Güncelleme Tarihi:
Bahçelerde ve parklarda kullanılan lale bir döneme isim vermiş birçok rengi bulunan ilkbaharın habercisi bir süs bitkisidir. Lale tohumu da laleleri yetiştirmek ve çoğaltmak için kullanılmaktadır.
Lale Tohumu Nedir?
Lale tohumu lale yetiştirmek için kullanılan ekildikten sonra soğan yumruları şeklinde oluşarak lale soğanı olarak çoğaltılan bir tohumdur.
Lale Tohumu Nasıl Olur?
Lale çiçeğinin açtıktan sonra olgunlaşarak içerisinde oluşan siyah renkte oluşumlar lale tohumu olmaktadır. Lale tohumu toprağa ekildikten sonra arpacık soğanı şeklini alarak yetiştirilip üretilmek ve çoğaltılmak için kullanılmaktadır.
Lale Tohumu Nereden Alınır ve Nerede Bulunur?
Lale tohumu çiçek satışı yapan çiçekçilerde bulunduğu gibi dış mekan süs bitkileri satışı yapan firmalarda da bulunmaktadır. Lale tohumu satışı tohum olarak değil lale soğanı şeklinde yapılmaktadır.
Lale Tohumu Nasıl Ekilir?
Lale tohumu lale soğanı şeklinde toprağa ekilerek daha kolay yetiştirilmektedir. Lale soğanları önceden hazırlanmış toprağa köklü tarafları ekilerek toprak üzerine gezdirilmektedir. Lale soğanı ekiminden sonra sulanarak güneş alan bir ortamda yetiştirilmektedir. Lale bitkisi saksıda yetiştiği gibi park ve bahçelerde de yetişebilen bir bitkidir.
Lale Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir?
Lale tohumu ekildikten sonra lale soğanı haline gelen laleler özellikle ilkbaharda ekilerek yetişmektedir. Sonbaharda da ekimi yapılabilen lale bitkisi soğuk havalara dayanıklı olmaktadır.
Lale Tohumu Kaç Günde Çimlenir?
Lale soğanı şeklinde ekilen tohumlar nemli ve güneşli ortamlarda 20 ile 25 gün içerisinde çimlenmektedir.
Lale Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır?
Lale tohumu sulanması toprağın nemli tutulma derecesine göre değişmektedir. Lale soğan şeklinde dikildiği zaman ise yağmur suyu ile de yetişebilen bir bitkidir.
Lale Tohumu Nasıl Saklanır?
Lale tohumu ekildikten sonra lale soğanı oluşana kadar yetiştirilmektedir. Oluşan lale soğanları topraktan çıkarılarak bezlere sarılarak satışa sunulmaktadır. Evde yetiştirilen lale bitkisinin çiçek açmasından sonra bitkinin kökünden çıkartılan yumru şeklindeki lale soğanları alınarak kuru ve nem içermeyen ılık bir ortamda bez parçasına sarılarak saklanmaktadır.
Lale soğanlarının saklanması bir sonraki sezona kadar mümkündür. Eğer toprakta saklanacak ise ekilen yerde tekrar kendiliğinden yetişebilmektedir. Lale soğanı çok yıllık yetiştirilebilen ve soğanların çoğalmasıyla çoğaltılabilen bir bitkidir.