Güncelleme Tarihi:
Lahana, turpgiller familyasına üye olan geniş yapraklı ve yenilebilir sebzelere verilen isimdir. Lahana yeşil yapraklardan oluşur ve üretimi genel olarak seralarda veya kısıtlı alanlardaki bahçelerde yapılmaktadır.
Lahana Tohumu Nedir?
Lahana tohumları, sebzenin içinde ortasındaki bölümde yer alan küçük tomurcuklardır. Çok gelişmemiş olan lahanaların çiçeklerinden elde edilen tohumların sayısı ise oldukça fazladır.
Lahana Tohumu Nasıl Olur?
Lahana tohumu, siyah yapıda ve küçük elips şeklindeki yapılardır. Tohumun özünde yer alan içerisinde bulunan yaş yapıdan sebze yeşillenmektedir.
Lahana Tohumu Nereden Alınır ve Bulunur?
Lahana tohumu henüz bir yılını tamamlayan ve tam olgunlaşmamış sebzelerden elde edilir. Bunun haricinde internetten ve ziraatçilerden alınabilmektedir. Ekonomik anlamda fazla bir maliyeti olmayan lahana tohumunun toplanması da son derece kolaydır.
Lahana Tohumu Nasıl Ekilir?
Lahana tohumu seralarda genel olarak ekilen sebzelerdir. Lahana tohumunun toprağa ekilmesi için 0,5 - 1 cmlik bir derinlik yeterlidir. Ancak dikim sırası 20 - 30 cm kadar olmalı ve aralıkların dikkatli bir şekilde takip edilmesi gerekmektedir. Lahana kök salan bir bitki olduğu için köklerin birbirine dolaşmaması için dikim aralığına dikkat edilmelidir. Lahana yumuşak ve temiz toprağa ekilmelidir. Bunun yanı sıra lahana tohumlarının nemli toprağa ekilmesi büyümeleri açısından büyük bir önem taşımaktadır. Bitkinin ekiminden önce toprağın en az bir hafta öncesinden gübrelenmesi ve sulanmaya başlanması gerekmektedir.
Lahana Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir?
Lahana tohumu iki şekilde geliştirilebilir. Birinci adımda fide şeklinde yetiştirilerek toprağa verilmesi ve ikinci adımda direk olarak topraktan geliştirilmesidir. İki adımda da tohumların toprakla buluşmasının sıcak aylarda yapılmasına dikkat edilmesi gerekir. Özellikle Mayıs - Haziran ve Eylül ile Ekim ayının ortalarında dikilmesi iklimsel olarak uygun ortamlardır.
Lahana Tohumu Kaç Günde Çimlenir?
Lahana tohumunun çimlenmesi yaklaşık olarak 8 - 10 gün içerisinde gerçekleşir. Bu süre boyunca toprağın nemli olmasına özen gösterilmesi gerekmektedir.
Lahana Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır?
Lahana tohumunun sağlıklı bir şekilde çimlenme aşamasına geçmesi için nem kontrolünün yapılarak sulanması gerçekleştirilmesi gerekir. Bu nedenle de genel olarak sabahları veya öğlen ısının yükselmesi ile birlikte her gün sulanması gerekmektedir.
Lahana Tohumu Nasıl Saklanır?
Lahana tohumları kapalı alanda saklanmalıdır. Haşerelerin ve küçük böceklerin ulaşamayacağı ilaçlı ortamlarda saklanması gerekmektedir.