan bu balık türünün, pek çok evde olduğu biliniyor. Lepistes balığının 50'ye yakın farklı türü bulunur. Bu türlerin sayısı ise zaman zaman artış gösterir. Bu nedenle de çok sayıda lepistes balığı türü bulunur. Bunların arasında bazıları ise, daha çok ilgi çekiyor. Bu nedenle de en popüler lepistes türlerini bilmeniz gerekir. Bu lepistes balığı türünün çok farklı bir rengi vardır. Bu rengin oldukça karışık olması dikkat çekiyor. Bundan dolayı, bu lepistes türünün adı ise, AOC lepistes olarak bilinir.
Lepistes Balığının Bakımı ve Beslenmesi
Vahşi doğada hayatını sürdüren Lepistes balığı, su böceği ve bentil algler larvaları gibi çok farklı gıda kaynakları ile beslenir. Lepistes balığı, evrim, ekoloji ve davranış bilim çalışmalarında model canlı bir şekilde kullanılır.
Lepistes Balığı Ne Yer ve Yemi Nasıl Seçilmelidir?
Lepistes balığı için erkeğin gıda temin etmemesi, olumsuz bir etkiye sahiptir. Çünkü lepisteslerin gıda arama verimliliği azalır ve bunun sonucunda avcılara karşı savunması zayıflar. Bu nedenle de parazitlere karşı daha açık hale gelir. Doyma hisleri çok olmadığı için, lepistesler her yem verildiğinde yer. Bu nedenle yem verme çizelgesi hazırlayarak çok yem yiyerek kabız olmasını engelleyebilirsiniz.
Lepistes Balığı Nasıl Ürer ve Üremesi Nasıldır?
Lepistes balığı yetiştirmek isteyen kişilerin aynı akvaryum içinde erkek ve dişi lepistesleri aynı sayıda beslemesi gerekir. Lepistes balığı, aslında çok eşlidir. Dişi Lepistes balıklarının pek çok erkek eşi olabilir. Çok eşli çoğalma ise, erkek Lepistes balığı için çok faydalıdır. Çünkü erkek Lepistes balıklarının yeniden üretim kapasitesi ne kadar çok eşleştikleri ile orantılı bir şekilde artar. Aynı zamanda erkek Lepistes balığı, dişi Lepistes balığına gıda temin etmez.
Doğum Belirtileri Nelerdir?
Balığın karnında önce yumurtaları oluşmaya başlar. Bu oluşum süresi ise, ortalama olarak 2-3 gün kadar sürer. Oluşum tamamlandığında dişi lepistesin karnı bal rengine yakın bir renk alır.
Yumurtaların oluşum sürecinden sonra da dişi, suya östrojen salgılayarak erkekleri çiftleşmeye davet eder. Çiftleşme sonrasında yavrular oluşmaya başlar. Yavrular oluştukça lepistes balığının karnının arkası siyah renge dönmeye başlar.
15. günden sonra dişinin karnı siyah r renk alır. Daha sonra gözle görünür bir şekilde yavrular belli olmaya başlar. Ama karnı siyahlaşan dişi lepistesin doğumu ısı ve dişiye verilen yemlerin kalitesine bağlı olarak hızlanabilir ya da yavaşlayabilir.
Lepistes Balığının Akvaryumu Nasıl Olmalıdır?
Lepistes, boyunun aksine, büyük akvaryumlarda yaşamaya uygundur. Doğal ortamlarında, durgun tatlı sularda ve göllerde yaşadıklarından, sonradan renklendirilmiş olan akvaryum taşları yerine, doğala yakın akvaryum kumu ile uyum sağlar. Havalandırması aksatılmayan, ısısı sabit tutulan, yeşillikler ile zenginleştirilmiş olan bir akvaryum yeterli olacaktır.
Lepistes Hangi Balıklarla Birlikte Yaşayabilir?
Akvaryumda eşit sayıda Lepistes beslemeniz gerekir. Bu türler, daha çok kendi türünden balıklarla yaşamak ister.